La doble lluita d’Eva Giménez tornarà a la Titan Desert

3 minuts de lectura
“M’agradaria, d’aquí a un temps, repetir l’experiència per tornar a viure els moments de màgia del desert, que són espectaculars”.

La participació d’Eva Giménez a la Titan Desert de 2013 va donar un impuls importantíssim a la investigació de la malaltia de Dent. Prèviament, ella mateixa havia estat la impulsora d’ASDENT, l’associació de la malaltia de Dent que busca fons per a la recerca que ajudi a plantar cara a una mutació al cromosoma X que afecta als ronyons de tal manera que la persona que la pateix perd proteïnes, calci, potassi o magnesi a través de l’orina abans que el cos els pugui assimilar correctament. Una malaltia que pateix el seu fill Nacho i que marca la vida quotidiana de la família d’Eva Giménez.

Aquesta colomenca, però, no té cap intenció de llançar la tovallola i ja fa anys que s’ha erigit en un exemple de constància per suplir totes les mancances dels pressupostos públics en recerca i investigació científica del nostre país. Xerrades, documentals, presència en actes esportius de tota mena, difusió als mitjans… Eva Giménez no para mai malgrat patir una discapacitat física del 49% al seu cos a causa de l’esclerosi múltiple. Un obstacle més que no inhabilita la seva força a l’hora de plantejar-se el repte de completar per segona vegada la prova de BTT més dura del món.

Deportes-Sahara-Otros_Deportes-Deportes_296482709_72142768_1024x576

“El que em porta tornar a la Titan Desert és que necessitem donar molta més visibilitat a la malaltia del meu fill i portar el “Todo por Nacho” fins a l’infinit i més enllà. La falta de recursos que tenim per finançar els projectes d’investigació i recerca és el motiu de tornar a fer aquesta bogeria. Em fa il·lusió i por tornar a la Titan Desert: no és un repte fàcil, però la meva vida tampoc ho és. La Titan és una oportunitat més per fer soroll i que el Nacho rebi més ajuda”

Les paraules d’Eva Giménez durant la presentació de l’equip Stern Motor – Asdent ara fa un parell de setmanes als companys de BTV són clarividents. L’objectiu és compartit pels 8 membres de l’equip que tornarà a la Titan Desert disposat a superar el repte al desert dalt de la BTT. Un dels integrants, per cert, és Emili Pérez Font, l’andorrà que va arribar a ser 9è a la prova en ruta dels Jocs Olímpics de Seül de 1988. Giménez afegia:

No sóc ciclista, no vull ser campiona de res ni sóc una heroïna, només una mare que necessita recursos per al seu fill i que he optat per l’esport per aconseguir visibilitat. Tinc una discapacitat del 49% per esclerosi múltiple i pateixo moltíssim. Cada cop que ve una pujada conjuro tots els sants i els demano que m’empenyin, però no ho fan. Per això compto amb un equip que m’ajuda i que no és normal. L’objectiu que tenim no és la carrera, és el Nacho” 

6 etapes, més de 5.500 metres de desnivell acumulat, temperatures extremes i més de 600 quilòmetres. Això és el que haurà de superar Eva Giménez de nou per poder arribar a la meta i celebrar un nou èxit després de la magnífica actuació de 2013. Una nova gran història d’esport i superació a la Titan Desert, que cada any es converteix en l’objectiu d’un bon grapat de persones allunyades de l’esport professional i amb ganes de posar a prova els seus límits.

El repte d’Eva

De la seva darrera experiència al Sahara de fa cinc anys n’ha quedat un testimoni magnífic en forma de documental que s’ha emès en sales d’arreu del país entre el 2014 i el 2017 també amb l’objectiu de difondre la malaltia i aconseguir finançament. El tràiler de “El Reto de Eva” ens apropa a les inquietuds quotidianes de la família d’Eva Giménez i també a la gesta esportiva assolida a la Titan Desert de 2013. Un bon preludi d’allò que la colomenca tornarà a viure aquest 2018:

Més enllà de la Titan Desert, l’Associació Asdent ha fet una forta aposta per l’esport per visibilitzar aquesta malaltia minoritària. Entre d’altres, Asdent organitza de forma anual la cursa Family Run i cerca el suport d’altres proves com la marxa cicloturista La Portals, que enguany ha destinat part de la seva recaptació a l’associació. Amb més de 500 socis, Asdent ha recollit fins ara 1,5 milions d’euros i n’ha d’aportar 250.000 més aquest mateix 2018 perquè el centre hospitalari de la Vall d’Hebron continuï amb la recerca d’una malaltia que compta amb 43 casos detectats arreu de l’estat espanyol.