L’Emmarcat: Tao Geoghegan Hart

3 minuts de lectura

La gran esperança de futur del ciclisme britànic és pèl-roig, té la cara plena de pigues i és en Tao Geoghegan Hart, qui va néixer a Hackney, a l’est de Londres, el 30 de març de 1995.

Ja sabeu com cuiden els anglesos les promeses del seu esport, aquest jove corredor de 21 anys resident a Girona els mesos d’hivern, és portat entre cotons des dels 14 anys: seguit, patrocinat i aconsellat per les estructures esportives britàniques, programes olímpics nacionals i d’alt rendiment, o el mateix equip Sky, on, després de 7 anys de tenir-li l’ull posat, finalment comptarà amb els seus serveis la temporada vinent.

Anem a fer un repàs de la seva curta, però interessant carrera esportiva.

Per començar, és sorprenent la quantitat d’entrevistes als principals mitjans britànics que ja ha concedit: BBC, Sky Sports, The Telegraph… El Tao a més té pàgina web pròpia i un compte de twitter molt actiu, la seva presència a les xarxes socials també és molt gran.

Tots aquests elements mediàtics han permès que molta gent ja conegui un ciclista encara molt jove i amb un enorme potencial, però amb el que es pot considerar un punt feble, que és voler progressar molt de pressa en poc temps.

En aquest aspecte, Axel Merckx (fill d’Eddy Merckx) ha jugat un paper clau. El que és mentor d’una de les principals pedreres mundials, ha modelat la seva personalitat per treure el màxim rendiment possible de la seva etapa de formació abans de fer el salt al World Tour.

De petit el Tao destacava en natació, però als 14 anys va començar a córrer de manera seriosa en bicicleta al Cycling Club Hackney i participava a proves de promoció del Team Sky. En aquell moment els caça-talents ja l’hi posen l’ull a sobre i a partir dels 16 anys va començar a ser patrocinat per “The Dave Rayner Fund“, beques esportives que han sigut concedides als grans corredors britànics les últimes dues dècades.

La cosa començava a agafar cos, tant que el 2012 es va presentar al mundial júnior de Valkenburg i tot i competir amb nois més grans i més experimentats acaba 21è!

Tao Geoghegan Hart amb l’equip anglès de ciclisme, sembla que en un moment d’escalfament donant-ho tot!

Durant la seva etapa júnior el Tao ha demostrat interès per aprendre en tots els terrenys. Tot i ser un corredor que destaca a la muntanya i a les contrarellotges, un aspecte que el caracteritza és la versatilitat que ha demostrat a la seva etapa de formació, on ha volgut participar en tot tipus de proves per aprendre al màxim. Això es demostra amb el seu 3r lloc a la París Roubaix promeses del 2013. Aquell mateix any guanya el Tour d’Istria (Croàcia), el Giro della Lunigiana (Itàlia) i fa bronze als nacionals juniors.

Els bons resultats i la maduresa que demostra a la competició, el fan saltar al professionalisme. L’any 2014 i de la mà d’Axel Merckx fitxa per l’estructura Continental americana Bisell Development Team.

Aquella temporada, tot i ser un any discret pel que fa a resultats a la seva carrera, finalitza 3r de la Liege Bastogne Liege promeses darrere Anthony Turgis i Dylan Teuns, fa 10è al Tour de l’Avenir i participa del calendari americà (Califòrnia, Gila, Utah…)

El 2015 repeteix 3r lloc a la Lieja Bastogne Lieja promeses i fa bronze al Campionat del món contrarellotge a Richmond sub23. A més és el millor dels joves i el 7è a la general del USA Pro Challenge (2.HC) guanyat per Rohan Dennis, és 3r de joves al Tour of Utah (2.HC) i 21è al Tour of Britain (2.HC).

Finalment participa amb l’Sky com a stagière a les acaballes de la temporada, però decideix seguir sota la direcció d’Axel Merckx la temporada 2016.

I amb el fill del Caníbal viu un gran any. El 2016 és encarregat de liderar l’equip americà a la majoria de voltes on participa i els resultats avalen la confiança dipositada en ell: Campió nacional sub23 i 2n CRI, 6è al Campionat nacional absolut, 1r al Trofeu Piva (Itàlia, sub23), 2n (a només 3″ d’Enric Mas) a la general i guanyador d’etapa al Tour de Savoie Montblanc (França, 2.2) , 6è al Tour de l’Avenir, 6è al Tour de Gila, 6è a la Volta ao Alentejo (Portugal, 2.2) i un seguit de bons resultats al calendari sub23 amb la selecció britànica o voltes menors. A més, per acabar temporada fa el 9è i 26è als campionats europeus i mundials sub23 en contrarellotge.

Tao Geoghegan Hart en acció

La premsa britànica ja el considera una de les icones futures del ciclisme nacional. I L’Sky, que no s’ha pogut fer amb els serveis dels germans Yates, busca en ell el successor de Froome.

Tao sap el que s’espera d’ell, però no es posa pressió. Diu estar en la millor estructura del món per progressar i vol emular la importància que han tingut dos dels seus referents, Mark Cavendish o Sir Bradley Wiggins. Ho aconseguirà?