Camí a Rio: 5 nedadors catalans aconsegueixen el passaport olímpic

2 minuts de lectura

Com era d’esperar, la gran estrella dels campionats ha estat la badalonina Mireia Belmonte (1990), que ha assegurat la participació als Jocs Olímpics en 4 proves diferents: 200 papallona (2:06:34, millor marca mundial de l’any), 800 lliures (8:27:94), 400 estils (4:33:42) i als 200 estils (2:11:88). Malgrat tot, Belmonte no ha pogut completar el repòquer de mínimes que volia per una gastroenteritis que l’ha deixat fora de combat en el darrer dia de competició: els 400 lliures, tot i què disposarà de noves opcions per assolir-la.

La badalonina, que també s’ha proclamat campiona als 1.500 després d’una autèntica exhibició, té un altre repte sobre la taula que va anunciar a principi de temporada: aconseguir l’única plaça disponible de l’equip espanyol en la prova dels 10 quilòmetres d’aigües obertes.

Mireia Belmonte, 4 mínimes olímpiques i un inoportú mal de panxa
Mireia Belmonte, 4 mínimes olímpiques i un inoportú mal de panxa

Actuació més que convincent també de la veterana Jèssica Vall (1988), que ha aconseguit el triple repte que s’havia plantejat abans dels campionats: mínima olímpica als 100 braça (1:07:40), mínima olímpica als 200 braça (2:24:45) i campiona d’Espanya als 50 braça (prova no olímpica). La nedadora del Sant Andreu, llicenciada en biomedicina i bronze al darrer mundial de Kazan 2015, debutarà als Jocs Olímpics amb 27 anys, després d’una irrupció tardana en l’alta competició, tot just l’any 2013.

Molt diferents han estat les sensacions per a Melani Costa (1989), que ha hagut de patir de valent per aconseguir el bitllet als seus tercers jocs olímpics. La mallorquina ho ha aconseguit el darrer dia del campionat als 400 lliures, a la final, en què ha marcat un temps de 4:07:76.

Les revelacions

La gran alegria del campionat d’Espanya Open de Primavera l’ha donada la jove Àfrica Zamorano (1998, 18 anys), que ha superat de llarg el seu millor registre als 200 esquena per obtenir la mínima olímpica amb un temps de 2:09:90.

Un altre jove talent, Joan Lluís Pons (1996, 19 anys), ha aconseguit una mínima olímpica a la prova dels 400 estils, després de batre el rècord d’Espanya amb un temps de 4:15:49. El mallorquí fa pocs mesos ja va ser un dels grans protagonistes de l’europeu en piscina curta. També ha aconseguit el passi el nedador del CN Sabadell Miguel Durán.

Joan Lluís Pons debutarà als Jocs Olímpics de Rio
Joan Lluís Pons debutarà als Jocs Olímpics de Rio

A Rio també s’hi arriba via Londres

Els nedadors que no han aconseguit les mínimes olímpiques tindran una nova possibilitat d’accedir als Jocs als campionats d’Europa de natació que es disputaran a Londres del 9 al 22 de maig. És el cas de Judit Ignacio, especialista en proves de papallona, del fondista Marc Sánchez i de la mateixa Àfrica Zamorano, que ho provarà en les proves d’estils. Per contra, la bracista Marina Garcia diu adéu a les seves opcions de competir als Jocs després de quedar fora també dels europeus.

Si voleu conèixer els exigents criteris que ha marcat la federació espanyola de natació per accedir als Jocs els podeu consultar aquí.