11 recomanacions per a un Sant Jordi esportiu

4 minuts de lectura
Si sou d’aquelles persones que esperen amb candeletes el dia de Sant Jordi, que tres mesos abans d’aquesta data ja esteu rumiant quins llibres comprareu, i us encanta el món de l’esport, aquesta llista és per a vosaltres.

5 ressenyes publicades a La Fosbury:

RES ÉS IMPOSSIBLE – KILIAN JORNET

El 2019 està sent un gran any per a Kilian Jornet: acaba de ser pare, ha estrenat un nou documental (A long day out) i ha publicat el seu quart llibre, Res és impossible (Ara Llibres). El 2011 s’estrena al món editorial amb Córrer o morir, i tan sols un any més tard publica La frontera invisible. Al 2015 prepara l’expedició cap a l’Everest, que tancarà el repte de Summits of my life, però un terratrèmol sacseja el Nepal, i el que havia de ser un repte esportiu culmina amb un viatge per reconstruir la zona i una pel·lícula que narra aquesta experiència, Langtang. Finalment, el projecte s’acaba el 2015, amb el llibre Summits of my life: somnis i reptes a la muntanya, i tres pel·lícules més.

A Res és impossible Jornet mostra la seva part més íntima: l’exigència extrema, els temors profunds, la rutina d’una expedició al cim del món…

ARA O MAI – NÚRIA PICAS

Núria Picas també ha publicat un altre llibre, Ara o Mai. Fa dos anys va escriure Córrer per ser lliure, un relat en què narra la seva carrera esportiva des dels seus inicis fins ara, en què s’ha convertit en una de les referents mundials de l’Ultratrail. En aquest nou llibre pretén reflexionar sobre la seva vida en els darrers quatre anys, fent un repàs de tots els èxits i fracassos que ha hagut d’afrontar.

EL TRIDENT DE LA SINCRONITZADA

Si us interessa la natació sincronitzada – ara anomenada natació artística – o us voleu endinsar en aquest món, no us podeu perdre els llibres de tres dels pilars d’aquesta disciplina a Catalunya: Anna Tarrés, Gemma Mengual i Ona Carbonell. Les dues nedadores i la seleccionadora repassen els inicis de l’equip estatal i la seva consagració com a potència mundial. Cadascuna ho fa des del seu punt de vista i d’un temps determinat, però els tres relats ajuden a concebre millor com un país amb tan poca tradició en aquest esport ha aconseguit ser campió del món, medallista olímpic i tenir algunes de les millors solistes de la història.

 

LAS DAMAS DEL AGUA – ANDRÉS CORPAS

Andrés Corpas és un dels periodistes referents de la natació espanyola actual. Ha seguit la trajectòria de Gemma Mengual, Melani Costa, Mireia Belmonte, l’equip de waterpolo, Erika Villaécija… D’aquesta experiència neix Las damas del agua, que repassa algunes històries de superació, de talent i de disciplina de les millors nedadores estatals.

SIN MIEDO A VOLAR – SIMONE BILES

L’estrella nord-americana ha publicat Sin miedo a volar, un relat en què explica com una nena que va partir d’un centre d’acollida va acabar guanyant quatre metalls olímpics a Rio 2016. Amb tan sols 19 anys, va aconseguir trencar la frontera del seu esport i que tot el món seguís la gimnàstica artística durant aquells Jocs, tot i ser una disciplina tradicionalment minoritària.

LA PEQUEÑA COMUNISTA QUE NO SONREÍA NUNCA – LOLA LAFON

A través d’un intercanvi de converses telefòniques i correus electrònics, l’escriptora francesa Lola Lafon construeix la trajectòria de la mítica Nadia Comaneci. En forma de relat documental, explica com aquella nena comunista de 14 anys va passar a la història amb set exercicis perfectes a Montreal 1976, com va viure sent una estrella mundial durant el mandat de Ceaucescu i com va haver d’exiliar-se als Estats Units després d’acabar la seva carrera esportiva. Amb aquesta obra, Lafon vol “omplir els silencis de la història i de la seva protagonista, així com recollir les múltiples hipòtesis i versions d’un món desaparegut”.

Per als més petits de casa

OLYMPIA – ALMUDENA CID

La gimnasta espanyola Almudena Cid ha plasmat la seva història a Olympia, una sèrie de contes infantils dirigits a nens d’entre 9 i 12 anys. Amb les il·lustracions de la també gimnasta Maria Martín i de Maria Emegé, narra la història d’Olympia, una nena que practica rítmica i que somia amb anar a uns Jocs Olímpics i ser campiona del món. Alguns dels personatges principals estan inspirats en antigues companyes de la selecció, com Tania Lamarca o Estíbaliz Martínez, en la seva entrenadora, Iratxe Aurrekoetxea, o en la seva amiga de la infància, Marta Ibisate. Cada conte inclou consells per decorar un aparell o el maillot, fer estiraments, millorar posicions…

LOS FUTBOLÍSIMOS – ROBERTO SANTIAGO

És una col·lecció de llibres sobre futbol i misteri en clau d’humor, protagonitzada per nens i nenes d’11 anys que juguen en un mateix equip. Al llarg de la història, han de trobar solució als problemes que van sorgint en cada llibre, sense trencar la seva amistat o deixar de jugar al seu esport preferit. Les il·lustracions d’Enrique Lozano i el text de Roberto Santiago han convertit Los Futbolísimos en un èxit, amb més d’un milió i mig de llibres venuts des de la publicació del primer còmic, a principis de 2013.

MUJERES EN EL DEPORTE – RACHEL IGNOTOFSKY

Després de l’èxit del llibre il·lustrat Mujeres en ciencia, arriba la versió sobre el món de l’olimpisme. Inclou la trajectòria de cinquanta esportistes destacades, des del 1800 fins a l’actualitat. També conté infografies sobre l’atenció mediàtica de l’esport femení, anatomia muscular, estadístiques i gràfiques… Algunes de les atletes que hi apareixen són Nadia Comaneci, Simone Biles, Serena Williams, Patti McGee o Toni Stone.