Una pilota manipulada fa trontollar el món del criquet

3 minuts de lectura
Una mà a la butxaca, una càmera indiscreta i una pilota. Aquesta combinació ha suposat un autèntic terratrèmol pel món del criquet.

Un abans i un després que ha dut a una forta sanció a alguns dels millors jugadors australians, que han renunciat a representar al seu país, perdut contractes milionaris i no podran disputar partits en els propers 12 mesos. Però, què ha passat que dugui a prendre aquesta dràstica decisió?

Els fets

El 24 de març de 2018, després del dinar del tercer dia del tercer partit amistós que Austràlia jugava  a Ciutat del Cap (recordem que els partits de criquet són molt llargs) es va veure a través de les pantalles de TV com Cameron Bancroft fregava la pilota amb un petit objecte groc. Quan se’n va adonar, Bancroft es va amagar alguna cosa als pantalons, imatge també mostrada en primer pla per la retransmissió.

En aquest moment un umpire, persona al món del criquet que ni és àrbitre ni membre dels equips, però que pot prendre decisions, va preguntar-li què amagava, i Bancroft li va ensenyar una petita tira que guardava a la butxaca que, va dir, era per netejar-la. L’umpire va revisar la pilota i no hi va trobar cap mena d’irregularitat, indicant que aquesta no s’havia modificat de cap manera notable.

Si no hi havia cap problema a la pilota, d’on ve la polèmica?

Durant la roda de premsa posterior Bancroft, acompanyat pel capità d’Austràlia, Steve Smith, va admetre que havia intentat alterar la pilota amb una petita cinta adhesiva groga amb terra enganxada que havia de servir per raspar la pilota i modificar-ne la trajectòria.

Però, era cinta adhesiva?

No. Cinc dies més tard, i després d’una investigació, els implicats van admetre que estaven fent servir paper de llimar, que els cricketers utilitzen per tenir a punt els seus bats.

Qui hi estava implicat?

Al contrari del que pugui semblar, la idea no era de Bancroft. Smith, va admetre que coneixia el pla, que va ser pensat durant el descans per un grup de gent que no va especificar, i va acceptar que era un “gran error“, anunciant que deixava de ser capità. Posteriorment, David Warner, segon capità, també va admetre la seva implicació i va renunciar al càrrec.

Hi ha hagut conseqüències esportives?

Cricket Austràlia (la Federació) va intentar un ‘tallafocs’ traient al duo Smith-Warner la capitania i sancionant-los amb un partit. Però no n’hi va haver prou. Així, el president federatiu, David Peever, va anunciar que es prohibia als dos capitans implicats representar el país durant un any, i al llançador Bancroft per nou mesos. Per altra banda, la Indian Premier League, on juguen Smith i Warner, ha suspès els seus contractes. Tots dos superaven els 1,5 milions d’euros de fitxa anuals. A més a més hauran de fer 100 hores de servei a la comunitat del criquet.

Com s’ho han pres els jugadors?

Steve Smith ha acceptat la prohibició de 12 mesos i ha confirmat que no apel·larà, i Cameron Bancroft i David Warner també l’han acceptada. Igualment Smith ha reiterat que assumeix la plena responsabilitat dels fets. En dos missatges a Twitter els jugadors busquen, però, recobrar el favor de l’afició: “Donaria el que fos per deixar això enrere i tornar a representar el meu país. Però parlava seriosament quan deia que agafaria la responsabilitat com a capità de l’equip. No impugnaré les sancions. Han estat imposades per la CA per enviar un dur missatge i les he acceptat.”

Bancroft, per la seva banda, va dir: “Avui he presentat la tramitació amb Cricket Austràlia i acceptaré la sanció. M’agradaria deixar això enrere i faré el que sigui necessari per recuperar la confiança del públic australià. Gràcies a tots els que han enviat missatges de suport“.

La resposta de la societat australiana; una qüestió d’estat

La pèrdua de patrocinadors ha sigut una de les conseqüències que ha hagut d’afrontar tant la federació com els mateixos jugadors. Però no ha quedat aquí. Fins i tot el primer ministre, Malcolm Turnbull, es va mostrar compungit. “És totalment impossible assumir que el nostre equip està involucrat en una trampa“, va dir. La pressió d’aficionats, ex jugadors i ciutadans va portar a Smith i Warner a oferir una melodramàtica roda de premsa en la qual van reconèixer el delicte.

Sigui com sigui, en la llarga història del criquet, hi ha equips anglesos, paquistanesos, sud-africans o fins i tot australians que han tingut en ocasions problemes per no respectar el ‘fair play’, però sembla que l’escàndol de Ciutat del Cap suposarà un abans i un després.