Un 1% per salvar l’esport català

1 minut de lectura
Aquest dilluns al matí la UFEC ha organitzat un acte reivindicatiu a Barcelona davant la Conselleria d’Economia.

Aquesta setmana el govern català podria presentar un acord pel pressupost de la Generalitat per aquest 2020 que comptarà amb el vist-i-plau de Junts per Catalunya, ERC i els Comuns segons ha anunciat aquest cap de setmana el vicepresident del govern Pere Aragonès. Aquesta proposta, però, no satisfà a tothom: els representats del sector esportiu sense ànim de lucre s’han manifestat aquest dilluns per “salvar l’esport català” amb una consigna clara: “Volem l’1%!”.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha organitzat un acte marcat per la presència de nombrosos directius del sector que no han dubtat a fer costat a una reivindicació que persegueix un augment de l’aportació pública a l’esport català. Segons la UFEC, el sector esportiu ja ha estat fortament castigat en els darrers anys amb retallades que posen en risc la seva supervivència.

Gerard Esteva, president de la UFEC, ha llançat un missatge clar al govern català:

“Aquesta reclamació no va en contra de cap altre sector. No pot ser que el pressupost de la Generalitat es vegi incrementat en més de tres mil milions d’euros i siguem incapaços de pujar 20, 30 o 40 milions al món de l’esport després d’haver-lo castigat com s’ha castigat. No hi ha cap país d’Europa que castigui l’esport com ho fa Catalunya. L’esport no són quatre empreses. L’esport que avui es manifesta és la vertebració de la societat civil. Són 12.500 clubs, les federacions i les entitats universitàries… són totes aquelles entitats que des del voluntariat treballen per tirar endavant aquest país. Si això ho aturem, el país s’atura”.

La reivindicació per salvar l’esport català en dues xifres claus

La UFEC assegura que si el Govern assumeix la despesa no feta el 2019, l’esport català pot patir noves retallades del 40% i confia que es presenti una nova proposta que inclogui la reivindicació del sector. Des del passat mes d’agost, les instruccions del govern no han permès executar més despesa, encara que fos prevista dins l’exercici. A la pràctica, si aquest 2020 es manté el pressupost, significarà menys recursos per a les entitats.

Entre les dades aportades per l’organisme destaca les retallades continuades de més del 70% del pressupost en matèria d’esport des de 2014.

També és rellevant la comparativa que es fa en relació a altres països europeus. Segons la UFEC, la majoria de països del continent inverteixen una mitjana de 200 euro per habitant en polítiques públiques esportives, mentre que a Catalunya aquesta xifra cau als 8,14 euros per habitant.

Salvar l'esport català

La UFEC recorda que el sector esportiu a Catalunya significa el 2,1% del PIB català, ocupa més de 80.000 treballadors i compta amb més de 40.000 voluntaris