Kilian Jornet fa el cim de l’Everest dos cops en una mateixa setmana

3 minuts de lectura

Avui que Raimon farà el seu darrer concert li manllevem uns mots que tothom té al cap quan fem referència al sensacional esportista català: Kilian Jornet no és d’eixe món. Després de completar una gesta meravellosa entre el 20 i el 22 de maig (pujar al cim d’una tirada des del Monestir de Rongbuk en 26 hores) ha optat per fer una segona ascensió al pic més alt del món.

DA49Z14XcAAOoDd

En aquesta ocasió Jornet ha partit del Camp Base Avançat (6.500 metres) i ha completat l’ascensió per segona vegada en una mateixa setmana sense fer servir oxigen artificial en 17 hores. No són temps comparables l’un amb l’altre per la notable diferència en el punt de partida, encara que el ceretà ha completat aquest tram del trajecte en dues hores menys que en el repte del cap de setmana passat. Malgrat l’esforç acumulat, les 17 hores de Kilian Jornet es converteixen en una de les pujades més ràpides de la història de l’Everest des del Camp Base Avançat. L’any 2006 Christian Stangl va completar-la en 16 hores i 42 minuts i el 1996 l’italià Hans Kammerlander ho va fer en 16 hores i 45 minuts. Totes tres ascensions s’han fet per la vessant nord de la muntanya.

Tal com va explicar Ferran Latorre en la seva ascensió, el vent ha bufat molt fort a l’Everest, en unes condicions dures per a qualsevol alpinista i que han impedit anar més ràpid a Jornet. El català ha explicat les seves sensacions després de tornar al Camp Base Avançat al costat de l’alpinista i fotògraf Seb Montaz: “Estic molt emocionat d’haver pogut fer cim altra vegada! Avui m’he trobat bé tot i que feia molt vent i m’ha costat força avançar. Fer dues vegades cim a l’Everest en una setmana i sense oxigen crec que estableix una nova línia de possibilitats en alpinisme i estic molt content d’haver-ho pogut dur a terme“.

Jornet ha fet cim per la cara Nord de l’Everest el 27 de maig a les 9 del vespre. Ha sortit a les 2 del matí i des d’allàs’ha dirigit cap al cim passant pels tres camps d’alçada on normalment s’aturen els alpinistes que volen escalar la muntanya més alta del món i que triguen una mitjana de quatre dies en completar el trajecte. Kilian Jornet ha tornat al Camp Base Avançat 28 hores i 30 minuts després d’iniciar el repte.

Kilian Jornet a 6.800m d'alçada baixant de l'Everest / Fotografia: Summits of My Life
Kilian Jornet a 6.800m d’alçada baixant de l’Everest / Fotografia: Summits of My Life

L’any 1998 hi ha un precedent no comparable, per la vessant sud, en què el nord-americà Jeff Rhoads i el xerpa Tashi Tshering van fer el cim en 7 dies de diferència (el 20 i el 27 de maig). Així doncs, Jornet ha completat el que probablement és el doble ascens consecutiu més ràpid de la història de la mutanya.

La segona ascensió a l’Everest havia format part de la rumorologia dels darrers dies després que l’alpinista Adrian Ballinger alertés pocs minuts després que Jornet completés el primer repte que tenia ganes de fer un segon intent abans d’acabar la temporada. A partir d’aquest diumenge arriben nevades fortes a l’Himàlaia, de manera que la darrera finestra de bon temps estava prevista per a aquest cap de setmana.

#pro – if you don’t follow @kilianjornet, stop reading this caption and go follow him. I’m lucky to be surrounded by some amazing athletes on a daily basis. But Kilian…wow. Today he made a 26-hour push from Base Camp to the summit of #Everest, without supplemental oxygen. This is superhuman. But three things make it even wilder. First, he suffered gastro distress throughout the summit push but somehow suffered through and still stood on top. Second, he thinks he can do it faster and hopes to recover in time to make another attempt before this season ends. Third, after 30+ hours awake and enduring real suffering, he still graciously signed autographs in ABC before sleeping or eating. I am so blown away, humbled and inspired for my attempt. Congratulations Kilian! #everestnofilter #everest2017

A post shared by Adrian Ballinger (@adrianballinger) on

Després d’aquest doble èxit a l’Everest Kilian Jornet ha completat el projecte Summits of my life iniciat el 2012 i que l’ha portat a establir els rècords d’ascensió en diferents cims del planeta en els darrers anys: Mont Cerví, Montblanc, Mont McKinley o l’Aconcagua.