Prèvia UFC 255: La campiona de les mosques

3 minuts de lectura
Penúltima vetllada numerada de l’any de l’UFC, ja de tornada al seu centre d’operacions a la ciutat de Las Vegas.

De la mateixa manera que hem destacat les grans jornades que ens ha brindat la companyia durant el 2020, sent capdavantera durant el confinament i focalitzant l’atenció esportiva mundial, ara hem de recriminar als programadors que aquesta vetllada UFC 255 (diumenge 22 de novembre a partir de les 04:00 am en directe a DAZN) és molt fluixa. És la nit de les dues mosques, categories que recentment pateixen problemes d’interès. A la femenina, la campiona és una estrella que brilla massa. A la masculina, han marxat els seus dos últims grans noms (Demetrious Johnson i Henry Cejudo). Dues situacions diferents, un mateix resultat: la pèrdua del favor del gran públic.

UFC 255. Deiveson Figueiredo vs Alex Perez: Un nou camí

Qui li havia de dir a Deiveson Figuereido que seria campió del món d’arts marcials mixtes. Poc es pensava en “Daico” que a una divisió amb piranyes com Demetrious Johnson o Henry Cejudo podria tastar les mels de l’èxit. De vegades la vida fa girs inesperats. En “Mighty Mouse” va marxar a una altra companyia (ONE) i en “Triple C” va anunciar una retirada prematura, obrint les portes del títol a la resta de la categoria, fins llavors condemnada a l’ombra d’aquests dos petits titans.

Així, en Deiveson, nascut a un humil poblet rural a la desembocadura del gran riu Amazones, després de treballar de perruquer i fer sashimis a un restaurant de Natal, va lluitar pel cinturó daurat de la companyia de les tres lletres, vencent en dues ocasions (a la primera no va fer el pes quedant vacant el campionat) a Joseph Benavidez i proclamant-se campió del pes mosca el passat juliol.

https://www.youtube.com/watch?v=snuYQzodoOM

Una victòria clara i contundent, amb regust de gran campió, però amb l’interrogant que sempre planarà sobre el seu historial: no li ha tret el títol a cap dels dos grans. Així i tot, l’UFC va afanyar-se a programar un combat pel brasiler, per anar fent créixer el seu nom. L’escollit era l’excampió del pes gall, Cody Gardbrandt. Un combat que ens feia salivar per l’estil dinàmic i espectacular dels dos participants. Però en Cody es va lesionar a principis d’octubre i van buscar un substitut a correcuita. El californià Álex Perez va ser l’escollit gràcies a la seva ratxa de tres victòries consecutives. Un guerrer que va arribar a l’UFC a les Contender Series (el primer a participar en un combat pel títol).

Figueiredo té una potència que no s’adiu amb el seu pes. Els seus cops són capaços de deixar KO a qualsevol i el seu jiu jitsu és d’alt nivell. Álex Perez wrestler amb molt bones submissions, capaç de posar en problemes al brasiler. Un combat que ha de servir per fer forta la figura de Figueiredo com a campió o transformar la categoria en un ball de noms poc atraient.

Deiveson “Daico” Figueiredo | 32 anys | Brasil | 20-1-0
Alex Perez | 28 anys | Estats Units (California) | 24-5-0

UFC 255. Valentina Shevchenko vs Jennifer Maia: La campiona del KGB

Valentina Shevchenko no té rival a la categoria del pes mosca. De fet, podem dir que només hi ha una dona al seu nivell, la gran Amanda Nunes. Però amb la supercampiona brasilera ja hi ha lluitat dues vegades perdent als punts, l’última per decisió dividida (per molts va guanyar la de l’est). Aquell puntet de sort que pot canviar la història.

Shevchenko, estrella de la UFC 255
Shevchenko, estrella de la UFC 255

Amant del tir tàctic amb pistola, la kirguís-peruana sembla treta d’una pel·lícula tronada de la guerra freda. Una agent del KGB, freda i implacable, preparada per destruir qualsevol obstacle que se li posi davant… que durant el seu temps lliure participa a l’UFC.

Mai se sap, i potser la brasilera Jennifer Maia dona la sorpresa i guanya a la Valentina… però ho posem molt en dubte. Shevchenko només ha perdut tres vegades i si restem les dues als punts contra Nunes, l’anterior data de 2010. L’aspirant és una dona d’orígens molt humils. Nascuda a Curitiba, és la petita de molts germans i acostumada a barallar cada galeta, el passat agost va robar la plaça de dissabte a l’escocesa Joanne Calderwood mitjançant una espectacular submissió.

Emocionada després de la victòria, va demanar lluitar contra la campiona, que sense problemes li va oferir la possibilitat. Al cap i a la fi, tots tenim la sensació que per la “Bullet”, totes aquestes noies no són més que carnassa amb les que s’entreté mentre segueix espiant al govern americà des de Las Vegas. Se’n podria escriure una pel·lícula de ficció. De moment, dissabte, fa pinta de nou capítol de domini absolut. Shevchenko és una furiosa striker, elegant, ràpida i precisa com els seus trets de pistola. Maia és una lluitadora forta, resistent i valenta, de bon jiu jitsu i bona boxa. Dissabte a l’UFC 255 esbrinarem si és suficient per plantar cara a la campiona.

Valentina “Bullet” Shevchenko | 32 anys | Kirguís-Peruana | 19-3-0
Jennifer “The Highlight” Gaethje | 32 anys | Brasil | 18-6-1