Els millors esportistes de 2017: del 10 a l’1

5 minuts de lectura
La Fosbury tanquem el 2017 amb una mirada cap als millors esportistes de casa nostra d’aquest any.

Hem determinat un top 50 amb un criteri lliure i alegre. No hi és tothom que s’ho mereix, però tothom que hi és, s’ho mereix. Anem al top 10. Darrera entrega: del lloc 10 a l’1!

10. Ferran Latorre i Oscar Cadiach

Els dos esportistes han compartit aquest 2017 una fita sensacional per a l’alpinisme català: fer el darrer cim dels catorze pics de més de 8.000 metres del planeta. Optem per unir la doble gesta en un lloc d’honor al Top 10 d’aquest rànquing i reconèixer conjuntament el camí dut a terme durant una pila d’anys per assolir el seu objectiu. Ferran Latorre va ser el primer català de la història en completar els 14 vuit mils a l’Everest. Cadiach va completar el repte al Broad Peak essent el primer en fer-ho sense oxigen artificial. Referents d’un país que sempre mira cap a la muntanya.

Ferran Latorre i Oscar Cadiach

9.. Anna Quintana

L’any passat ja va formar part del Top 10 fosburià i aquest any els mèrits del CPA Olot són tan gegantins que Quintana es manté sòlida al costat d’alguns dels esportistes de més renom del nostre país. La capitana de les olotines és la cara visible d’un projecte col·lectiu que guanya allà on va amb el grup gran de xous. Amb la coreografia “sóc innocent” han triomfat al campionat de Catalunya, al campionat d’Espanya, al campionat d’Europa i al campionat del món. Ors que s’acumulen i que perpetuen l’hegemonia d’unes patinadores que s’han aferrat al micromecenatge per ser als World Roller Games de la Xina. Per a la Fosbury, el CPA Olot és el millor equip català de 2017. Un cop més.

Anna Quintana

8. Rafa Nadal

Declaracions davant de micròfon a banda, a la pista no hi ha qui discuteixi el talent més que reconegut del tennista manacorí. Nadal ha revifat de forma increïble aquest 2017 fins a enfilar-se al número del rànquing ATP i mantenir-lo fins a final d’any. El balear ha recuperar el seu millor joc i s’ha proclamat campió de Roland Garros i de l’Obert dels EUA, dos dels quatre torneig gran slam de la temporada. A Austràlia, per cert, va ser finalista davant Federer. Nadal també ha guanyat torneigs de primera fila com el de Montecarlo i Madrid, i en altres escenaris com Barcelona o Pequín.

Rafa Nadal

7. Mireia Belmonte

La badalonina ha completat el gran repte que li mancava a la seva brillant trajectòria professional. Aquest 2017 s’ha proclamat campiona del món per primera vegada a la seva vida en piscina olímpica. La seva victòria al mundial de Budapest als 200 papallona és només la cirereta d’una nova temporada espectacular. Belmonte va aprofitar el campionat hongarès per proclamar-se subcampiona del món dels 400 estils i també dels 1.500 lliures, fent gala d’una polivalència insòlita. Al llarg del 2017 també ha batut un nou rècord del món als 400 estils en piscina curta a Eindhoven i ha dominat a la copa del món amb 5 ors, 2 plates i 1 bronze. Té un palmarès inacabable.

Mireia Belmonte

6. Martin Fourcade

El guanyador del rànquing 2016 ha tornat a demostrar que és la gran estrella del biatló mundial en un any de transició cap als Jocs Olímpics de Pyeongchang. Martin Fourcade ha fet història un cop més guanyant la copa del món d’aquest esport per sisè any consecutiu, una fita única i que l’iguala amb Bjorndaelen com a esportista més llorejat de la competició. El domini de Fourcade va ser aclaparador fins al punt d’endur-se el globus de cristall a la general però també en les quatre disciplines de la copa del món. Amb un total de 9 victòries durant l’any, es va proclamar campió del món de persecució, títol que va acompanyar amb dues plates i dos bronzes als mundials.

Martin Fourcade

5. Ragna Debats

De l’esportista nascuda als Països Baixos en valorem la polivalència i la capacitat per brillar en tots els terrenys. Sense poder competir amb Catalunya, va decidir brillar amb el seu país natal al campionat del món de raquetes de neu, on va endur-se l’or amb una autèntica exhibició pocs dies després d’haver guanyat l’Allgau Vertical. Mesos més tard va tornar a proclamar-se campiona del món, al circuit de les curses de muntanya Sky Ultra. Ragna Debats s’ha imposat en curses tan diverses com l’Olympus Marathon, The Rut o la Matterhorn Ultraks. Subcampiona a la general de la copa del món de curses de muntanya, també s’ha endut la plata a la copa del món extreme i el bronze a l’Skyrace.

Ragna Debats

4. Toni Bou

Passen els anys i el pilot de Piera establert a Andorra continua fent mèrits per mantenir-se als primers llocs de qualsevol rànquing esportiu fet a casa nostra. Toni Bou s’ha proclamat aquest 2017 campió del món de trial a l’aire lliure i campió del món de trial indoor i ja suma 22 títols absoluts en una disciplina en què el nivell dels rivals continua sent altíssim. La seva fiabilitat és absoluta i no es cansa de guanyar. Aquest any s’ha endut 9 de les 11 proves del mundial. Per reblar el clau, Bou ha tornat a ser protagonista del triomf al trial de les nacions. La seva és l’exhibició més gran de l’any en clau catalana en el món del motor. És impossible normalitzar els seus èxits.

Toni Bou

3. Núria Marquès

Al tercer lloc del podi hi puja una esportista nascuda el 4 de maig de 1999 que l’any passat ja va colar-se al top 10 del rànquing fosburià. La nedadora de Castellví de Rosanes no para de progressar i aquest 2017 ha estat una de les grans protagonistes del campionat del món de natació adaptada pujant al podi en sis ocasions diferents. Marquès s’ha proclamat triple campiona del món en les modalitats dels 100 esquena, 200 estils i 400 lliures. També ha estat subcampiona dels 50 i els 100 metres lliures i bronze als 100 papallona. Els seus registres continuen millorant i també ha estat capaç de batre el rècord del món dels 50 esquena. Li augurem un cicle sonat cap a Tòquio 2020.

Núria Marquès

2. Sarai Gascón

La nedadora de Terrassa viu el seu millor moment esportiu als 25 anys i és converteix en la millor esportista femenina del rànquing després de proclamar-se campiona del món per partida doble als mundials de natació adaptada de Mèxic disputats aquest mes de desembre. Tres ors en tres competicions que esdevenen el seu millor resultat en uns mundials o uns Jocs tot just un any després de penjar-se tres medalles de plata a Rio de Janeiro. Gascón sembla l’única que és capaç de frenar la potència de Núria Marquès, a qui va superar als 50 i als 100 lliures, així com als 100 papallona. Durant la primavera va batre el rècord del món dels 50 papallona. Un talent incansable que ja fa més d’una dècada que puja als grans podis internacionals.

Sarai Gascón

1. Kilian Jornet

Ho admetem: el número 1 del rànquing no ha generat ni un sol dubte a la redacció de La Fosbury. Kilian Jornet va fer història per a l’esport mundial el passat mes de maig amb una doble ascensió minimalista a l’Everest en menys d’una setmana. El seu repte va ser protagonista de les pàgines centrals de la primera revista Fosbury en paper i va aportar una nova perspectiva esportiva a la muntanya més anhelada dels alpinistes d’arreu del món. Poques setmanes abans, Jornet ja havia pujat al Cho Oyu, i encara a l’hivern, s’havia proclamat campió del món d’esquí de muntanya en cursa vertical. El seu retorn de l’Everest no el va fer perdre pistonada. Campió del Hardrock, de l’Ultrapirineu, de Sierre Zinal, de la Glen Coe Skyline i de la Marató del Montblanc, l’indret on va ser subcampió a l’Ultra Trail. Un any senzillament brutal.

Kilian Jornet