Londres acull un campionat d’Europa amb un alt nivell a la natació sincronitzada

3 minuts de lectura

Durant aquesta setmana Londres acull el Campionat Europeu de Natació. Molts dels equips de sincronitzada presenten les que seran les rutines amb les quals competiran als propers Jocs Olímpics, tot i que alguns han preferit guardar les sorpreses per a la gran ocasió.

Dilluns va ser el torn de la preliminar del solo lliure i la final de l’equip tècnic. A l’equip no hi ha preliminar, sinó que els resultats són directes. Els competidors han de realitzar cinc figures obligatòries en ordre, un salt i una cadència. Es valoren tres aspectes: l’execució(30%), la impressió(coreografia i dificultats, 20%), i els elements(40%).

En la final d’aquesta prova, Rússia va aconseguir l’or després d’executar una rutina molt impactant, ràpida i bona. En segon lloc, i amb una puntuació de 92.084, Ucraïna va obtenir la plata. Es nota l’assessorament de l’entrenadora catalana Anna Tarrés, que ha canviat els exercicis de música clàssica per més moderns i moguts. Itàlia va finalitzar tercera després de millorar molt en els darrers anys, i per primera vegada s’ha classificat per a uns Jocs Olímpics. Ja fora del podi, els següents classificats foren: França, amb un exercici del can-can també creat per Anna Tarrés, Grècia, Suïssa, Bielorússia, Gran Bretanya, Israel i Portugal.

russia_free_combination_gold_london_2016_european

Dimarts va ser el torn de la preliminar del duet lliure i la final de solo lliure. A la final també hi va haver domini rus, ja que la veterana Natalia Ishchenko es va proclamar campiona d’Europa. La russa, de 30 anys, ha tornat a l’elit després de fer una pausa per ser mare. Darrere seu es va situar la ucraïnesa Anna Voloshyna, amb 3 punts menys que la líder. El bronze va caure en mans de Linda Cerrutti (Itàlia). Cristina Salvador va fer el seu debut al solo representant a Espanya amb una versió del Yesterday de Gemma Mengual que li va atorgar el 4t lloc, a 2 dècimes del podi.

Les altres classificades foren Evangelia Platanioti(Grècia), Estel-Anaïs Hubaud(França), Alexandra Gloushkov(Israel), Vasiliki Alexandri(Àustria) amb Kozmic Blues de la mítica Janis Joplin, Sascia Kraus(Suïssa), Olivia Federici(Gran Bretanya), Margot de Graaf(Holanda) i Marlene Bojer(Alemanya).

A la jornada de dimecres es van definir els resultats del duet lliure i el duet mixte lliure. En el primer cas, es va repetir el podi del solo lliure, amb Rússia al capdavant, Ucraïna en segon lloc i Itàlia amb el bronze. França va finalitzar en quarta posició.

sincro1

D’altra banda, per primera vegada es va dur a terme el duet mixte en un Europeu. Al lliure, la selecció russa també va ser la gran dominadora, gràcies a Alexandr Maltsev i Mikhaela Kalancha. Itàlia va guanyar la plata amb Giorgio Minisi i Mariangela Perrupato. En tercer lloc va finalitzar el duet espanyol, compost per Pau Ribes i Berta Ferreras, després de competir molt bé i fer un gran exercici. La Berta es va estrenar a la competició absoluta, i de la millor manera possible.

Dijous al matí es va celebrar la final de solo tècnic, on Romashina es va tornar a posar al capdavant gràcies a un magnífic Pretty Woman. Darrere seu i amb una puntuació força inferior, Anna Voloshyna va guanyar la plata, mentre el bronze va ser per la italiana Linda Cerrutti, amb 89.149 punts. Cal destacar el quart lloc de la grega Evangelia Platanioti, que mai havia aconseguit situar-se en aquesta posició. Cristina Salvador va realitzar la rutina de la seva companya Ona Carbonell al Mundial de Kazan, el Requiem for a dream, que li va permetre situar-se cinquena. Les altres classificades, en ordre, foren: Gloushkov (Grècia), Vasiliki Alexandri (Àustria), Estel-Anais Hubaud (França), Sascia Kraus (Suïssa), Olivia Federici (Gran Bretanya), Margot de Graaf (Holanda), Marlene Bojer (Alemanya), Mia Sestan (Croàcia), Hristina Damyanova (Bulgària), Nea Hannula (Finlàndia), Nevena Dimitrijevic (Sèrbia) i  Ana Isabel Baptista (Portugal).

svetlana_romashina_solo_tech_gold_london_2016_european

Ja a la tarda es va dur a terme la competició final de combo, en la qual no s’han de realitzar figures tècniques obligatòries, però durant l’exercici s’han de fer duets, solos, trios i altres combinacions durant un temps determinat cadascuna. Així doncs, Rússia es va tornar a proclamar campiona d’Europa gràcies a un exercici sorprenent, gairebé perfecte. Ucraïna, amb una rutina més divertida i moguda que les seves anteriors i creada per Anna Tarrés,  va seguir situant-se en segona posició. Itàlia va guanyar el bronze, mentre que la selecció espanyola es va quedar a les portes del podi. Tot i això, va competir molt bé i va millorar força pel que fa al Mundial de Kazan. Darrere seu va finalitzar: Grècia, Suïssa, Bielorússia, Gran Bretanya i  Alemanya. Portugal va finalitzar en última posició, però és la primera vegada que aquest país competeix en un campionat d’Europa de sincronitzada.

Avui és la darrera jornada de la competició, on es decidiran els resultats de les tres finals que queden: el duet tècnic, el duet tècnic mixte, on participarà Berta Ferreras i Pau Ribes, i l’equip lliure, amb representació espanyola també.