Jorge Crivillés entra al club dels 7 Oceans

2 minuts de lectura
Aquest dilluns un nedador d’Alacant ha completat un repte majúscul en aigües obertes.

Té 48 anys i acaba de completar una fita històrica: ser el primer nedador del nostre país en completar amb èxit el repte dels Set Oceans. Jorge Crivillés és tot just la vintena persona al llarg de la història en aconseguir creuar nedant les set travessies d’aigües obertes que conformen el projecte Set Oceans, considerades totes elles entre els recorreguts més difícils i exigents del món per als nedadors.

Unir les dues illes principals de Nova Zelanda ha estat el darrer èxit de l’alacantí, que ha necessitat nou hores i tres minuts per recórrer 25,6 quilòmetres i superar obstacles tan rellevants com la força dels corrents marins i una temperatura baixa de l’aigua a tretze graus, així com les ratxes de vent constants que han provocat mala mar fins al final. Crivillés ha reconegut que “creia que no ho aconseguiria” en una travessia on el dolor per una lesió que arrossega al colze encara ha complicat més les coses.

Crivillés es treu d’aquesta manera una espina clavada després del fallit viatge el passat mes d’abril a Nova Zelanda on no va poder ni tan sols provar la travessia entre el mar de Tasmània i l’oceà Pacífic per unes condicions marítimes impossibles de superar. Havia de ser el seu “cinquè oceà” i ha acabat essent el darrer. Una recompensa encara més gran que la que va preveure quan va fer camí cap a Oceania fa tot just vuit mesos.

Una dècada d’èxit en les aigües obertes

L’any 2010 Crivillés va debutar com a nedador d’aigües obertes creuant l’estret de Gibraltar i essent protagonista també a la badia de Cullera. Des d’aquell moment el cuquet per aquesta disciplina ja no l’ha abandonat i s’ha anat plantejant reptes de gran envergadura com l’assalt al Canal de la Mànega abans de capficar-se amb el projecte dels Set Oceans. Habitual de les travessies a la costa d’Alacant i amb la memorable illa de Tabarca com a gran protagonista d’entrenaments de tota mena entre el 2011 i el 2012, Crivillés va aconseguir unir França i Anglaterra el mes d’octubre de 2012 tot recorrent els 46 quilòmetres de distància.

Més endavant aquest sociòleg va decidir atacar la Triple Corona en un projecte que va completar amb èxit el 2015. Per aconseguir-ho va fer la volta nedant a l’illa de Manhattan (55 quilòmetres) el 2014 i també el Canal de Santa Catalina de 33 quilòmetres entre aquesta illa californiana i la costa de Los Angeles.

Cada cop amb més ambició, Crivillés va optar per provar el repte dels Set Oceans i va sumar cinc reptes més als èxits assolits al Canal de la Mànega i a Santa Catalina: el Canal de Molokai (2016), una travessia de 50 quilòmetres a Hawaii per unir les illes de Oahu i Molokai; el Canal de Tsugaru (2017), que uneix en 30 quilòmetres Honsu i Hokkaido al Japó; el Canal del Nord (2019), en el segon intent, en una prova de 36 quilòmetres entre Irlanda i Escòcia; l’Estret de Gibraltar (2019), completat per segona vegada però aquest cop sense neoprè; i finalment l’Estret de Cook assolit aquest dilluns.

Jorge Crivillés celebra l'èxit del repte dels Set Oceans
Jorge Crivillés celebra l’èxit del repte dels Set Oceans

Esport amb compromís solidari

Jorge Crivillés ha volgut anar més enllà dels reptes esportius i sempre ha associat esport i solidaritat procurant donar visibilitat als pacients amb càncer (a través de l’associació GEPAC) en totes les sevs aventures. A més, l’alacantí ha participat en reptes específics com les 12 hores nedant contra el càncer a Gandia. El currículum de Crivillés ja es prepara per nous reptes que se sumin als Set Oceans i a fites tan rellevants com la travessia entre Xàbia i Eivissa per relleus assolida el 2013.