L’Emmarcat: Mark Padun

3 minuts de lectura

Aprofitem que estem ja fora de competició, més enllà de les darreres proves exòtiques on guanya el Jakub Marecko de torn, per presentar-vos un altre corredor que ja ha corregut en el World Tour aquest 2018 i, de fet, ha sigut un dels millors debutants a la categoria. Avui a l’emmarcat el talentós ucraïnès del Bahrain Merida: Mark Padun.

En Mark va néixer el 6 de juliol del 1996 a Donetsk, una de les principals ciutats d’Ucraïna, per tant actualment te 22 anys. Des de jove va començar a competir a ciclisme al seu país i va anar prosperant a les categories inferiors com a un dels corredors nacionals amb més projecció.

Com a junior, amb la selecció ucraïnesa ja va córrer diverses proves internacionals, entre elles els europeus i mundials. El 2014, com a junior de 2n any va aconseguir la seva primera victòria de prestigi, al nacional contrarellotge de la seva categoria. Cal destacar un 11è lloc a l’europeu contrarellotge i la participació també als mundials. Va fer el debut a una prova UCI com la Course de la Paix junior finalitzant 5è a l’etapa reina.

Si volia créixer com a ciclista havia d’anar a un país amb millor base formativa, i va anar al millor del món: a Itàlia. El 2015 feia el pas a sub23 de la ma del Team Palazzago Fenice. EL seu calendari va augmentar en prestigi. A la Course de la Paix sub23 del calendari UCI va ser 8è i 3r millor escalador i 9è al GP Capodarco. Va córrer el Tour de l’Avenir i va guanyar una etapa i el Maillot d’escalador al Giro del Friuli.

El 2016 va fer un altre pas endavant a la seva carrera: fitxar per el Team Colpack, un dels equips formatius més potents d’Itàlia i cantera del Bahrain Merida. La 1a part de la temporada va córrer poc, i solament al calendari nacional, on va aconseguir una victòria i diversos top5, així com la prestigiosa Vuelta al Bidasoa on va acabar 3r darrere dos companys seus d’equip. Córrer sols dues proves internacionals però com ho fa! Repeteix al Tou de la Paix sense massa èxit, però es corona al Giro del Valle d’Aosta on guanya l’etapa amb final a Saint Gervais i queda 3r a la general a segons de Kilian Frankiny i Enric Mas. S’endú la muntanya i el millor sub23 de 1r any. Repeteix al nacional contrarellotge sumant un total de 4 victòries.

El 2017 el comença fulgurant i guanya les dues primeres carreres, una d’elles, el Trofeo PIVA del calendari UCU. Al maig corre la Fleche du Sud per preparar-se el Giro sub 23 i la guanya. Al Giro s’endú una etapa de muntanya i acaba 5è a la general, estant sempre entre els millors. Acaba la temporada amb un reguitzell de clàssiques italianes i en guanya una: el GP Capodarco. Aquests bons resultats animen el Bahrain de provar-lo com a stagière i a la seva carrera de debut, la Coppa Aggostoni, s’escapa mes de 160Km. Està preparat per a fer el salt al World Tour.

El seu debut al World Tour va ser al gener, a San Juan, i una gastroenteritis el va obligar a abandonar passats 100Km d’etapa. No va tornar fins l’Strade Bianche on es va filtrar a l’escapada inicial. UN altre més parat i retorna a la Itzulia i impressiona al públic. Es filtra en moltes escapades demostrant molta valentia i queda 2n a la muntanya. Seguit arriba el Tour dels Alps on es consagra com a gran debutant. S’endú la darrera etapa en solitari davant del grup de favorits i acaba 12è a la general (2n jove).

Aquest 2018 Mark Padun corre carreres importants com el Tour de Suïssa o de Polònia, deixant-se veure a elles i fa el debut a una gran volta: La Vuelta. Allà i fa un paper molt destacat escapant-se en moltes etapes i finalitza 3r a l’etapa de l’Estaca de Bares. Abandona a l’etapa 17 per centrar-se en els mundials. Arriba als mundials de Innsbruck com a un dels favorits per guanyar la prova sub23, finalment sols pot ser 5è després de lluitar contra els millors corredors de la categoria als darrers quilòmetres.

En Mark Padun ja ha ensenyat ben clara la seva carta de presentació al World Tour aquest 2018. Aquest jove corredor de 1,83m i 67Kg es designa com a escalador, però també es defensa molt be a las contrarellotges i te una bona punta de velocitat. També comenta que les clàssiques d’un dia com les Ardenes o Llombarda se li adapten al seu perfil, així que probablement el veurem debutar aquets any. El Bahrain l’ha renovat per a dos anys més i estan encantats de tenir un dels corredors més prometedors de la seva generació.