Adrián Abadía, l’estrella emergent dels salts d’aigua

2 minuts de lectura

La ciutat de Bergen ha acollit aquests darrers dies el campionat d’Europa júnior de salts d’aigua, una modalitat en què els esportistes joves de casa nostra comencen a demostrat tot el seu talent. Més enllà de les germanes Gilabert o de la progressió de Laia Peinador, cal destacar el paper d’Adrián Abadía. El mallorquí acaba de tancar uns campionats impressionants a Noruega amb una doble medalla d’or.

DDVt--8XgAAcYld

L’èxit d’Abadía és insòlit. Nascut l’any 2002, el mallorquí s’ha proclamat campió en dues modalitats diferents: el salt de trampolí d’1 metre i també en trampolí de 3 metres. Fa més de cent anys que els salts d’aigua formen part del programa olímpic, però fins ara han passat de puntetes per les piscines del nostre país. En un esport sense referents històrics al màxim nivell, Abadía està demostrant que pot plantar cara als representants d’indrets que tenen un gran planter en aquesta especialitat. A Bergen, per exemple, ha superat a saltadors de l’escola russa, alemanya o britànica, per posar exemples de països que compten amb un ampli palmarès en aquest esport.

El jove saltador forma part del Centre de Tecnificació de l’Esport i és un dels esportistes que compten amb el mestratge de Donald Miranda, director tècnic de la Federació Espanyola de Natació i esportista italià amb experiència olímpica. Abadía ha esclatat a Bergen amb dues actuacions brillants. En el salt de trampolí d’1 metre va assolir 409.45 punts, pràcticament 30 més que l’alemany Wesemann (380.15) i que el rus Vagin (378.15), que van completar el podi.

Abadía va arrodonir la seva actuació al salt de trampolí de 3 metres – B (14-15 anys) amb un total de 466.15 punts. Aquí també ha guanyat amb un marge considerable sobre els seus rivals. El rus Maksim Malofeev va endur-se la plata amb 446.85 punts i el grec Tsirikos va penjar-se el bronze amb una nota de 402.10.

Una carrera prometedora

L’èxit del mallorquí és impressionant per la superioritat mostrada a Noruega i pel fet d’obrir un nou camí esportiu a casa nostra. Malgrat això i la seva joventut, Abadía ja comptava amb resultats previs que el situaven entre els favorits en la lluita pel podi de Bergen. El 2016 el saltador va completar una magnífica temporada que ja insinuava el seu talent. Al campionat d’Europa de Rijeka va aconseguir una meritòria quarta plaça als 3 metres, al Trofeu Internacional de Dresden es va penjar la medalla de bronze al salt d’1 metre i al mundial júnior de Kazan va sorprendre a tothom amb una excel·lent 5a plaça als 3 metres – B i una altra plaça de finalista en el trampolí curt.

Abadía, al centre, doble podi al Trofeu de Dresden d'aquest 2017
Abadía, al centre, doble podi al Trofeu de Dresden d’aquest 2017

Aquest 2017 el representant del CS Mallorca havia anat més enllà i a Dresden havia sumat un or i una plata en les seves especialitats preferides. Després del doble or als europeus júniors d’enguany caldrà seguir de prop els propers passos del balear, el saltador que no deixa de progressar i que ja és capaç de superar amb solvència algunes de les millors promeses de la seva generació.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!