L’informatiu de La 1: un 10,94% de quota per a l’esport femení

2 minuts de lectura
Analitzem en clau de gènere el bloc d’esports del programa L’informatiu que s’emet diàriament a La 1 en català.

Presentem el segon informe de l’Observatori Crític dels Mitjans d’aquest 2020. En aquesta ocasió La Fosbury ha analitzat en clau de gènere la secció d’esports de L’informatiu del mes de febrer*, amb un total de 29 espais analitzats i prop de tres hores d’emissió. És el primer cop que l’Observatori es fixa en aquest programa.

En el període analitzat la quota de pantalla per a l’esport femení i masculí ha estat desigual: els homes han ocupat un 89,06% del temps i les dones un 10,94%. Ho resumim de forma gràfica amb la següent infografia:

En tots els casos el temps dedicat a l’esport masculí ha sigut superior a la quota de pantalla de l’esport femení. L’esport masculí ha comptat amb un mínim de dos minuts i mig en tots els espais. L’esport femení en cap dels casos ha arribat a disposar de dos minuts i mig en pantalla i en només tres ocasions ha superat els dos minuts de temps.

En tots els 29 blocs d’esports analitzats la primera informació esportiva ha comptat amb els homes com a protagonistes (en totes les ocasions excepte una, amb el futbol com a primer esport). En 8 dels 29 espais analitzats les dones esportistes no han tingut cap presència en pantalla.

Al llarg dels 29 espais emesos hem comptabilitzat 156 declaracions de protagonistes davant la càmera. D’aquestes, 11 han estat protagonitzades per dones, amb protagonisme per a Carolina Marín, jugadores del FC Barcelona o Garbiñe Muguruza. Cal destacar els casos d’Anna Comet i d’Alba Calero, protagonistes de reportatges amb un pes significatiu dins el bloc d’esports.

En clau de diversitat esportiva els homes han sigut protagonistes en 15 disciplines esportives diferents i les dones en 9. En aquest període de temps hi ha hagut un seguiment força habitual en dues disciplines esportives practicades per dones: el futbol (amb el FC Barcelona i Espanyol com a referents) i el bàsquet (amb protagonisme principal per a l’Uni Girona), amb presència en onze i deu espais respectivament. El tennis, l’atletisme i el waterpolo també han comptat amb més d’una notícia durant el mes de febrer. El temps destinat a les curses de muntanya i a l’hoquei sobre gel correspon a reportatges únics sobre Anna Comet i Alba Calero.

Infografia L'informatiu de La 1

* La Fosbury ha analitzats tots els espais d’esports de L’informatiu del mes de febrer excepte els blocs dels dies 8 i 9, no disponibles al servei a la carta de RTVE. Per compensar aquesta absència hem inclòs els resultats dels dies 1 i 2 de març de 2020.

L’anàlisi de La Fosbury

La presència de l’esport practicat per dones és insuficient a L’informatiu de La 1, malgrat ser un dels pocs mitjans analitzats en superar la barrera del 10% de quota de pantalla. Destaquem en positiu que les dones esportistes sempre apareixen a L’informatiu com a protagonistes i no estan estigmatitzades ni infantilitzades. També la capacitat d’incloure múltiples informacions en un breu espai de temps en alguns programes.

Per contra, la jerarquització de notícies afavoreix de forma rotunda l’esport masculí sense cap obertura de secció amb dones com a protagonistes. Detectem un buit de tres informatius seguits sense cap notícia d’esport femení malgrat de disposar de pràcticament quinze minuts d’emissió. Les dones prenen la paraula en comptades ocasions mentre que els homes ho fan en tots els blocs analitzats. A més, en diversos esports el diferencial de temps en pantalla entre homes i dones no té cap relació directa amb el nivell de clubs i esportistes, que participen en competicions del mateix rang.

Metodologia

Per a definir la quota de pantalla La Fosbury computem el temps destinat a cada notícia i la cataloga d’esport femení o masculí, amb una disciplina esportiva associada. En alguns casos la notícia no es correspon a un gènere determinat. En aquests casos, el temps total de la notícia es reparteix a parts iguals entre esport femení i masculí. Pel que fa a les declaracions, comptabilitzem com a màxim una declaració per protagonista en un mateix bloc de L’informatiu.