Idees esportives per a la vaga general del 8N

3 minuts de lectura
Aquest dimecres és jornada de vaga general a Catalunya. A La Fosbury animem a tothom a sortir al carrer a mobilitzar-se per aturar el país, però no oblidem el nervi esportiu que porteu molts de vosaltres a dins.

Com compaginar l’activisme en defensa dels nostres drets col·lectius i l’esport? Molts equipaments (des de piscines fins a poliesportius passant per les instal·lacions de clubs) ja han anunciat que no obriran les portes, així que caldrà transportar el lema: “Lluita, sí. Esport, també” a l’espai públic.

A continuació, apuntem algunes idees esportives (seguint el camí de la foto del Col·lectiu Ribes que encapçala aquest article) per participar de les mobilitzacions d’arreu del territori impulsades pels Comitès de Defensa de la República.

DN-GmEsWAAIVwut

1. Desplaceu-vos fent esport

Tal com si es tractés d’un consell per a difondre els bons hàbits de l’activitat física, us emplacem a desplaçar-vos a les mobilitzacions a peu, en patinet, en bicicleta o en qualsevol altra andròmina que us faci activar el cos. Farà fred, així que d’entrada, ja és una bona idea. Eviteu el col·lapse dins del cotxe i feu esport camí de talls i concentracions.

2. Porteu una pilota

Reiterem: aquest dimecres farà fred. Portar una pilota ajudarà a destensar el cos i de ben segur que ajudarà a passar l’estona des de primera hora del matí a les desenes o centenars de persones que hi hagi aplegades al vostre indret de mobilització. Si talleu una autopista, jugar a futbol, handbol, voleibol o qualsevol joc popular pot animar la gent i alhora combatre la fredor. Per un dia que el fum tindrà vetat l’accés als espais d’asfalt, convertim-los en pistes poliesportives amb ganes i imaginació.

A Sao Paulo ja ho feien fa 20 anys...
A Sao Paulo ja ho feien fa 20 anys…

3. Sumeu-vos als talls de comunicacions com a equip

Molts de vosaltres formeu part d’un equip esportiu. Esbrineu quin tall de comunicacions us queda més a prop i sumeu-vos-hi conjuntament disposats a fer un entrenament excepcional (com el moment que viu el país) en plena autopista. Sí, els que feu waterpolo ho tindreu més complicat, però tothom té eines per transformar les dinàmiques habituals sobre l’asfalt. Si els talls són sostinguts, podeu preparar un taller per apropar el vostre esport a la resta de gent que participi del tall (castellers, a fer pinya!). Encara fareu créixer el club/entitat en jornada de vaga general…

4. Organitzeu curses

Durant unes hores, les carreteres i les autopistes són vostres. Aprofiteu per organitzar una cursa amb el cronòmetre del vostre rellotge/telèfon mòbil. Curses per la llibertat i pels drets col·lectius en què pugui participar-hi tothom. Els 100 metres llisos fins al radar, amb sortida individual. Una cursa massiva i simultània amb cartells dels presos polítics a les mans fins a la línia de meta ubicada sota el proper pont. Sigueu creatius, que la imatge de desenes de persones corrents en una autopista buida desconcertarà a tothom.

5. Taules i cadires, i que comenci la partida!

Els amants de l’esport més reposat podeu fer una aliança amb els aficionats als jocs de taula i als jocs de cartes en general. Coordineu-vos per portar taules i cadires i algun element que ajudi a escalfar-vos i planteu-les al mig del tall. Podeu organitzar un torneig d’escacs, per exemple. Els més atrevits podríeu arribar a desplaçar la taula de ping-pong i organitzar el primer torneig reivindicatiu de tennis de taula de l’AP7, per exemple. Si algú s’anima a portar material, la resta se sumarà a l’activitat. Que ningú ho dubti.

iogadiagonal

6. Gimnàstica, ioga i altres activitats dirigides

Esteu llegint aquest article i sou monitor en algun centre de fitness? En algun gimnàs? En sou un simple usuari? Esteu veient la foto d’aquest tall tan ben organitzat a la Diagonal barcelonina? Ha arribat el vostre moment de sumar més gent a la causa. Organitzeu alguna activitat que pugui fer tothom per activar el cos. Exercicis d’escalfament, classes de ioga, seqüències dignes del millor i més recent crossfit…

7. Aficionats: organitzeu els càntics

Una jornada de vaga general té alguns elements indispensables. Els lemes, els missatges a les pancartes, el clam unànime dels manifestants… vaja, tot allò que els aficionats a l’esport esteu acostumats a fer cada cap de setmana. Ha arribat l’hora de demostrar el vostre talent. Lidereu els càntics, busqueu les millors rimes i acompanyeu-ho amb un bombo si fa falta. Que les consignes per la llibertat siguin originals i comptin amb el lideratge d’aquells que sempre ompliu les grades. A viva veu!

Si arribes a casa i encara no has practicat ni un bri d’esport malgrat la jornada de vaga general, no hi ha excusa. Aprofita i fes-ne durant 10 minuts: serveis mínims!

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!