La Fosbury impulsa l’Observatori Crític dels Mitjans en l’esport

4 minuts de lectura
Seguint el fil de la campanya “T’ho estàs perdent” presentada aquest divendres, La Fosbury es compromet a assumir una tasca de fiscalització constant.

La Fosbury entra aquest 2020 en una nova etapa del projecte periodístic de tot l’altre esport nascut fa sis anys. En les properes setmanes informarem a subscriptors i lectors de totes les novetats i canvis que estem preparant, però avui ja podem avançar que un dels projectes que impulsarem aquest any és la creació d’un Observatori Crític dels Mitjans en l’esport, amb la voluntat de sumar una tasca específica de fiscalització, anàlisi i debat en el món del periodisme esportiu a allò que ja fa en tots els àmbits projectes tan potents com Mèdia.cat o el col·lectiu On són les dones.

La tasca d’aquest Observatori Crític dels Mitjans serà permanent a través de Fosbury.cat i donarà continuïtat amb regularitat als informes realitzats entre 2016 i 2018. L’Observatori també comptarà amb un informe extens i detallat a finals d’any que procurarem que ofereixi un retrat fiable i acurat en clau de perspectiva de gènere en la informació esportiva del nostre país. L’objectiu, doncs, és disposar d’un material treballat en profunditat que permeti analitzar el tractament de l’esport practicat per dones al nostre país des dels mitjans i alhora aportar eines als periodistes i als responsables dels mitjans en clau formativa per construir entre totes les entitats del sector una realitat informativa més plural i que faci créixer la visibilitat de l’esport femení davant la preponderància actual del masculí.

El TN Esports de TV3, primer mitjà analitzat aquest 2020

Coincidint amb la presentació de la campanya “T’ho estàs perdent”, La Fosbury fa públic aquest dilluns el primer informe de l’Observatori Crític dels Mitjans d’aquest 2020 per donar continuïtat a la tasca realitzada el 2016 i el 2017 en els informes respectius en clau de gènere. Sense assumir l’envergadura d’aquells informes, La Fosbury ha analizat en clau de gènere els 52 blocs d’esports del TN Migdia, el TN Vespre i el TN Cap de Setmana emeses entre l’1 i el 26 de gener. En total, pràcticament vuit hores d’informació esportiva.

En aquest període la quota de pantalla per a l’esport femení i masculí ha estat desigual: els homes han ocupat un 88,48% del temps dels TN Esports i les dones un 11,52%. Ho resumim de forma gràfica amb la següent infografia:

L’esport masculí ha comptat com a mínim amb quatre minuts de presència en tots els Telenotícies analitzats. L’esport femení ha comptat amb més de quatre minuts de pantalla en una sola ocasió.

En 50 dels 52 blocs analitzats la primera informació esportiva ha comptat amb els homes com a protagonistes (en 49 ocasions, amb el futbol com a primer esport). Els dos casos restants s’han viscut aquest cap de setmana amb una informació sobre l’Atlètic de Madrid – Barça de futbol i amb la medalla d’or de Queralt Castellet als X GamesEn tots els casos el temps dedicat a l’esport masculí ha sigut superior a la quota de pantalla de l’esport femení.

Al llarg dels 52 espais emesos s’han emès 283 declaracions de protagonistes davant la càmera. D’aquestes, 37 han estat protagonitzades per dones, encara que la xifra de declaracions fetes per dones esportistes es limita a una vintena de casos, atès que la resta d’opinions davant la càmera corresponen a aficionades d’esport masculí o a persones no vinculades estrictament al món de l’esport. Les declaracions fetes per dones esportistes han recaigut majoritàriament en l’esportista Laia Sanz, protagonista al Ral·li Dakar, i en jugadores del FC Barcelona.

En clau de diversitat esportiva els homes han sigut protagonistes en 22 disciplines esportives diferents i les dones en 13. En aquest període de temps hi ha hagut un seguiment habitual en tres disciplines esportives practicades per dones: el futbol (amb el FC Barcelona i l’Espanyol com a referents), el bàsquet (amb temps per a l’Uni Girona i el Cadí La Seu) i els ral·lis, amb pes principal per a Laia Sanz al Dakar que no es correspon amb un tractament equiparable durant la resta de l’any. El tennis, el surf de neu, l’esquí alpí, el waterpolo, l’atletisme o el tennis de taula també han comptat amb més d’una notícia entre l’1 i el 26 de gener. El temps destinat a les curses de muntanya correspon a un únic reportatge de qualitat referent a Harriet Kjaer.

L’anàlisi de La Fosbury

La presència de l’esport practicat per dones continua sent insuficient als TN Esports de TV3, encara que les xifres analitzades són significativament millors que les obtingudes en els dos darrers estudis. El de 2017, convé recordar-ho, la quota de pantalla de l’esport femení era del 3,48%. Un motiu de l’augment de la quota de pantalla és la presència continuada de l’esport femení als TN. Respecte als anteriors estudis, detectem un compromís per part de la redacció d’esports de TV3 en donar informació esportiva practicada per dones com un criteri habitual, encara que en alguns casos aquesta informació sigui curta i sense vídeo associat. Així doncs, en 50 dels 52 blocs analitzats l’esport femení ha tingut algun tipus de presència al TN. Aquesta és la millora principal i més destacable respecte les xifres de fa tres anys.

Per contra, en la jerarquització de les notícies l’esport practicat per dones continua supeditada a la rellevància de l’esport masculí, i més concretament, del futbol masculí. El darrer cap de setmana analitzat, després de la presentació de la campanya “T’ho estàs perdent”, trenca esquemes amb dues obertures per a homes i dues més per a dones.

Metodologia

Per a definir la quota de pantalla La Fosbury computem el temps destinat a cada notícia i la cataloga d’esport femení o masculí, amb una disciplina esportiva associada. En alguns casos la notícia no es correspon a un gènere determinat (per exemple, la reivindicació de la UFEC sobre l’1% al pressupost de la Generalitat). En aquests casos, el temps total de la notícia es reparteix a parts iguals entre esport femení i masculí. Pel que fa a les declaracions, comptabilitzem com a màxim una declaració per protagonista en un mateix bloc del TN, de manera que encara que Abelardo com a entrenador de l’Espanyol hagi intervingut en tres ocasions en una mateixa notícia, al recompte figura com una única declaració.
Aquesta informació va aparèixer publicada el divendres 23 de gener i ha estat actualitzada el diumenge 26 de gener a la nit atès que els blocs dels TN emesos entre el 24 i el 26 de gener milloraven substancialment els resultats obtinguts fins llavors. En cap cas La Fosbury hauríem volgut que s’interpretés que presentàvem una lectura esbiaixada dels resultats a la baixa.