Les 12 proves de Katinka Hosszu

2 minuts de lectura

No hem pogut resistir la temptació de rememorar un dels grans còmics de l’heroi gal en el titular. Aquelles mítiques 12 proves, transformades en una pel·lícula de dibuixos animats delirant anys més tard, eren un repte tan gegantí com el que afrontarà des de dimarts i fins diumenge Katinka Hosszu al campionat del món de natació en piscina curta del Canadà. Una cita que ens permetrà tornar a veure en acció a tres nedadores de casa nostra. Mireia Belmonte, Jèssica Vall i Joan Lluís Pons tornen a una gran cita internacional amb objectius diferents. Però que ningú s’enganyi: la indiscutible protagonista al Canadà serà hongaresa.

12 proves, 12 opcions de podi

El mundial es disputa en 6 dies i Hosszu ha previst participar en 12 proves. En total, 29 potencials aparicions a la piscina de Windsor, entre sèries, semifinals i finals. És una bogeria, es miri per on es miri. Però la dama de ferro genera pocs dubtes. En piscina curta compta amb una de les 3 millors marques mundials de l’any en totes i cadascuna de les proves que disputarà aquests dies excepte una: als 100 papallona, “només” té el quart millor registre de 2016. És a dir, si és capaç de mantenir el frenètic ritme competitiu, aspira realment als 12 podis en 12 proves.

Hosszu

Amb altres nedadors intuiríem una reducció del repte a meitat de campionat. En el cas de Hosszu, però, no podem posar en dubte la seva indiscutible fam competitiva. Fa unes setmanes vam parlar de l’hongaresa després que batés tots els registres a la Copa del Món FINA  de natació. Més recentment, ha demostrat el seu poder, també fora de l’aigua. Va demanar la dimissió del president de la Federació Hongaresa de Natació per discrepàncies. Dos setmanes més tard, ja havia plegat. El 2016 de Hosszu és extraordinari i busca una cirereta del pastís històrica. La té al seu abast.

Mireia Belmonte: l’idil·li a la piscina curta

Quan es disputa una cita internacional de piscina curta sempre cal comptar amb la badalonina. Mireia Belmonte va treure el cap a l’escena internacional el 2008, a Manchester, amb les dues primeres medalles mundialistes. A Dubai 2010 va penjar-se 3 ors i una plata. I a Qatar, fa dos anys, va endur-se 4 ors amb 2 rècords mundials en la millor actuació de la seva vida. A Doha 2014 també va aconseguir passar la mà per la cara a Katinka Hosszu. I la situació es podria repetir els propers dies, tot i que sembla improbable. Hosszu acumula un rodatge de preparació impecable i Belmonte ha competit molt poc després dels Jocs Olímpics de Rio.

En aquesta ocasió, Belmonte aposta per competir en 5 proves. Caldrà veure el seu estat de forma. Si arriba en un bon moment, pot pujar a més d’un podi de la cita canadenca. Els que ho tindran més magre per lluir medalles són Jèssica Vall i Joan Lluís Pons. La bracista del CN Sant Andreu disputarà les tres proves de braça i també els 100 estils. Fa un any va sorprendre al mundial de Kazan amb una medalla, caldrà veure si és capaç de repetir proesa en una cita que compta amb gent tan potent com la jamaicana Atkinson, la russa Efimova o la nord-americana Meili com a grans favorites.

La piscina s'ha construït a la pista de gel dels Windsor Spitfires d'hoquei sobre gel
La piscina mundialista s’ha construït a la pista de gel dels Windsor Spitfires d’hoquei sobre gel. L’equip s’ho mira astorat

El nedador mallorquí, de la seva banda, també disputarà quatre proves: els 200 papallona, els 200 esquena i els 200 i 400 estils. És en aquesta darrera cursa en què intentarà aconseguir una nova plaça de finalista, tal i com ja va assolir a Rio. En el seu cas, és un campionat per provar-se i continuar creixent. Tornarà a sorprendre?