La vela es consolida a les escoles

2 minuts de lectura
Va començar fa dos cursos com una prova pilot. Gràcies a la voluntat compartida d’administracions, club i federació. Podia anar bé o podia no anar bé i quedar-se en un calaix. Totes les proves pilot ho tenen, això. Però va anar més que bé. El programa es va consolidar. Avui l’Esport Blau Escolar forma part del currículum escolar de milers d’alumnes. I la vela catalana se’n beneficia directament.

L’objectiu del programa ‘Esport blau escolar’ és apropar les noves generacions els esports de mar, de ben petits. En localitats costaneres, els alumnes miren al mar. El coneixen. Hi tasten la vela. Aquest programa  va néixer l’any 2017 i està impulsat per la Federació Catalana de Vela, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física,el Departament d’Educació i la Unió dels Consells Esportius de Catalunya, amb la col·laboració dels Clubs i dels ajuntaments i Centres Educatius dels municipis adherits. El programa combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en l’esport de la vela integrada dintre de l’assignatura d’Educació Física.

Els pilars de l’Esport Blau Escolar són: la pràctica esportiva de la vela, el respecte al medi i a les nostres arrels, el treball en equip i l’amor pel mar”.

On es fa?

Actualment hi participen les localitats de Mataró, Roses, El Prat del Llobregat, Castelldefels, Palamós, l’Escala, Badalona, Sitges, Vilanova i la Geltrú, l’Ampolla, Arenys de Mar, Calafell, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Blanes, Torredembarra i Tarragona, i s’està treballant per ampliar, de manera progressiva, el nombre de municipis perquè totes i tots els ciutadans de litoral català tinguin l’oportunitat de gaudir del plaer de navegar.

Combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en l’esport de la vela

El programa té  com a objectiu formar molt més que navegants, persones, convertint el trajecte de l’educació en una apassionant travessia on el respecte al medi i a les nostres arrels, el treball en equip i l’amor pel mar esdevenen molt més que valors, els ciments de tota una vida.

Combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en l’esport de la vela integrada dintre de l’assignatura d’Educació Física dels alumnes de 5è i 6è de primària dels Centres d’Ensenyament del litoral català.

És esport i és educació

Més enllà de la vessant esportiva i de treball col•lectiu, el programa també vol fomentar valors mediambientals i de treball en equip, alhora que busca fidelitzar nous públics en un esport sovint considerat exclusiu per a famílies amb alt poder adquisitiu. A nivell educatiu, a més, permet treballar elements com el vent, les marees i els punts cardinals, a més d’un marc general de respecte per la natura en un moment especialment sensible en aquest àmbit. , el professorat destaca l’aprenentatge mediambiental que la vela aporta a la canalla.