L'estació de Port Ainé acolliria aquesta instal·lació.

El Pallars vol un CAR en altitud a Port Ainé

2 minuts de lectura
El Pallars Sobirà ha estat la primera comarca on s’ha creat una Taula de Treball Permanent dels Jocs Olímpics. A partir d’aquest moment, s’aniran constituint taules sectorials a la resta de territoris del Pirineu. La reunió ha servit perquè el Pallars reclami com a herència d’aquests Jocs un Centre d’Alt Rendiment Esportiu en altitud situat a Port Ainé.
El director del Programa per a la Candidatura Pirineus-Barcelona i Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, ha explicat que aquesta taula de treball existeix en l’àmbit nacional i que ara se n’aniran fent repliques a escala comarcal. Tot, amb l’objectiu d’acabar de definir la candidatura i tenir una interlocució permanent i directa amb el territori. La voluntat és que durant el 2020 es formalitzi la candidatura al Comitè Olímpic Internacional.
La Taula de Treball Permanent dels Jocs Olímpics d’Hivern que s’ha constituït al Pallars Sobirà, a Sort, l’11 de desembre del 2019. Foto: ACN

 

Previ a aquest pas se celebrarà una consulta a la ciutadania. Figueras ha explicat que la interlocució ha de ser en tot moment tant amb el sector públic com privat amb la voluntat d’aconseguir un consens majoritari.

El director del Programa per a la Candidatura Pirineus-Barcelona ha dit que de moment “no hi ha res decidit” d’on es faran les competicions i ha afegit que l’únic que hi ha “clar i verificat” és que amb les estacions d’esquí que hi ha al Pirineu i les instal·lacions de gel de l’àrea metropolitana “és possible acollir els Jocs”.

El Secretari General de l’Esport i director del Programa Pirineus-Barcelona 2030, Gerard Figueres, i el President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font. Foto: ACN

La demanda d’un CAR

Prèviament a la constitució de la Taula de Treball Permanent, Figueras s’ha reunit amb el Pallars Actiu, al Pallars Jussà. D’aquesta reunió n’ha sortit la petició de crear un Centre d’Alt Rendiment Esportiu (CAR) en altitud a l’estació d’esquí de Port Ainé. Per Pallars Actiu el llegat que han de deixar els Jocs a la comarca és en forma de Centre d’Alt Rendiment Esportiu. Aquesta proposta esdevé del treball realitzat en la taula de salut i esport de Pallars Actiu on una de les problemàtiques principals detectades és el dèficit de professionals sanitaris, sobretot d’especialises. Amb la creació del CAR en altitud es pretén que l’Hospital del Pallars esdevingui un centre de referència en medicina esportiva i això ajudi assentar les bases per fixar professionals a l’Hospital comarcal.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, ha valorat “positivament” la predisposició del Programa per a la Candidatura Pirineus-Barcelona de tenir informat al territori i que des de la comarca es puguin fer aportacions a aquest projecte olímpic. Isus ha dit que a poc a poc ja s’anirà definint de quina manera el Pallars pot participar en els Jocs, bé en forma de competicions o d’altres aspectes com centres d’alt rendiment.