L’ATP organitza un acte masclista

3 minuts de lectura
L’Associació de Tennistes Professionals s’ha vist obligada a disculpar-se després d’organitzar un acte masclista aquest diumenge a Milà.
La primera edició de les finals del Next Gen neixen amb un acte lamentable

L’ATP ja fa temps que rumia la manera d’ampliar el seu potencial més enllà de les competicions d’elit. Si en els darrers anys ha sabut consolidar un circuit de veterans que acostuma a omplir les grades d’aficionats nostàlgics, ara busca la manera d’elaborar un model atractiu per a les joves promeses. Els talents del futur tenen múltiples espais on anar forjant la seva carrera esportiva. Els Grand Slam ja fa temps que programen els seus partits de forma simultània amb els jugadors d’elit i els torneigs “challenge” i “futures” han anat agafant embranzida fins al punt que el seguiment dels mitjans envers les estrelles dels propers anys és cada cop més intens.

Aquest és el punt de partida del naixement del Next Gen de Milà, el torneig dissenyat per enfrontar els vuit millors tennistes d’entre 18 i 21 anys a final de temporada i que segueix el mateix camí traçat pel torneig màsters de l’ATP. Els organitzadors ofereixen premis suculents (més d’un milió d’euros en total) en una competició que, de moment, no influeix en els punts de cadascun dels participants.

Els vuit escollits / Fotografia: Peter Staples / ATP World Tour
Els vuit escollits / Fotografia: Peter Staples / ATP World Tour

A més, s’innova en diversos aspectes: els sets s’acaben quan un jugador arriba als 4 jocs (en lloc dels 6 reglamentaris), els jutges de línia desapareixen per donar més espai a l’ull de falcó, es perden els “avantatges” de cada joc i es redueix el temps d’escalfament.

La pitjor passarel·la de moda

La primera edició, que encara s’ha de disputar, serà recordada per l’acte masclista que es va viure en la seva presentació. L’aposta per les dones objecte que ja hem denunciat en altres àmbits esportius van fer acte de presència de forma vergonyosa en un acte que va voler lligar la moda i el tennis. D’aquesta manera, el sorteig del quadre final d’aquest torneig unia tennistes amb models, en el que segons els mateixos organitzadors de l’acte (ATP i el patrocinador principal del torneig, Red Bull), “havia estat un intent desencertat de recórrer a la reputació de moda i disseny de Milà“.

En lloc de pilotes pel sorteig, es van utilitzar les models

Les dones models que van participar a l’acte duien cartells amb la lletra A o B mentre passejaven amb els homes tennistes per la passarel·la de l’acte. Un per un, els jugadors sortien i escollien la model que preferien i que acabava determinant el grup en què jugarien el torneig.

La denigració cap a les dones va anar un pas més enllà quan les models revelaven la lletra ensenyant una part del seu cos, a priori amagada. Un jugador va ser cridat a treure un guant a una de les models amb les dents i altres havien d’escollir grup triant la model que més els agradava. Un torneig de futur amb una presentació inadmissible pròpia del masclisme més retrògrad i arcaic

Les xarxes socials van explotar contra els organitzadors del torneig immediatament i les queixes ràpidament van córrer entre pesos pesants del tennis, com la francesa Amélie Mauresmo, ex número 1 del món

L’ATP es disculpa en un comunicat

L’ATP no va trigar ni 24 hores en demanar disculpes davant les nombroses queixes rebudes. Una condemna generalitzada a la cerimònia que va degradar les dones de forma explícita.

“ATP i Red Bull demanen disculpes per l’ofensa causada durant la cerimònia de sorteig de les pròximes NextGen ATP Finals. La intenció era integrar-hi el ric patrimoni de Milà com una de les capitals de moda del món, però la nostra execució d’aquesta idea ha estat de mal gust i innacceptable. Ho lamentem profundament i ens comprometem que no es repeteixi en el futur”

L’acte demostra que el sexisme encara té una presència innegable en el món de l’esport. La reacció dels aficionats i la posterior rectificació dels organitzadors, que cada cop hi ha més gent disposada a combatre el masclisme en tots els seus àmbits.