Superdeporte: l’esport femení apareix al 7,22% de les notícies de portada

2 minuts de lectura
A La Fosbury fem una mirada crítica a la premsa. Ara, en petites pinzellades.

A l’observatori de gènere setmanal de petit format de La Fosbury avui ens fixem en el diari Superdeporte, un diari esportiu del País Valencià. Concretament, fem una mirada a les portades publicades durant aquest 2018, des del 2 de gener fins al 30 de novembre. Un total de 330 exemplars que ofereixen una àmplia mostra dels continguts que destaca aquest mitjà de comunicació per cridar l’atenció dels lectors als quioscos.

Durant el període analitzat el diari ha publicat més de 1.773 notícies de portada (més de cinc per número). D’aquestes 1.773 notícies n’hi ha 1.645 que inclouen l’esport masculí i 128 que inclouen el femení. L’esport practicat per dones apareix, doncs, en un 7,22% de les notícies de portada de Superdeporte aquest 2018. Cal dir que de les 128 notícies comptabilitzades com a esport femení n’hi ha 19 que corresponen a informacions genèriques que van des de la presentació del recorregut de la marató a la presència d’esportistes valencians a l’europeu de natació adaptada. El percentatge de notícies que informen explícitament d’esport femení és del 6,15%.

Superdeporte informa d’esport femení en 109 de les 330 edicions del diari analitzades. En un 33% de les portades l’esport femení (en el sentit més ampli) hi té cabuda, de manera que en 2 de cada 3 exemplars no apareix en portada. L’esport masculí apareix al 100% de les portades publicades i en totes les ocasions excepte una té un nombre més elevat de notícies en portada que l’esport femení. L’única excepció correspon a l’edició del 25 d’agost, amb dues notícies de futbol femení per només una informació (això sí, la central) d’esport masculí.

Una de les imatges de portada més curioses de l’any / Superdeporte

No hi ha ni una sola portada (0 de 330) on l’esport femení sigui la informació més rellevant del dia. En aquest sentit cal dir que Superdeporte ofereix poca varietat de continguts, prioritzant pràcticament sempre una informació vinculada al València Club de Futbol independentment de la seva rellevància informativa amb algunes excepcions vinculades també al futbol (selecció espanyola, Llevant). Només dues portades centren el focus principal en un altre esport: el motociclisme, aprofitant el pas del mundial de Moto GP per Xest, els dies 18 i 19 de novembre.

El percentatge de presència d’esport femení a les portades de Superdeporte atenent a la mida de les notícies publicades, sense poder oferir-ne una xifra exacte, seria sens dubte molt inferior al 7,22% esmentat anteriorment: el seu espai sempre correspon a requadres menors.

Alguns dels continguts d’esport femení més recurrents d’aquest 2018 a la portada de Superdeporte són l’equip femení del València Bàsquet, especialment després del seu ascens a la màxima divisió estatal; les seleccions espanyoles de futbol (absoluta, sub 20, sub 19 o sub 17), la lliga iberdrola de futbol, la selecció espanyola de bàsquet, Concha Montaner, Sara Sorribes, Anabel Medina, pilota valenciana, volta ciclista a València, l’hoquei herba o les proves atlètiques al carrer. Altres disciplines com el karate, l’automobilisme, el golf, la natació, la natació artística, l’halterofília, el bàdminton o el ciclisme en pista també són protagonistes en esport femení. Sigui com sigui, el futbol i el bàsquet predominen sobre la resta de disciplines esportives.

* Els anuncis de portada i els anuncis de portada de suplements del propi diari no s’han tingut en compte en aquest informe.
La dada: l’inici del 2018 va ser especialment dur per a l’esport femení, que no va tenir presència en portada al diari Superdeporte fins al dia 21 de febrer. 50 edicions i 243 notícies on Superdeporte va informar en primera plana exclusivament sobre esport masculí.

Altres informes de l’observatori de gènere de petit format