El plogging i l’eco-swimming es fan forts a la Costa Brava

2 minuts de lectura
La campanya ‘Mou-te pel mar’ que organitzava ‘eco-marxes’ de plogging a quatre poblacions de la Costa Brava amb l’objectiu de fer esport i retirar les deixalles ha finalitzat amb un balanç de 10 tones de brossa retirades. Els residus eren sobretot bosses de plàstic, llaunes i fins i tot electrodomèstics.

La iniciativa, impulsada pel pescador Miquel Ferrés, ha inclòs quatre sortides de ‘plogging’ (córrer suau) i ‘eco-swimming’ (nedar al mar) a Roses, Palamós, Blanes i Sant Feliu de Guíxols amb la participació de 1.000 persones. També ha comptat amb la implicació de 300 pescadors que han fet recollides a alta mar.

Els impulsors han anunciat una jornada internacional de ‘plogging’ la primavera vinent a Barcelona amb experts de diferents punts del món.

La primera fase del projecte ‘Mou-te pel mar’, impulsada pel pescador i ‘runner’ Miquel Ferrés, ha permès retirar 10 tones de residus que estaven als entorns del litoral i al mar de quatre municipis de la Costa Brava. Els participants van inscriure’s per fer ‘plogging’ (córrer suau) i ‘eco-swimming’ (nedar al mar) així com la participació de 300 pescadors de les quatre confraries d’aquests municipis. També hi han participat 350 alumnes de l’escola Vedruna de Palamós juntament amb associacions, clubs esportius i entitats.

La xacra del plàstic
Bona part dels residus eren bosses de plàstic, llaunes i fins i tot electrodomèstics. Teresa Ferrés, impulsora de la plataforma digital Twinapp on es recullen totes les activitats de la campanya ‘Mou-te pel mar’, ha subratllat que hi ha estudis que conclouen que el 72% dels residus que acaben al mediterrani són plàstics i la majoria provenen de diferents canals de terra. I que per això la campanya busca conscienciar i sensibilitzar perquè els ciutadans comprenguin que “els residus que tirem al litoral arribaran al mar”.

D’altra banda, Ferrés ha destacat que també permet “visualitzar” la feina que durant anys porten fent els pescadors de la Costa Brava retirant les deixalles que es troben a alta mar. És per això que el projecte també preveu organitzar xerrades amb instituts i escoles on els pescadors expliquin el seu ofici i la problemàtica dels residus i plàstics.

Una jornada internacional

Els impulsors del ‘Mou-te pel mar’ organitzaran una jornada internacional de ‘plogging’ la primavera vinent a Barcelona i l’endemà es farà una activitat. La idea és convidar promotors i experts d’arreu del món d’aquesta nova tendència esportiva nascuda a Suècia que ja s’ha escampat pel planeta. La jornada servirà per posar en comú experiències i projectes que s’estan fent a diferents punts d’Europa i Mediterrani i també dels EUA. En paral·lel, es faran noves sortides a més municipis de la Costa Brava i també a Barcelona on algunes confraries de pescadors ja s’han interessat per la iniciativa.

La plataforma Twinapp ha rebut recentment el Premi E-Tech que atorga l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) com a millor iniciativa de màrqueting digital.