Raúl Cuenca, el geni de les caramboles

2 minuts de lectura

El billar és una disciplina esportiva que compta amb grans jugadors a casa nostra. El cas de Dani Sánchez, conegut pels seus nombrosos triomfs en cites internacionals i per les seves aparicions televisives n’és un dels màxims exponents. Un altre dels clàssics de les caramboles en els darrers anys és Esteve Mata, que ha sumat un munt de podis internacionals en els darrers anys. Avui, però, ens fixem en Raúl Cuenca, el billarista que no deixa d’acumular victòries.

Sueca-Raül-Cuenca-billar-campió

El jugador i president del Club de billar de Sueca, a la Ribera Baixa, ja fa temps que està instal·lat en l’elit europea. És un mag de les caramboles en totes les seves modalitats i compta amb un palmarès gegantí. A l’estat espanyol acumula més de 20 títols. El darrer, aconseguit aquest cap de setmana a la seva localitat natal en la 77a edició del campionat d’Espanya de Billar de la modalitat quadre 47/2. Aquesta és una de les disciplines clàssiques basades en la carambola lliure i que restringeix diverses zones de la taula de billar per complicar encara més els moviments dels jugadors.

Cuenca ha guanyat el campionat, precisament, davant Esteve Mata, i certifica d’aquesta manera que el 2017 és un any rodó per a ell. Fa pocs dies el valencià es va convertir en una de les estrelles del campionat d’Europa. Va participar en 3 de les 4 modalitats programades i va pujar al podi en tres ocasions. Una fita complicada que va saber arrodonir amb la medalla d’or en 71/2 després d’arrasar a la final contra l’holandès Dave Christiani. Aquest èxit, sumat als bronzes assolits al 47/2 i a la modalitat d’Una banda van permetre a Cuenca completar el millor campionat internacional individual de la seva carrera. Amb 37 anys i amb una pila d’anys acumulant bons resultats, això són paraules majors.

Mata, que ha compartit club amb Cuenca, es va haver de conformar amb la medalla de bronze del 71/2. Els dos han forjat una gran i amistosa rivalitat en la darrera dècada. Per ajudar a entendre la competició, recuperem un enfrontament entre els dos… de l’any 2010!

https://www.youtube.com/watch?v=SwG4wRS7lX4

El jugador de Sueca ocupa el primer lloc del rànquing estatal després d’uns darrers mesos sublims. El mes de febrer, per exemple, es va proclamar campió d’Espanya de la modalitat a la banda, el tercer or de la seva carrera en aquesta cita.

La lliga es queda al País Valencià

Mentrestant, la divisió d’honor de billar a tres bandes ja té guanyador. El Club Paiporta, de l’Horta Sud, ha agafat el relleu del Club Billar València, campió de 2016. Tot queda a casa.

Club Paiporta
Club Paiporta

Aquest 2017 l’equip que lidera Javier Palazón ha dominat la competició amb 11 triomfs en 14 jornades i ha superat el Cartagena, segon, i el Palma, que s’ha hagut de conformar amb el bronze. El conjunt campió ha comptat amb la participació de tres jugadors determinants més: Antonio Montes, Jorge Cantó i Francisco Unguetti. El València ha acabat fora del podi, en quarta posició, i el Mataró ha acabat en la vuitena i darrera posició entre els millors equips de l’estat en l’execució de caramboles.