La Conca de Barberà acull el museu més singular del tennis de taula

3 minuts de lectura
El vimbodinenc Josep Francesch acumula al voltant de 300 samarretes de jugadors de tennis de taula.

En unes golfes de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, s’hi amaga un autèntic tresor per als aficionats del tennis de taula d’arreu del món. És la col·lecció més important del món de samarretes de jugadors de tennis de taula, amb prop de 300 peces diferents la majoria de les quals estan exposades de forma permanent.

L’impulsor d’aquesta iniciativa és Josep Francesch, un dels motors del tennis de taula català que actualment exerceix d’entrenador al CTT Borges. Aquest vimbodí també ensenya el seu esport de tota la vida en tres centres per a persones amb discapacitat i el promou com a activitat extraescolar a diferents centres educatius de la zona. Un autèntic apassionat d’aquest esport que de mica en mica ha anat construint una col·lecció única que ben aviat traslladarà a Vimbodí, el seu poble natal:

Fa més de vint anys que estic al món del tennis de taula i uns set o vuit que m’hi dedico de manera professional. Sempre he tingut molta passió per aquest esport. La història del museu va començar una mica de broma, col·leccionant samarretes d’alguns jugadors sense més pretensions. Amb 30 o 40 samarretes ja em conformava, però els dos darrers anys han sigut una bogeria perquè he anat a dos campionats d’Europa i a un campionat del món i va ser espectacular. Del mundial vaig tornar amb 40 samarretes de cop cap a casa!

Josep Francesch ha acumulat aquesta quantitat enorme de samarretes sense invertir-hi ni un duro: “Un dels meus propòsits inicials va ser no comprar-ne cap i així ho he mantingut“. A més, també acumula més de 600 pilotes de tennis de taula, element que també suma a la concepció de museu que ha anat construint els darrers anys: “No és un museu obert al públic, perquè no deixa de ser casa meva, però estic obert a ensenyar tota la col·lecció a qui li interessi. Només es tracta de concretar dia i hora“.

Malgrat que el tècnic català no es marca un objectiu concret a l’hora de seguir adquirint peces per a la seva col·lecció, el cert és que té un repte de fons amb la consecució del Rècord Guinness:

Ara mateix diria que el té una persona de Qatar que també col·lecciona samarretes de jugadors de tennis de taula i en deu tenir unes 80 o 90. És un rècord que vull tenir jo i de fet fa un any que estic pendent que vinguin els organitzadors dels Guinness per certificar la meva col·lecció. A través d’un conegut d’Itàlia que té més de 3.000 pins de tennis de taula sé que és un procés minuciós, on volen tenir ben documentat tot el material real que hi ha
A la Conca de Barberà hi ha unes golfes plenes de samarretes
A la Conca de Barberà hi ha unes golfes plenes de samarretes com aquestes

Tot i que en un primer moment Francesch va disposar de molts més maniquins que no pas samarretes, ja fa temps que aquesta situació s’ha revertit. Actualment té 170 samarretes exposades en maniquins però en té més d’un centenar que guarda plegades per la dificultat de trobar més models on exposar la seva col·lecció. De totes les peces que guarda n’hi ha una que li fa una il·lusió especial:

El meu jugador preferit des que tenia deu anys és en Timo Boll, que fa molts anys que està en actiu. Em va fer moltíssima il·lusió quan em va donar la samarreta ell mateix en persona quan vaig anar a Suïssa en una competició. Potser és la joia de la corona. També tinc una samarreta del xinès Fan Zhendong, que me la va fer arribar un company de la Federació Internacional, però que el jugador te la doni en mà és especial, és un altre nivell
Aquest dijous 5 de febrer el col·leccionista de la Conca de Barberà fa una crida a tothom a donar suport al seu projecte de museu fent aportacions a les xarxes socials a través de l’etiqueta #ITTFTTMuseum. L’objectiu és clar: que la Federació Internacional de Tennis de Taula es faci ressò de la iniciativa d’una manera o altra. Un pas més endavant per a un projecte singular d’un apassionat d’aquest esport.