10 llibres esportius per Sant Jordi

4 minuts de lectura
Arriba Sant Jordi i l’esport escrit també té ganes de ser protagonista a les paradetes d’arreu del país.

Fa uns mesos Barcelona va acollir la primera mostra del llibre esportiu al nostre país. La Fosbury vam ser un dels ponents de “Rècord” i vam gaudir plenament d’un cicle de xerrades molt interessants per als amants de la cultura i esport. A punt de celebrar la diada de Sant Jordi, li hem demanat al periodista Oriol Rodríguez, director de la mostra, que faci una tria de llibres recomanats per als nostres lectors. Aquí teniu una selecció de 10 títols en català, castellà i anglès per a tots els gustos!

CUANDO ÉRAMOS LOS MEJORES
EARVIN «MAGIC» JOHNSON I LARRY BIRD AMB JACKIE MACMULLAN

CONTRA, 2016 (CASTELLÀ)

Amb l’ajuda de la reputada periodista esportiva Jackie MacMullan, Magi i Bird relaten el seu recorregut vital en paral·lel. Un de púrpura i or, l’altre de verd; un a l’assolellat oest i l’altre al fred i gris est; un l’espectacle i el talent innat, l’altre el sacrifici, la lluita i la tenacitat; Earvin «Magic» Johnson i Larry Bird estaven destinats a ser eterns rivals però van acabar esdevenint els millors dels amics (a més a més de ser els millors en la millor època de la NBA).

EL COMBATE
NORMAN MAILER

CONTRA, 2013 (CASTELLÀ)

El 30 d’octubre de 1974 es va celebrar a l’Estadi 20 de Maig de Kinshasa, Zaire (avui República Democràtica del Congo), un dels combats de boxa més cèlebres de la història del pugilisme. A una cantonada, l’aleshores vigent campió dels pesos pesats, George Foreman. A l’altra, una figura per sobre del bé i del mal com Muhammad Ali. Nom imprescindible del Nou Periodisme, Norman Mailler va firmar una crònica d’aquella vetllada batejada com a The Rumble in the Jungle que hauria ser matèria obligada a les escoles.

FRIDAY NIGHT LIGHTS
H.G. BISSINGER

ADDISON-WESLEY, 1990 (ANGLÈS)

Aquestes coses, ho hem d’admetre, només ho fan els periodistes nord-americans. H.G. Bissinger havia escoltat que al poble d’Odessa, a Texas, l’equip de futbol americà de l’institut local era invencible. Decidit a descobrir el secret del seu èxit, Bissinger va deixar casa seva i es va instal·lar a aquesta ciutat perduda al cor de l’Estat de l’estrella solitària per seguir durant tota una temporada als Panthers. De les seves observacions va acabar sorgint Friday Night Lights, un llibre esportiu fascinant però molt millor encara com a retrat d’una petita comunitat a l’interior dels Estats Units. Del llibre, posteriorment, es va fer una pel·lícula notable i una sèrie sublim.

GANAR A CUALQUIER PRECIO
TYLER HAMILTON, DANIEL COYLE

PLANETA, 2013 (CASTELLÀ)

Ciclista professional entre 1995 i 2009, gregari de Lance Armstrong i guanyador de la Medalla d’Or al Jocs d’Atenes 2004 en la contrarellotge individual, metall de què van desposseir-lo per donar positiu en substàncies prohibides. Tyler Hamilton se sincera amb el periodista Daniel Coyle i destapa sense amagar cap detall la plaga del dopatge que va assolar el ciclisme durant els anys que ell va fer rodar la bicicleta.

LA ÚLTIMA NOCHE DE AYRTON SENNA
GEORGIO TERRUZZI

CONTRA, 2018 (CASTELLÀ)

Una de les millors novetats esportives d’enguany a casa nostra, llibre imprescindible a tota biblioteca esportiva. El periodista i escriptor Giorgio Terruzzi reconstrueix les últimes hores de vida d’Ayrton Senna, relat que acaba esdevenint una fascinant radiografia de la personalitat d’una de les més gran llegendes de la Fórmula 1.

MAL D’ALTURA
JON KRAKAUER

LABUTXACA, 2015 (CATALÀ)

Jon Krakauer és un periodista i escriptor especialitzat en relats… èpics, destacant en la seva bibliografia d’històries al límit títols com Hacia rutas salvajes, Donde los hombres alcanzan la gloria o Mal d’altura, text protagonitzat en primera persona. L’any 1996 un encàrrec de la revista Outside va portar Jon Krakauer a participar en una expedició, de les anomenades comercials (és a dir, com si d’una oferta turística es tractés, la gent pagava per anar-hi), a l’Everest. Ell va fer el cim la tarda del 10 de maig. Quan va iniciar el descens, molts dels seus companys de caravana encara no havien coronat la muntanya. De fet, no tots van tornar al camp base. Mal d’altura és la crònica d’una tragèdia, un incunable modern de la literatura dels esports d’aventura.

MONEYBALL: THE ART OF WINNING AN UNFAIR GAME
MICHAEL LEWIS

NORTON, 2004 (ANGLÈS)

Billy Beane, general mànager dels Oakland Athletics, es va adonar que la porta al triomf no passava per fitxar els millors jugadors sinó als que millor s’adaptessin a les necessitats del joc del seu equip. Les estadístiques van ser la clau que li va permetre donar amb aquells jugadors que ningú volia però que van fer del seu un equip guanyador. El periodista Michael Lewis explica la seva història en un llibre que acabaria convertit en una pel·lícula homònima protagonitzada per Brad Pitt.

OPEN: MEMORIAS
ANDRE AGASSI

DUOMO EDITORIAL, 2014 (CASTELLÀ)

El seu pare, un ex boxador obsessionat en fer d’ell una estrella, decidia les cases on viuria la família Agassi depenent de si al jardí es podia instal·lar una pista de tennis de mides reglamentàries. Havia de ser el millor del món i tenia condicions per ser-ho, l’únic problema és que a Andre Agassi no només no li agradava donar cops a la pilota amb a raqueta sinó que ho odiava. El tennista rebel va formar parella amb el periodista J. R. Moehringer (un paio que escriu com vol) i junts van donar vida a un dels millors llibres esportius publicats aquesta dècada.

REY DEL MUNDO: MUHAMMAD ALI Y EL NACIMIENTO DE UN HEROE AMERICANO
DAVID REMNICK

DEBOLSILLO, 2015 (CASTELLÀ)

David Remnick, autor de La tumba de Lenin, llibre pel qual va guanyar el premi Pulitzer, no només aconsegueix firmar la biografia definitiva d’un dels esportistes més grans de tots els temps (i sobre el qual s’han escrit desenes sinó centenars de llibres), sinó que també destapa la cara oculta de la boxa alhora que traça una brillant crònica d’una de les èpoques més rellevants de la història contemporània, els anys 60 del segle XX.

THE MATCH. THE DAY THE GAME OF GOLF CHANGED FOREVER
MARK FROST

HACHETTE BOOKS, 2007 (ANGLÈS)

Guionista i escriptor, Mark Frost es més conegut per haver estat el responsable dels llibrets de sèries de culte com Hill Street Blues o Twin Peaks que per ser l’autor de de dos dels millors llibres de golf mai escrits: The Greatest Game Ever Played i, molt especialment, aquest The Match. The Day the Game of Golf Changed Forever. L’any 1956 l’empresari Eddy Lowery va fer una juguesca amb el seu col·lega milionari George Coleman. Lowery assegurava que els seus empleats i golfistes amateurs Harvie Ward i Ken Venturi eren totalment imbatibles. Per demostra-ho va reptar Coleman a que tries la parella contrincant que volgués. Aquest va escollir dos golfistes professionals de renom: Ben Hogan i Byron Nelson. Qui va guanyar la partida? Millor us llegiu el llibre.