El caos del calendari ciclista d’aquest 2020

3 minuts de lectura
En ple mes d’abril és una incògnita quin calendari esportiu es podrà realitzar aquest 2020.

Preveure el futur dels propers mesos és un autèntic maldecap per als gestors esportius d’esdeveniments de tota mena. Si fem cas als anuncis fets des de l’inici del confinament, durant la tardor d’aquest any hi haurà una concentració inaudita de cites esportives, atès que a les ja previstes d’entrada s’hi sumaran bona part de les competicions programades durant la primavera i l’estiu. Tothom busca la manera d’evitar cancel·lar però començar a ser evident que no tots els intents d’ajornament seran possibles. Fins i tot es podria dir que el gran perill és pecar d’optimisme davant uns propers mesos del tot incerts.

Un dels esports que aquests dies està convertint el calendari internacional en un autèntic batibull és el ciclisme. La Unió Ciclista Internacional ha indicat que la temporada s’hauria d’acabar l’1 de novembre després d’allargar les dates habituals de final de curs. Aquesta mesura anunciada poc després de l’allau de suspensions de les curses del mes de març i abril òbviament no permetrà disputar la gran majoria de curses de l’any.

El Tour mou fitxa

En clau masculina el Tour de França és la peça que fa moure tot el tauler del calendari ciclista. Després que el govern francès anunciés que no permetria grans esdeveniments fins al juliol, el Tour ha acabat renunciant al calendari inicial (havia de començar a finals de juny) i ha anunciat un endarreriment de pràcticament dos mesos, començant el 29 d’agost i acabant el 20 de setembre. Malgrat el debat encès a les xarxes i les idees de ciclistes de màxim nivell que proposaven una única gran volta de tres setmanes que passes per Itàlia, França i Espanya o reduir aquestes curses a dues setmanes per afavorir l’encaix al calendari, el cert és que el Tour no s’ha plantejat cap escenari que no contempli la cursa tal com l’havien dissenyada inicialment.

El moviment del Tour, encara que previsible, posa en entredit a la Vuelta, organitzada per la mateixa empresa (ASO). El tram final d’agost i la primera quinzena de setembre eren territori Vuelta fins l’anunci de la ronda francesa i ara sembla evident que la prova que dirigeix Javier Guillén haurà de moure fitxa per buscar una nova ubicació al calendari. També busca el seu lloc el Giro d’Itàlia, que podria avançar-se a la Vuelta atès que fa setmanes que treballa en l’escenari de disputar-se a la tardor i sembla tenir encarrilada l’opció de celebrar-se durant el mes d’octubre. D’aquesta manera, la Vuelta podria passar al novembre si la UCI torna a flexibilitzar el seu calendari.

Chris Froome i el seu estol de bicicletes guanyadores, pendents del calendari ciclista
Chris Froome i el seu estol de bicicletes guanyadores, pendents del calendari ciclista

Els grans monuments també volen el seu espai

Mentrestant, a Itàlia ja estan anunciant les dates de les seves proves estrella d’un dia i totes elles estan prefixades a l’octubre: la Milà-San Remo el dia 20, la Strade Bianche el 28 i Il Lombardia el 31. Mentre proves com la Volta a Catalunya estan condemnades a cancel·lar la seva edició de 2020, l’UCI vol prioritzar la celebració dels grans monuments ciclistes. Més enllà de les dues curses italianes (Milà-San Remo i Il Lombardia), l’organisme internacional estaria molt interessat en mantenir viu el Tour de Flandes, la París-Roubaix i la Lieja-Bastogne-Lieja com a estandards del seu esport.

Davant un calendari ciclista impossible, tot apunta que hi hauria coincidència d’una gran volta amb un monument, un fet inèdit però que donaria sortida a un calendari atrafegat on també caldrà veure quin rol hi juguen els mundials previstos del 20 al 27 de setembre i que es podrien endarrerir una setman atès que ara mateix serien una continuïtat del Tour de França. Més enllà d’això, és clar, caldrà veure si les curses previstes inicialment en aquest tram del calendari es mantindran inalterables.

Novetats de la UCI

La Unió Ciclista Internacional ha anunciat aquest dimecres al migdia que la temporada ciclista no es reprendrà, com a mínim, fins l’1 de juliol, i no es disputaran proves World Tour fins al mes d’agost. El calendari confirmat pel màxim organisme internacional és el següent:

22/08  – 23/08 -> Campionats estatals

29/08 – 20/09 -> Tour de França

20/09 – 27/09 -> Mundials

A continuació -> Giro d’Itàlia

A continuació -> Vuelta a Espanya

També confirma que els cinc grans monuments es disputaran aquest 2020 i que es procurarà encabir el màxim de proves possibles al calendari del tram final de curs.

El calendari femení, encara més incògnita
Tot plegat, amb l’absoluta incògnita de què passarà amb el calendari ciclista femení (la prova estrella, el Giro, caurà del calendari atès que està previst a principis d’estiu) i com es reconfigurarà el world tour davant els greus problemes que estan tenint alguns equips per mantenir la seva estructura en temps de confinament (Els ERTOs i les rebaixes de sou són cada cop més habituals) i afectats també a curt i mig termini per la situació econòmica delicada d’alguns patrocinadors, que amb tota probabilitat diran adéu al ciclisme de cara al 2021.