Queralt Castellet emula l’èxit olímpic de Doriane Vidal 20 anys després

3 minuts de lectura
Queralt Castellet es converteix en la tercera esportista del nostre país en pujar al podi dels Jocs Olímpics d’Hivern.

Aquest dijous 10 de febrer de 2022 té gust de glòria per a Queralt Castellet. La rider vallesana ha arrodonit un palmarès d’autèntic luxe a Beijing 2022 guanyant la medalla de plata als Jocs després de completar una baixada impressionant a la final de mig tub en surf de neu, amb una puntuació superior als 90 punts i oferint la seva millor versió en un encadenat de salts i trucs memorables. Només superada per l’imbatible Chloe Kim, Castellet ha aconseguit superar la puntuació de les rivals japoneses i xineses i millorar de forma clara el seu topall olímpic, establert amb la setena posició de Pyeongchang 2018. Amb la medalla de plata la catalana calca el resultat de Doriane Vidal, la primera esportista del nostre país en pujar al podi d’uns Jocs hivernals fa 20 anys.

A Salt Lake City 2002 Doriane Vidal era una de les grans candidates a l’or al half pipe. L’esportista de Ribesaltes, al Rosselló, es presentava a la cita olímpica com a vigent campiona del món de la disciplina i en un moment de forma excel·lent. A la qualificació en va tenir prou amb una baixada per garantir-se el bitllet cap a la final. Allà va sumar 43 punts a la primera ronda i es va situar líder, però la nord-americana Kelly Clark va superar-la a la segona baixada i va aconseguir guanyar un or que donaria pas a una trajectòria llegendària amb la taula de surf. Aquell 11 de febrer Doriane Vidal va proclamar-se subcampiona olímpica i va esdevenir pionera al nostre país, amb un èxit que no s’havia aconseguit mai abans.

Vidal va sortir enfortida d’aquell podi olímpic i va tornar a proclamar-se campiona del món tant el 2003 com el 2005, però els Jocs de 2006 no va trobar la manera de mantenir el nivell i finalment es va haver de conformar amb la vuitena posició. A Torí 2006 Doriane Vidal va compartir competició amb una joveníssima Queralt Castellet, que va ser 26a en la seva estrena olímpica.

Queralt Castellet, plata a Beijing 2022

Ara Castellet ha sigut capaç de calcar el resultat de Vidal en la mateixa modalitat esportiva, que en ambdós casos les va portar lluny de casa. Si bé totes dues van descobrir la seva passió per la taula de surf als Pirineus, tan Vidal com Castellet han hagut d’entrenar al half pipe lluny de casa per poder progressar professionalment en la seva disciplina. Si Vidal va optar pels Alps francesos, Castellet ha fixat durant anys la seva residència a Laax, a Suïssa, després de viure una llarga experiència vital i esportiva a Nova Zelanda que queda perfectament recollida en el més que recomanable curt documental “Ride to the roots”, que podeu veure aquí.

La tercera medallista

Per a Queralt Castellet la medalla olímpica és un colofó sensacional a un cicle olímpic brutal, en què ha aconseguit medalles a la copa del món, al campionat del món i també als X Games, on fa un parell d’anys va aconseguir un or històric per al nostre país. Amb aquesta medalla de plata Queralt Castellet esdevé la primera esportista de la FCEH en pujar al podi d’uns Jocs Olímpics, millorant la quarta plaça del també rider Jordi Font a Torí 2006. A més, la vallesana és tot just la tercera esportista del nostre país que es penja medalla en uns Jocs Olímpics d’hivern, després de Doriane Vidal i Martin Fourcade.

A banda d’això, cal destacar que als Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut noms com l’andorrà Joan Verdú (2012) o els catalans Maria Costa i Nil Llop (2020) també han tastat les medalles.

Medaller històric dels esportistes catalans als Jocs Olímpics d’hivern

2002 – Doriane Vidal. Plata en surf de neu al half pipe.

2010 – Martin Fourcade. Plata en biatló en sortida en massa.

2014 – Martin Fourcade. Or en biatló en persecució.

2014 – Martin Fourcade. Or en biatló en cursa individual.

2014 – Martin Fourcade. Plata en biatló en sortida en massa.

2018 – Martin Fourcade. Or en biatló en persecució.

2018 – Martin Fourcade. Or en biatló en sortida en massa.

2018 – Martin Fourcade. Or en biatló en relleus mixts.

2022 – Queralt Castellet. Plata en surf de neu al half pipe.