La NFL també es cola a les eleccions legislatives americanes

2 minuts de lectura

Aquesta passada matinada hem viscut una de les jornades electorals més intenses als Estats Units, considerant que es tractava de les eleccions legislatives i no d’unes presidencials. Es renovava el congrés per complet i un terç del Senat. A més a més, la majoria d’estats americans també escollien el seu governador. I el futbol americà ha tingut pes en les mateixes.

Texas, la protagonista

L’estat de l’estrella solitària, com no podia ser d’una altra manera, ha estat on el futbol americà ha estat protagonista durant aquestes eleccions. La passió per aquest esport, com ja vam veure a la mítica sèrie Friday Night Lights -i que podeu veure sencera a Prime Video-, és absolutament boja. Per tant, no és estrany pensar que qualsevol temàtic que l’envolta també tindrà repercussió en uns comicis electorals.

Un exjugador de la NFL triomfa per els demòcrates

Hi ha dos temes que sobresurten respecte els altres. El primer d’ells és l’elecció de Colin Allred com a congressista per al partit demòcrata. I no es tracta d’una elecció fàcil. Ho va aconseguir derrotant el republicà Pete Sessions, fins ahir congressista electe pel districte 32 de Texas. Un Sessions que buscava el seu dotzè mandat, després d’acumular 22 anys al càrrec.

Colin Allred és un exjugador de la NFL que va passar per la lliga de forma més aviat discreta. De tota manera, va superar la vida mitja d’un jugador a la lliga arribant com agent lliure no draftejat –i provinent de la universitat de Baylor- el 2006 als Tennesse Titans. Es va retirar el 2010, després de sumar 41 placatges al llarg de la seva carrera. Posteriorment es va graduar en dret a la universitat de Berkeley, començant així la seva carrera com advocat de drets socials. Una tasca que l’ha dut a presentar-se a les eleccions del districte 32 de Texas i endur-se la victòria.

La victòria, a més a més, va ser amb un marge força més gran del que suggerien les enquestes. Allred es va imposar amb un 52,2% dels vots per davant del 45,8% de Sessions. Un congressista que canviava de color en una jornada que ha permès als demòcrates recuperar el control de la cambra baixa americana.

O’Rourke defensa que els jugadors de la NFL s’agenollin

L’altre circumstància on el futbol americà és protagonista és en la campanya de Beto O’Rourke per convertir-se en senador per Texas i derrotar així el republicà –i antic candidat a les primàries republicanes del 2016 per a presidenciable- i molt conservador, Ted Cruz.

O’Rourke, en un acte de campanya, va ser qüestionat per la seva postura respecte els jugadors de la NFL que s’agenollaven durant l’himne dels Estats Units per protestar contra la discriminació racial que reben, entre d’altres, per part de les forces de l’ordre americanes. I el carismàtic líder demòcrata va afirmar que no hi podia estar més d’acord, en un gran discurs que es va convertir en viral. I un discurs que va portar-li crítiques i lloances per parts iguals, situant-se a l’extrem oposat de la postura que defensa el President Donald Trump respecte el tema.

A l’hora de la veritat, però, Beto no ha aconseguit donar la sorpresa i vèncer a Cruz, tot i que la elecció ha anat molt més ajustada del que preveien la majoria d’enquestes. El republicà s’ha imposat per 50,9% respecte el 48,3% del candidat demòcrata, mantenint els 30 anys que fa, des del 88, de l’última victòria d’un candidat a senador demòcrata als comicis de Texas. Malgrat tot, serà difícil que no continuem escoltant el nom d’O’Rourke com una de les noves figures del panorama del partit blau.