El CAR acull deu joves refugiats procedents d’Ucraïna

2 minuts de lectura
L’esport també pot ser una eina activa de solidaritat davant els efectes de la guerra.

El Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat acull des d’aquest dilluns un grup de deu waterpolistes, entre tretze i disset anys, del Dynamo de Kyiv (Ucraïna). Aquest esportistes menors d’edat van poder sortir d’Ucraïna gràcies a la implicació de diverses persones dins del món de waterpolo, a nivell internacional i a Catalunya, així com la resposta i col·laboració de les tres entitats implicades: el CAR de Sant Cugat, la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF) i la Federació Catalana de Natació (FCN).

L’esport català ja ha demostrat en diverses ocasions la seva voluntat d’obrir les portes a persones refugiades, amb exemples concrets com la invitació que va rebre la siriana Yusra Mardini per participar al Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de 2019 a les instal·lacions del CN Sant Andreu en el seu camí cap als Jocs Olímpics de Tòquio o quan des del mateix CAR l’any 2017 es va obrir les portes a set joves palestins procedents del camp de refugiats de Jerusalem per fer-hi una estada de taekwondo.

Ara es fa un salt endavant enorme en activar el CAR de Sant Cugat com a instal·lació d’acollida per a menors refugiats, donant una resposta ràpida a la necessitat de joves jugadors de sortir d’un país en guerra.

Més enllà d’obrir-los les portes del centre, les institucions implicades en l’arribada d’aquests joves a Catalunya prioritzen aquests dies els aspectes legals relacionats amb la seva tutela mentre siguin a casa nostra, fet que estan treballant conjuntament amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA).

Els joves ucraïnesos compartiran entrenaments amb els grups de waterpolo de la Federació Catalana de Natació al Centre, formats per nois i noies de la seva edat, i s’està treballant per a què també puguin continuar els estudis. Es pretén que el seu dia a dia sigui el més similar possible al de la resta d’interns del CAR.

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, assegura que “no hem dubtat en cap moment a l’hora d’activar la maquinària del CAR de Sant Cugat i posar-la a disposició d’aquest grup de joves per garantir-los una estada segura”. ”Catalunya és terra d’acollida, i el món de l’esport demostra un cop més aquest caràcter solidari que el caracteritza des de fa molt temps”, ha afegit.

Tal com explica el director del CAR, Ramon Terrassa, “la cura integral dels i les esportistes és un dels puntals del CAR, i en el cas d’aquests joves refugiats, venint de la situació que acaben de viure (i que encara es viu al seu país) per a nosaltres la prioritat és la seva seguretat i el benestar emocional, perquè tenen dret a un entorn amable i segur”.

Finalment, el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertrán, que ha agraït la implicació del CAR i del Govern, ha explicat que “estem contents que aquest nois estiguin aquí, amb la familia del waterpolo català, es puguin adaptar al nostre grup d’entrenament del CAR i poc a poc es puguin anar integrant a les nostres competicions”. “Sé que ho farem i ho farem bé, perquè la família del waterpolo català sempre està a l’alçada de les circumstàncies i aquesta vegada estic segur que també”, ha conclòs sobre l’arribada dels deu joves refugiats a Catalunya.