Un moment del partit als Jocs de Rio entre Espanya i Holanda. Foto: Jonas de Carvalho

No hi ha res impossible

2 minuts de lectura
Anvers, a Bèlgica, es converteix a partir d’aquest divendres en la capital europea de l’hoquei amb la disputa del Campionat d’Europa. En un esport que tendeix als noms de denominació anglosaxona i on fins i tot la selecció espanyola es diu a sí mateixa “les red sticks’, veureu com a tot arreu d’aquesta competició se’n diu ‘Eurohockey’.

Com és norma escrita des de temps immemorials, la pràctica totalitat de la selecció espanyola és catalana i bona part de Terrassa i rodalies. Un dia algú haurà d’estudiar la concentració de jugadores per metre quadrat a aquesta part del Vallès Occidental, sens dubte única i singular a nivell planetari. Si parlem de joc, però, les catalanes tenen molt clares les jerarquies d’aquest món i tot i que no pensen jugar contra ningú amb complex de res totes les seleccions que compareixen. Per més que, quan es parla d’hoquei i de dones, n’hi ha unes que mengen a banda.

 

Un moment del partit als Jocs de Rio entre Espanya i Holanda. Foto: Jonas de Carvalho

Algú pot guanyar a les holandeses?

Holanda es presenta a l’estrena d’una competició que, a més, es disputa a prop de casa, havent estat les millors al Mundial, la Pro League i amb l’indiscutible número u del rànquing mundial com a arguments que poden espantar qualsevol rival. L’EuroHockey és una competició fascinant en la qual poden donar-se sorpreses. Acollint-nos al rànquing mundial serien Anglaterra, Alemanya, Espanya i l’amfitriona Bèlgica les seleccions amb més opcions de fer ola guitza a les noies de Països Baixos. Sembla difícil, això sí. Però res és impossible!

Sens dubte, Holanda és l’equip a vèncer en aquest moment.

L’equip de Alyson Annan és l’actual campió del Campionat d’Europa, la Copa del Món i la Pro League. També estan a més de 700 punts de distància dels seus rivals més propers al capdavant del rànquing mundial i actualment estan en una ratxa de 16 victòries successives en partits competitius. 16. Es diu aviat.

El nivell de talent de la selecció taronja és evident amb la llegendària capitana Eva de Goede i Lidewij Welten nominades en la llista de jugadors de l’any de la FIH per 2018 juntament amb Xan de Waard. I van a ritme de rècord en aquesta competició: si es compleixes els pronòstics guanyarien la seva desena medalla d’or en 13 edicions de l’EuroHockey.

Amb la ‘Gigi’: objectiu medalles

Tornem a les catalanes, que competeixen sota divisa espanyola. El seu objectiu declarat és una medalla, un premi que no és seu a l’Eurohockey des de la plata del 2003. L’equip, setè als rànquings, és un bloc que ha demostrat que és capaç del millor –com a les sèries mundials de València– o arribant a guanyar medalla al Mundial. El bloc és l’important però la capitana Georgina Oliva, la ‘Gigi’ fa temps que és una superestrella i coneix les holandeses, amb qui competeix cada cap de setmana.

Altres noms destacats de les red sticks són la portera Maria Ruiz que ha estat nomenada com a ‘Portera de l’Any FIH durant el 2018’ després de fer un autèntic recital a la Copa del Món de Londres i que té 21 anyets. És ben probable, però, que la selecció enyori un altre puntal sobre el verd com Xantal Giné.