Les estacions d'esquí estan ultimant els preparatius per iniciar la temporada Foto: Josep M Montaner

Volen la millor temporada d’esquí dels últims 13 anys

3 minuts de lectura
La nova temporada d’esquí al Pirineu de Lleida es presenta amb unes expectatives molt bones gràcies a les nevades intenses d’aquest mes de novembre, després d’una “nefasta” temporada l’any passat.

Ho han assegurat els responsables de les onze estacions lleidatanes aquest dimarts en la presentació de la nova temporada a la Diputació de Lleida. Les nevades han permès d’una banda avançar l’inici de la campanya a les estacions d’esquí nòrdic del Pirineu de Lleida i al complex de Baqueira Beret. La resta ho faran a partir d’aquest cap de setmana amb la seguretat que totes estaran en ple funcionament de cara al pont de la Constitució. Aquesta temporada s’han invertit vint milions d’euros i s’ha apostat per ser més “sostenibles”.

L’objectiu és superar els 1.350.000 forfets venuts i aconseguir el millor resultat dels darrers tretze anys.

Les onze estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 497 km esquiables, amb 246 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers/hora, 80 remuntadors, més de 159 quilòmetres de superfície innivada als complexos d’alpí amb 1.476 canons de neu, 143 quilòmetres de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències. És per tot això, asseguren des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que el Pirineu lleidatà continua representant una de les millors ofertes de neu de l’Estat que es completa amb una oferta d’activitats programades per 125 empreses especialitzades en els esports hivernals.

Les estacions d’esquí estan ultimant els preparatius per iniciar la temporada Foto: Josep M Montaner

6 de cada 10 esquiadors de Catalunya

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida van rebre la temporada passada el 63,50 % dels aficionats que van esquiar a Catalunya i el 23,40 % dels que ho van fer als complexos del conjunt de l’estat espanyol. Tot i això, l’any passat no va ser un bon any, tal com han reconegut els responsables de les estacions d’esquí lleidatanes, per culpa principalment de la meteorologia.

Enguany, però, ja hi ha neu al Pirineu i alguna estació ja ha obert les seves pistes, com Baqueira Beret que ha encetat la temporada d’alpí al Pirineu de Lleida de manera parcial el 23 de novembre. D’altres ho faran aquest cap de setmana i la resta pel pont de la Constitució, quan es preveu que estiguin obertes totes les estacions d’esquí, tot i que algunes, com Espot, està encara enllestint els treballs per instal·lar el nou telecadira.

Baqueira Beret ja ha obert parcialment. Foto: Baqueira

Els centres d’hivern del Pirineu de Lleida generen més de 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més s’estima que hi ha altres 7.500 llocs de treball induït, per mitjà dels sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí. L’impacte econòmic directe de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida la temporada passada es calcula que va ser d’uns 228,5 milions d’euros. Amb la suma de l’impacte induït, donaria una xifra total d’uns 402 milions d’euros d’impacte econòmic.

Per la Diputació de Lleida aquest impacte econòmic és essencial pel desenvolupament de les Terres de Lleida i perquè la gent que ho vulgui, pugui viure al Pirineu. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha qualificat la neu com a “l’or blanc” del territori i ha alertat que “hem de tornar a la natura allò que ens dona”. En aquest sentit, ha fet una crida a aturar el canvi climàtic.

L’urgència de la sostenibilitat
Moltes estacions d’esquí s’estan posant les piles per treballar d’una manera més sostenible. Així, per exemple, el director de Port del Comte, Albert Estella, ha explicat com aprofiten l’aigua de la pluja i el desgel per crear neu artificial.
La nova temporada presenta novetats importants per part dels diferents centres d’hivern del Pirineu amb unes inversions que en conjunt superen els vint milions d’euros, una quantitat que representa la segona inversió més elevada que han fet les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà en els darrers 10 anys. Unes inversions destinades a instal·lacions noves, ampliacions de pistes, compra de maquinària, renovació del material de lloguer, millores en els serveis i en les aplicacions de les noves tecnologies i també en l’ampliació, la millora i la renovació dels canons de neu per altres de nova generació amb l’objectiu d’estalviar energia, millorar la producció i ampliar la superfície de neu produïda per tal de garantir al màxim la pràctica de l’esquí.