L'estadi durant un partit dels Wolverines - Wikimedia Commons

L’emblemàtic “The Big House”

2 minuts de lectura
Tot i que aquests dies en sentirem a parlar perquè s’hi jugarà un partit de futbol, durant la resta de l’any és un dels estadis més emblemàtics del món: el Michigan Stadium, o popularment conegut com “The Big House” a Ann Arbour.

El Michigan Stadium és l’estadi amb més capacitat de tots els Estats Units: 107,601, tot i que ha arribat a allotjar més de 115.000 espectadors en algun esdeveniment. És la seu dels Michigan Wolverines de la NCAA des de la seva construcció al 1927.

La banda de música dels Wolverines durant un partit – Wikimedia Commons

Continua evolució

Quan es va inaugurar, al 1927, la seva capacitat era de 72.000 espectadors. Des de llavors, ha anat patint expansions des del 1949 fins l’última i més important, el 2010, amb un cost de 226$ milions de dòlars. El seu primer gran partit va ser el 22 d’octubre de 1927, contra els Buckeyes d’Ohio State.

L’estadi el dia del partit contra Ohio State – Wikimedia Commons

Per abaratir costos de construcció però no perdre capacitat, l’estadi es va construir ensorrant el terreny per aprofitar la pròpia inclinació per instal·lar-hi part de les graderies, estalviant-se així, un edifici molt més gran que suportés unes grades de tanta capacitat.

A més a més, aquella construcció també facilitava i reduïa els costos de futures ampliacions de l’estadi, com així v apassar a la de 1949 on es van afegir 13 fileres més a la part superior de les grades.

Vista aèria de l’estadi durant l’expansió de 1949 – Wikimedia Commons

Buscant la innovació

L’estadi va instal·lar els primer marcadors electrònics dels Estats Units on poder seguir les evolucions del marcador, al 1930. Una autèntica revolució del moment i que, com la resta de l’estadi, va veure com s’anava modificant per adaptar-se als nous temps.

Els primers marcadors electrònics del Michigan Stadium

Actualment, el seu videomarcador data de l’última renovació de l’estadi, al 2010, adient per adaptar-se als temps moderns.

S’arriben als 100000 espectadors

Amb l’expansió de 1956, l’estadi va assolir, per primer cop, una capacitat fixa de més de 100.000 espectadors. Una capacitat que ha anat en augment en les posteriors remodelacions del recinte.

De fet, al 2006 es van aconseguir 200 partits consecutius superant les 100.000 persones d’aforament a l’estadi. Sí, estem parlant de més de 20 anys pràcticament omplint sempre tot l’aforament.

L’estadi l’hivern del 2006, abasn de l’última remodelació – Wikimedia Commons

2010, l’última renovació

La renovació de 2010, que va aixecar certes crítiques entre estudiants i antic estudints, va modernitzar l’estadi, afegint les inèdites fins el moment, llotges VIP, a part de millorar i fer molt més accessible tot l’estadi, i arribant als 109.000 espectadors d’aforament.

Al 2015, però, unes petites reformes a l’estadi van reduir la capacitat fins als 107.601 espectadors actuals, acabant de convertir l’estadi en una seu completament accessible.

El Michigan Stadium just depsrés de les renovacions de 2010 – wikimedia Commons

La casa dels rècords

L’estadi registra una gran quantitat de rècords d’assistència als Estats Units -i al món-. De fet, des de que l’actual NCAA guarda registre d’aforament, tots el partits amb més públic son al Michigan Stadium.

Però no només de futbol americà, al 2014 s’hi va disputar el Winter Classic de la NHL, entre els Red Wing i els Maple Leafs, aconseguint el rècord d’assistència en un partit d’hoquei: 105.491 espectadors.

Imatges del Winter Classic de la NHL del 2014 – NHL.com