La Volta del centenari es decidirà al Castell de Montjuïc

4 minuts de lectura
Aquest dijous al vespre la sala d’actes de l’INEFC ha acollit la presentació de l’edició número 100 de la Volta Ciclista a Catalunya.

Del 23 al 29 de març Catalunya viurà una edició centenària d’una prova esportiva d’alt nivell internacional. Paraules majors per a l’esport del nostre país que van acompanyades d’una edició on es fa evident que l’organització s’ha esforçat per intentar aportar extres (la contrarellotge, el Castell de Montjuïc, la cançó oficial, els esprints especials…) amb l’objectiu de celebrar l’efemèride com es mereix. La Volta a Catalunya passa per un bon moment després d’haver deixat molt enrere una etapa de gran incertesa i estrenarà la primavera amb un cartell de luxe i amb un recorregut que combina l’experiència dels darrers anys i píndoles d’innovació molt ben rebudes entre el nombrós públic assistent congregat a Montjuïc.

En un acte marcat pel rellotge del directe d’Esport 3, de discursos breus i de canvi de protagonistes constant a l’escenari, la Volta a Catalunya s’ha mostrat com una competició esportiva de referència internacional. Rubén Peris, l’ànima de la cursa, ha sigut el primer en parlar i ha deixat anar un missatge més contundent del que és habitual en ell: “Ara que en l’esport sembla que tot es pot comprar, amb curses al Pròxim Orient o a Amèrica, reivindiquem la història i la tradició de la Volta, des de Sebastià Masdeu fins a Miguel Ángel López. Estem al top mundial del ciclisme“. Peris ha posat en valor l’acord amb ASO i ha recordat que tot depèn d’un club sense ànim de lucre molt agraït a tots els suports institucionals, empresarials i populars que rep any rere any.

El director de la Volta també ha estat l’encarregat d’anunciar una novetat específica de l’edició del centenari: cada etapa viurà un esprint especial al quilòmetre 100 que rendirà homenatge a grans estrelles de la cursa catalana al llarg de la seva història. Per reblar el clau d’una intervenció clara i instructiva, Peris s’ha acomiadat amb un missatge d’amor cap a l’esport de les dues rodes: “El ciclisme és l’esport més bonic del món i la Volta és un tresor que tenim a Catalunya“.

L’acte ha continuat amb diversos parlaments en clau institucional, amb paraules de Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport i de l’Activitat Física, per posar en valor “els centenars de voluntaris i voluntàries que fan possible la Volta i la seva màgia“, o del director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, que ha assegurat que “centenars de milers de persones veuen el nostre país com una destinació turística idíl·lica per a la pràctica esportiva i del ciclisme gràcies a la Volta“.

Durant l’acte s’ha presentat oficialment el Cartell de la Volta elaborat per l’artista Ramón Enrich (“crea un efecte de velocitat en desenfocar els ciclistes seguint una idea del meu fill“), que ha deixat anar una comparació memorable: “Veure passar un pilot ciclista és una cosa efímera, com un castell de focs“. També s’ha estrenat “Eclipsi”, la cançó oficial de la Volta del centenari que ha interpretat en directe el grup Blaumut, i s’ha aprofitat l’acte per anunciar que d’aquí a uns mesos sortirà un llibre oficial de la Volta que recollirà la veu de testimonis històrics i actuals de la prova i emetre per primera vegada alguns fragments d’un documental produït per Namuss Films i que s’estrenarà el proper 12 de març a la Filmoteca de Catalunya.

El recorregut de la Volta: incertesa fins al Castell de Montjuïc?

Després de 13 anys la Volta tornarà a gaudir d’una contrarellotge individual. Aquest és sens dubte el gran plat fort de la cursa d’enguany que vindrà marcada per la combinació d’etapes habituals en els darrers anys i d’una aposta per l’exigència a l’alta muntanya. La sorpresa anunciada fa un any amb el final de Barcelona no inclou un passeig turístic per la ciutat, sinó un enduriment del circuit final amb l’ascensió al Castell de Montjuïc com a plat estrella del darrer dia de competició. Us presentem a continuació les set etapes amb els comentaris de Joaquim Rodríguez i Àngel Edo:

Etapa 1: Calella – Calella

“És un recorregut que ja coneixem. Pot ser una etapa per esprínters, però si un corredor vol fer mal, té terreny per fer-lo”.

Etapa 2: CRI Banyoles – Banyoles

“És una contrarellotge tècnica, no és per a especialistes purs. Requereix molta força i serà decisiva per a les següents etapes de la Volta”.

Etapa 3: Canal Olímpic de Catalunya – Vallter 2000

“El terreny ajudarà els corredors que vulguin agafar l’escapada. Vallter és un port conegut, són onze quilòmetres molt durs, per a molts ciclistes el primer test de debò de l’any”

Etapa 4: Ripoll – Port Ainé

“La cursa es pot engegar des del primer minut. Tothom la pot considerar l’etapa més dura, però encara quedarà molta Volta. Pot donar moltes sorpreses”

Etapa 5: La Pobla de Segur – Manresa

“Pot marxar un grup gran des del principi. Els equips dels velocistes hauran de treballar molt si volen controlar l’etapa. Corredors com De Gendt poden tenir el seu dia de glòria”

Etapa 6: Tarragona – Mataró

“La sortida és molt ràpida i després el recorregut transcorre per carreteres estretes. L’escapada és pràcticament segura i tindrà moltes opcions d’èxit”

Etapa 7: Barcelona – Barcelona

“Més d’un se sorprendrà amb el Castell de Montjuïc. Qui encara tingui forces podrà fer molt de mal en el circuit final”

 

La ReVolta, absent

Malgrat que poques hores abans de l’acte el mitjà de comunicació Cugat.cat ha avançat que el municipi vallesà acollirà la segona edició de la cursa ciclista de dones vinculada a la Volta a Catalunya, el cert és que l’organització no ha fet ni una sola referència a la prova que va néixer el 2018 amb un nom extraordinari i que va desaparèixer del mapa l’any passat per incompatibilitats en el calendari. Un muts i a la gàbia estrany que només ha estat trencat de forma imprevista en el discurs de la portaveu del Govern Meritxell Budó quan s’ha dirigit directament a Rubén Peris per reconèixer el compromís de la Volta amb el ciclisme femení i com a coneixedora de les “dificultats” per tirar endavant la cursa.

En les properes setmanes caldrà estar ben atents a l’anunci oficial de la prova que el Massi-Tactic, l’únic equip del nostre país de nivell World Tour, no ha citat aquest mateix dijous en l’anunci del seu calendari competitiu d’enguany.