Prèvia UFC 261: Tres cinturons per un públic entregat

6 minuts de lectura
Després de més d’un any de pandèmia és tot un plaer anunciar que al pròxim esdeveniment de la UFC hi haurà les grades plenes.

Per presenciar en directe els combats de la UFC 261, ubicats al Vystar Veterans Memorial Arena de Jacksonville (on justament vam tenir la primera cartellera després del tancament mundial), les entrades es van esgotar en qüestió de minuts. Una excitació que totes compartim arreu del món. Necessitem que torni l’esport en directe i l’electricitat d’una audiència entregada.

Per aquesta data històrica, la companyia no podia quedar-se enrere i ha preparat un còctel impressionant: tres combats pel títol on totes les atletes han lluït el cinturó en alguna ocasió (si hi contem el magnífic BMF belt de Jorge Masvidal).

UFC 261. Valentina Shevchenko vs. Jéssica Andrade: Buscant l’antídot

La Valentina Shevchenko ha dominat fàcilment tots els combats des que va passar-se al pes mosca. Cap dona ha sigut capaç de fer trontollar el regnat de la Natasha Romanov de la UFC (La Black Widow de Marvel). El seu domini de la lluita alçada, la violència, les seves combinacions, el timming i el vertiginós ritme que imposa són inassumibles per la resta de guerreres de la categoria.

https://www.youtube.com/watch?v=fnnfx8UpLnc

Un cop netejada la divisió per part de la ballarina del Kirguizistan, no quedava altre remei que buscar a altres contrades una rival digna. En aquest cas, van trobar una nova aspirant al pes palla. Concretament, una de molt musculosa i amb credencials de campiona.

La Jéssica Andrade és una tanqueta amb una força demolidora i unes projeccions a terra temibles (que li preguntin a Rose Namajunas). El seu estil tosc, poderós, salvatge i amb predilecció pel grappling i el jiu jitsu, pot resultar un gran antídot contra les virtuts de la campiona, que al seu últim combat contra la també brasilera Jennifer Maia va mostrar alguna debilitat en la lluita a terra. Però tots els combats comencen de peu i aquí és on la “Bullet” guanya a qualsevol (menys a Amanda Nunes als punts).

Tot es reduirà a una pugna entre la capacitat d’Andrade de llançar i controlar arran de lona i la defensa del takedown i el domini del striking de la de Kirguizistan (també amb la nacionalitat Peruana). Si guanya Andrade, demostrarà que la seva victòria i títol contra Namajunas no va ser flor d’un dia i que lluitar al seu pes natural és la decisió més intel·ligent. Si venç la campiona, la seva superioritat pot ser dolenta per una categoria ja escassa de reptes reals.

Una situació semblant a la de la seva arxinèmesi Amanda Nunes. Contra la mega estrella ha perdut dues vegades: una per decisió unànime i la segona per una justíssima decisió dividida. Tot i el 2 a 0 per Nunes, totes desitgem que aquestes dues bèsties, que en aquests moments exerceixen una tirania absoluta a les seves categories, tornin a enfrontar-se a l’UFC 261 i aclareixin d’una vegada per totes qui és la millor. La Valentina ja ha declarat que no hi està interessada, però el destí va virant cada dia amb més decisió cap a una inevitable trilogia.

Valentina “Bullet” Shevchenko | 33 anys | Kirguizistan | 20-3-0
Jéssica “Bate Estaca” Andrade | 29 anys | Brasil (Paraná) | 21-8-0

UFC 261. Kamaru Usman vs Jorge Masvidal: Full camp

El tres de juliol de 2020 Gilbert Burns va donar positiu en un test de coronavirus. Desfet emocionalment, va veure com si les esmunyia d’entre els dits l’oportunitat d’enfrontar el seu company i campió Kamaru Usman (finalment van lluitar aquest febrer amb victòria pel nigerià). La companyia es quedava sense combat principal i va engegar la maquinària de solucions. Molt poca gent acceptaria reptar a un campió com Kamaru Usman amb sis dies de marge. Només un veritable gladiador de carrer podria gosar entrar a la gàbia amb tan poc temps de preparació. Les opcions es reduïen a una sola persona per obrar el miracle: l’únic i inigualable Street Jesus.

En Jorge Masvidal va perdre més de nou kilos en 6 dies. Una proesa increïble, més si tenim en compte el viatge intercontinental, les rodes de premsa, els tests de covid-19 o els mil compromisos que deriven d’un combat pel títol. Un autèntic professional, que tot i l’esforç, no va veure recompensada la seva fita amb el cinturó del pes wèlter.

Kamaru Usman va dominar el combat durant cinc assalts. Una decisió unànime clara sobre la qual s’estenia una ombra: Masvidal no es va poder preparar gens ni mica. Només acabar el combat aquesta idea va agafar força i va ser abraçada pel de Miami. El campió Kamaru Usman es va sentir menyspreat per aquesta excusa i ara li ofereix un full camp per preparar-se, amb la intenció de demostrar que ni amb sis dies ni amb dues vides Jorge Masvidal serà capaç d’arrencar-li el cinturó.

Esportivament parlant, el control de la situació d’Usman va ser clamorós en l’anterior pugna. El primer assalt va ser per Masvidal, la resta una exhibició de savoir faire del nigerià. El cardio de l’Street Jesus no era l’habitual i aquí és on pot raure el fet diferencial. Si Masvidal és capaç de defensar els takedowns i mantenir la lluita a una distància favorable, pot fer molt mal a Usman. Amb tot, el campió és el campió per alguna raó i en aquesta ocasió, té la butxaca plena de recursos. Un jab polidíssim, una potència física sobrenatural, un wrestling d’alt nivell i una mentalitat a prova de bales són les barreres que allunyen Masvidal del títol.

Si algú ho pot aconseguir, només pot ser un gos de presa tropical com Jorge Masvidal. En Gamebred, ara ja convertit en una celebritat reconeixible de la cultura pop americana, no ha enganyat mai ningú. Sua els carrers de Miami per cada porositat del cos i com diria Toni Montana “Every dog has his day”.

Kamaru “The Nigerian Nightmare” Usman | 33 anys | Nigèria | 18-1-0
Jorge “Street Jesus” Masvidal | 36 anys | Estats Units (Florida) | 35-14-0

UFC 261. Zhang Weili vs Rose Namajunas: Duel de reines

Sense cap mena de dubte, el combat més interessant de la nit. Les dues amazones tenen un nivell superlatiu. Més enllà de les dues dones, planeja una retórica mil vegades manegada per la ficció més geopolítica: l’eterna batalla entre els Estats Units (capitalisme) i la Xina (“comunisme”, entre cometes).

Zhang Weili és una atleta absoluta. La seva virtuositat congenia a la perfecció amb la seva impenitencia. No dubte a l’hora d’acabar amb les seves oponents. És una metralleta de cops que viu impulsada per la tangència que neix entre el confucianisme i la meritocràcia més exigent. L’extensió més evident d’una selecció natural que s’exerceix sobre milions i milions de persones. La cúspide d’un sistema tan despietat com just. Excel·lència.

Rose Namajunas és la superació personal que pregona matusserament el capitalisme. “Si vols, pots”. De jove, va patir maltractaments constants. Una violència que va saber canalitzar cap a una carrera esportiva. Capaç d’aïllar-se del seu entorn i de centrar-se en un objectiu més enllà de l’èxit, encarna a la perfecció les virtuts americanes que pregonava Rocky Balboa: sacrifici, fe, humilitat, treball i voluntat.

A escala esportiva, les dues són espectaculars, completes i capaces de finalitzar el combat en qualsevol moment, en qualsevol espai i a voluntat. El seu enfrontament és interessant per això. Les seves virtuts com artistes marcials són tan extenses que ens presenten una situació immillorable: estem davant d’un xoc entre mestres. Una esbatussada entre artistes marcials del màxim nivell que ho promet tot i que molt probablement, ens regalarà els millors moments de la vetllada.

Zhang “Magnum” Weili | 31 anys | Xina | 21-1-0
Rose “Thug Rose” Namajunas | 28 anys | Estats Units (Colorado) | 9-4-0