L’Emmarcat: Hugh Carthy

Hugh Carthy va néixer a fa 22 anys, el 9 de juliol del 1994, a Preston, una ciutat de 122000 habitants del nord-oest d’Anglaterra.

En Hugh és fill d’una familia molt aficionada al ciclisme, a casa seva sempre s’ha respirat i practicat aquest esport, mostrant una admiració especial per dos dels grans ídols britànics de l’època com Sean Kelly i Stephen Roche. Per aquest motiu, amb només 5 anys ja es va iniciar en el món de la bicicleta.

Té un cos d’escalador total: 1’89m i 63 Kg, i aquesta és la seva especialitat. Malauradament, encara li manca experiència i potència per competir les contrarellotges, però no el preocupa, té temps per entrenar-la i millorar.

Si fem un cop d’ull enrere, el camí que en Hugh Carthy ha seguit per arribar al WT, podem començar destacant l’any 2013, temporada que va aconseguir la important fita de fer el salt al professionalisme de la mà de l’equip continental britànic Rapha Condor.

Hugh Carthy en acció a la Volta a Catalunya

Aquella primera temporada a l’equip va ser un any molt discreta pel que fa als resultats, però molt important si tenim en compte l’aprenentatge, això va fer que el 2014, ja amb galons, aconseguís resultats molt interessants: 6è Mzansi Tour (Sudàfrica), 6è i millor jove Tour de Japó i 1r Tour de Korea.

En acabar l’any va rebre una oferta del Team Sky! Tot i això, un Hugh sincer i tranquil va rebutjar-la, ja que va creure que no era adequat per a la seva progressió anar a parar a un equip tan gran com l’Sky, on no tindria llibertat de ser protagonista. Una decisió molt valenta!

I de fitxar per un dels millors equips del World Tour, va passar a fer-ho per un humil equip de la “segona divisió”, el Caja Rural!

En principi la decisió pot sorprendre per arriscada, però creiem que en Hugh va ser molt intel·ligent, ja que amb els espanyols podria ser protagonista i no tindria pressió per progressar ràpidament.

Ell mai havia anat a Espanya i el Caja Rural mai havia tingut un corredor anglosaxó… Les dues parts comencen una aventura, un experiment que finalment va sortir molt bé!

Hugh Carthy, amb Sergio Pardilla

Al Caja Rural va córrer principalment el calendari .1i HC espanyol i francès. És cert que no va fer grans resultats però va sumar experiència a carreres de qualitat i va debutar al World Tour a la Itzulia! Cal destacar que el 2015 va ser el 2n jove al USA Pro Challenge (darrere l’omnipresent Tao) i el millor jove al Tour de Llenguadoc-Rosselló.

Com veiem, no va acabar d’esclatar el primer any, però de ben segur que l’experiència de marxar de casa, de sortir de la seva zona de comfort per viure a un lloc nou, aprendre un nou idioma i adaptar-se a un nou equip, van fer crèixer en Hugh, tan a nivell personal com professional.

Probablement això va fer que iniciés tan fort el 2016! Diversos top10 a les curses on l’equip el portava el van encaminar a liderar el Caja Rural a la Volta a Catalunya, on va fer un magnífic 9è a la general i va ser el millor jove, que el va posar en boca de tothom.

Va allargar el seu pic de forma amb 2 top10 al GP Miguel Indurain i Giro de l’Apenino i la victòria a la general de la Vuelta a Astúries. A més, va ser molt protagonista a la famosa etapa de Quintana i Marc Soler a la Route du Sud (ell va ser l’únic capaç de plantar cara als Movistar!)

Va donar la sensació que la segona part de la temporada se li va fer una mica llarga, va acabar corrent la seva primera Gran Volta per etapes, la Vuelta a Espanya, tot i això, a causa del cansament i possiblement la pressió, no en va poder ser protagonista.

Després del gran resultat de la Volta, equips World Tour es van interessar pel bo d’en Hugh de cara al 2017. Sorpresivament, altre cop va rebutjar l’Sky perquè no el trobava adequat per la seva evolució i va acabar fitxant pel Cannondale Drapac.

Decisió arriscada? Doncs probablement no! En Hugh és intel·ligent i torna a buscar un equip amb una filosofia i estil de corredors que el beneficien: combativitat, sense cap gran estrella de primer nivell i amb la possibilitat de córrer grans curses sense pressió, guanyar experiència i ser protagonista.

I ja ha començat a ser-ne de protagonista: va ser 8è a l’etapa de Lo Port d’enguany i 2n entre els joves del Tour dels Alps. Actualment està corrent el Giro i caldrà estar atents de què pot arribar a fer.

Com l’equip de l’Etapa Reina vam poder veure de primera mà a la Volta a Catalunya, en Hugh és un paio molt enrotllat, humil i proper als aficionats. Fins i tot podríem dir que és un anglès atípic, ja que viu a Ansoáin, al nord de Pamplona, ben lluny de la colònia anglosaxona resident a la zona de Girona. Comenta que el motiu és poder estar aïllat i mantenir una rutina d’entrenaments independent de comparatives amb altres corredors.

No fa servir les xarxes socials i no és un tio mediàtic, ben al contrari que el seu compatriota Tao. De fet, sempre ha sigut molt crític amb l’Sky i la seva manera d’entendre el ciclisme, ell es mostra més simple i pràctic.


Quan va arribar amb 20 anys, sol, al Caja Rural, se sentia com un peix fora l’aigua, però ben aviat va aprendre l’idioma i es va guanyar la confiança de l’equip i els companys. Té una vida allà, amb amics dins i fora el ciclisme i està totalment integrat a la vida social navarra. És un corredor molt jove, però molt seriós, que va ser capaç de fer un canvi de rumb a la seva vida per lluitar pel seu somni.

Amant del ciclisme històric europeu, vol emular els grans campions a les voltes per etapes. És conscient que encara ha de millorar molt en la resistència, gestió d’energies i contrarellotges, però ja ha demostrat que, quan la carretera s’enfila, està entre els millors del món.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!