Banyoles, un enclavament esportiu de la Xina

2 minuts de lectura

En els darrers anys Banyoles ha fet una forta aposta per erigir-se en un espai d’esport i turisme de referència no només a Catalunya sinó també a la Península Ibèrica i al sud d’Europa. Amb l’estany com a baluard indiscutible, la localitat gironina ha fet valer el seu potencial en l’organització d’esdeveniments, en els equipaments i en els circuits urbans i de muntanya per ser un pol d’atracció de disciplines com el rem, el piragüisme o el triatló. L’Ajuntament banyolí ha optat per fer un treball específic en alguns casos i aquesta feina comença a donar els seus fruits. El consistori de la capital del Pla de l’Estany està preparant un acord amb el govern xinès per esdevenir un “enclavament” esportiu del gegant asiàtic al cor d’Europa.

Una delegació de l’Ajuntament català ha visitat recentment la Xina i s’ha reunit amb el seu ministre d’esports Gou Zhongwen, seguint el fil d’una relació que s’ha anat enfortint des de la visita de dos mandataris de l’esport xinès a Banyoles a principis d’any. El vincle entre Banyoles i la Xina es va formalitzar a la pràctica el mes de febrer passat amb l’estada de 90 esportistes de la federació de rem i de piragüisme de la Xina a Banyoles. Aquell va ser un primer tastet del que promet ser una relació ferma i estable en els propers anys.

La recent visita a la Xina ha permès lligar un acord que permetria que en els propers sis anys Banyoles es converteixi en la seu d’estades esportives dels equips xinesos de rem i de piragüisme per preparar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i de París 2024. 80 esportistes tornaran a Catalunya el mes de gener i el mes de maig per fer-hi dues estades d’entrenaments. Amb la necessitat de canviar els visats xinesos que limiten l’estada a l’estat espanyol als 80 dies i allargar-los fins als 6 mesos, l’objectiu a la llargar seria convertir Banyoles en la base permanent dels entrenaments d’esportistes xinesos d’elit.

Una altra modalitat esportiva que també farà el trajecte Xina-Banyoles és el ciclisme, atès que 20 ciclistes de BTT faran una primera estada en les properes setmanes per avaluar el potencial del Pla de l’Estany per a les necessitats de la Federació Xinesa de Ciclisme. Segons l’alcalde Miquel Noguer, “l’objectiu a llarg termini és aconseguir que Banyoles sigui una base fixa per a les estades d’entrenament dels equips xinesos de rem, piragüisme, ciclisme i triatló, oferint a més als esportistes formació en idiomes”.

Futbol i bàsquet, un nou projecte a l’horitzó

El govern xinès vol aprofundir en la feina conjunta i ha fet arribar una proposta a l’Ajuntament de Banyoles per col·laborar més enllà d’esports com el rem, el piragüisme, el triatló i el ciclisme. La Xina vol portar una quarantena de joves d’entre 15 i 19 anys per formar-se i entrenar-se en base a models occidentals en dues modalitats que creixen de mica en mica al país asiàtic: el futbol i el bàsquet.