Esquiadors a les pistes de Font - Romeu Pyrénées 2000, l'11 de gener de 2020. Foto: ACN

L’Aragó i França poden entrar a la candidatura olímpica

2 minuts de lectura
El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, creu que l’Aragó i França es podrien sumar al projecte per celebrar uns Jocs d’Hivern al Pirineu al 2030, el qual es troba actualment en fase de precandidatura. De fet, les estacions nord catalanes ja hi van mostrar fa un any la seva predisposició a col·laborar-hi. En declaracions aquesta setmana a Rac1, Figueras ha dit que l’objectiu és que sigui “la gran presentació dels Pirineus al món, com una serralada que encara no s’ha considerat com un gran espai de natura”. A més, ha assegurat que compten amb tot el suport de l’Estat i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i que la proposta passa per no fer infraestructures noves. Pel que fa al termini per saber quina serà la seu guanyadora, es donarà a conèixer, com a molt tard, al 2023.

Figueras ha afirmat que el “diàleg” amb l’Estat no s’ha trencat mai en aquesta qüestió. “Fins i tot, durant el 155”, ha dit, afegint també que s’ha “aparcat el tema polític” per tirar endavant el projecte. En aquest sentit, ha dit, que ara li toca al COE “agafar el timó” i que la resta d’administracions han de treballar conjuntament amb aquest ens per tal que la precandidatura tiri endavant.

Palanca d’acceleració

El secretari general de l’Esport ha explicat que els Jocs d’Hivern “han de servir de palanca per projectes que ja hi són, que puguin ser accelerats”, en referència al desdoblament de part de la línia de tren Barcelona-Vic-Puigcerdà o el tercer carril que s’ha de fer a la C-16 entre Cercs i Bagà, al Berguedà. També ha dit que no caldrà construir noves pistes, només fer “algunes adequacions”, sense que això impliqui, ha recalcat, “ni ampliar el domini esquiable ni plans urbanístics”.

Un grup d’escolars accedint al renovat telecabina de l’estació de Les Angles, al Capcir, el 10 de gener de 2020. Foto: ACN

La implicació de Barcelona

Pel que fa als equipaments de la ciutat de Barcelona, Figueras ha dit que el Palau Sant Jordi i el Palau d’Esports es farien servir, a més del Pavelló Olímpic de Badalona, la Fira de l’Hospitalet i la pista d’atletisme coberta de Sabadell.

En cas dels allotjaments, ha dit que la meitat dels tres mil atletes que hi participarien estarien a la capital catalana i la seva àrea metropolitana i que la resta estaran a les dues viles olímpiques del Pirineu, a Puigcerdà i Vielha.

Objectiu: autofinançament

El secretari general de l’Esport ha afirmat que espera que els jocs “no costin diners” i que creu que amb l’aportació del COE i el que es recapti “s’hauria d’autofinançar”. En aquest sentit, ha dit que es buscaran alternatives a infraestructures que no existeixen a Catalunya, com ara les que s’utilitzen per fer bobsleigh i skeleton.