Katinka Hosszú fa història a la copa del món

2 minuts de lectura

El centre aquàtic Maria Lenk va viure autèntiques exhibicions el passat mes d’agost. Acollia les proves de natació dels Jocs Olímpics i la piscina no va decebre: rècords del món, veterans que renaixien, la llegenda Phelps, noves estrelles aquàtiques i un domini insultant: el de Katinka Hosszú. L’hongaresa es va penjar tres ors i una plata i es va convertir en la nedadora més llorejada en proves individuals d’aquests Jocs. La dama de ferro, un cop més, demostrava ser molt superior a la resta de rivals.

cpdxy0sxeaace2v

Quan es van acabar els Jocs moltes nedadores van optar per iniciar un llarg camí de compromisos professionals: actes amb patrocinadors, rebudes institucionals, homenatges populars… l’esport d’elit té uns drets adquirits sobre la vida dels seus protagonistes que transcendeixen, i de quina manera, l’estona que que passen en plena competició. No és el cas de Katinka Hosszú, que ha decidit compaginar-ho un any més amb una cita competitiva que no deixa de créixer any rere any: la copa del món de natació.

Aquesta iniciativa de la FINA emula la lliga dels diamants d’atletisme, però ho fa fora del pic de forma dels nedadors. Es disputa a finals d’any, quan les grans cites (mundials, jocs, europeus) ja s’han celebrat i la piscina curta encara no llueix amb tota la seva esplendor. És, doncs, una cita que difícilment es converteix en l’objectiu de temporada per a cap gran nedador. En els darrers anys la FINA ha rebut amb alegria la irrupció de Katinka Hosszú. L’hongaresa ha tornat la brillantor a una competició devaluada i ha encadenat cinc anys sense perdre’s ni una sola prova del calendari de la copa del món. Aquest 2016, tot just dues setmanes després de competir per darrera vegada a Rio, ja saltava a la piscina de París. Distribuïdes en un calendari que ajunta les proves de 3 en 3, Hosszú sempre hi surt guanyant.

1856726-39131731-2560-1440

Un domini insultant

Katinka Hosszú ha fet història aquest 2016 en convertir-se en la primera nedadora (també val per a la categoria masculina) que aconsegueix 5 títols a la copa del món. Tots ells, encadenats de forma consecutiva. Va debutar a la cita el 2011 i des de llavors no ha deixat de guanyar. No només això: aquest 2016 batrà el rècord de punts històrics i en sumarà més de 1.000 quan acabin les darreres proves de Tòquio (en marxa ara mateix) i de Hong Kong (darrer cap de setmana d’octubre). Escollida com a millor nedadora de l’any el 2014 i el 2015, només Katie Ledecky aspira a prendre-li aquest honor per al 2016.

El domini de Hosszú a la copa del món és absolut. A Singapur, la darrera aturada de dos dies feta el passat cap de setmana, es va penjar 9 ors. 9 victòries davant rivals que sovintegen podis a les cites internacionals com Seebohm, Jakabos, Ottesen, Kapas o Efimova. Cada or li reporta 12 punts, la plata 9 i el bronze 6. De dotze en dotze i amb algun bonus afegit, Hosszú ha anat consolidant el seu domini. De fet, ha sumat com a mínim 120 punts en cada prova de la copa del món. Les seves rivals, com a màxim, han arribat als 76 punts.

El marge de Hosszú, doncs, és esfereïdor: més de 600 punts a falta de la darrera prova de la copa del món. Algú dubta de les seves opcions d’èxit per al 2017?

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!