Maria Vicente, en una competició amb LISS LHospitalet / UFEC

29 esportistes dels Països Catalans competiran als Jocs Olímpics de la Joventut

2 minuts de lectura
La tercera edició dels Jocs Olímpics de la Joventut portaran el talent més jove d’arreu del món a l’Argentina.

Del 6 al 18 d’octubre milers de joves estan cridats a participar als Jocs Olímpics de la Joventut, l’esdeveniment que el Comitè Olímpic Internacional promou des de 2010 amb l’objectiu d’oferir una plataforma de sortida cap a l’esport d’elit als joves talents de les disciplines que formen part del programa del COI. Buenos Aires s’avançarà a les novetats de Tòquio 2020 amb l’incorporació d’esports com l’escalada o el karate en el seu programa, si bé també té cert marge de llibertat per donar espai a disciplines no olímpiques com el ball esportiu, l’handbol platja o el futbol sala.

buenos-aires-770x460

Entre els prop de 4.000 esportistes inscrits per competir a Buenos Aires hi ha 29 esportistes de casa nostra: dos de les Illes Balears, quatre del País Valencià i 23 de Catalunya. Tots ells (17 noies i 12 nois) han hagut d’assolir grans resultats en competicions estatals i internacionals per guanyar-se el bitllet olímpic i lluitar per pujar al podi tal com van fer esportistes del nivell de Jelena Ostapenko (Tennis), Noah Lyles i Salwa Naser (Atletisme), Evgeny Rylov o Ruta Meilutyte (Natació) fa tot just quatre anys i com van fer el 2010 esportistes plenament consagrats com Chad Le Clos (natació), Maria Kuchina (atletisme), Viktoria Komova (gimnàstica artística) o Jessica Fox (piragüisme en aigües braves).

Cal dir, però, que l’enorme majoria de campions olímpics de la joventut de 2010 i de 2014 viuen carreres esportives molt allunyades no només dels podis olímpics sinó de l’elit del seu esport. L’esdeveniment és una constel·lació de joves estrelles, però la seva trajectòria esportiva encara ha de viure moltes etapes per arribar al màxim nivell. Només en alguns casos els mèrits d’alguns esportistes presents a Buenos Aires semblen justificar, ja, prediccions d’un èxit futur.

Dídac Salas, campió olímpic de la joventut el 2010, en una competició d'aquest estiu / Miguel López Mallach
Dídac Salas, campió olímpic de la joventut el 2010, en una competició d’aquest estiu / Miguel López Mallach

Els 29 esportistes presents a la llista definitiva de la selecció espanyola lluitaran per imitar l’èxit de Dídac Salas, el saltador de perxa que va proclamar-se campió olímpic el 2010 a Singapur, o bé seguir l’estela d’altres esportistes que han tastat el podi com la nedadora Àfrica Zamorano o el gimnasta Néstor Abad.

En una cita que obre les portes als esportistes d’edats compreses entre els 14 i els 18 anys, hi ha casos excepcionals com el de Maria Vicente, l’atleta de l’ISS l’Hospitalet que aquest estiu ja ha competit al màxim nivell ateses els seus registres extraordinaris a la pista. Sigui com sigui, per a la gran majoria de competidors Buenos Aires és una oportunitat d’or per a fer un salt de qualitat i seguir construint una carrera amb un munt d’hores d’entrenament al darrere davant els millors talents del planeta.

Llista dels 29 esportistes dels Països Catalans convocats per als Jocs de Buenos Aires:

AtletismeMaria Vicente, Aitana Safont, Eric Guzmán, Bernat Erta, Esperança Cladera i Artur Coll

Natació – Cristina Garcia, Ferran Julià, Ferran Siré i Marcos Gil

Bàsquet 3×3 – Mama Dembele, Estel Puiggròs i Anna Gamarra

Futbol Sala – Anna Muniesa i Èlia Gullí

TrampolíMarina Chavarria i Robert Vilarasau

VelaNina Font

Rem – Aina Prats

Bàdminton – Elena Andreu

Handbol Platja – Pau Ferré

Golf – David Puig

Gimnàstica Artística – Alba Petisco

Pentatló Modern – Laura Heredia

Tir amb Arc – Èlia Canales

Tir Olímpic – Glòria Fernández

Tennis – Carlos López

Salts d’aiguaAdrián Abadia

Taekwondo – Hugo Arillo