Com cada any, a la Fosbury ens fixem en les novetats editorials vinculades a l’esport i en fem una petita selecció per a tothom que hi pugui estar interessat. Que aquest Sant Jordi 2021 volem que també tingui ànima esportiva!
1. El llibre de Jasikevicius
L’Editorial Base publica “Amb guanyar no n’hi ha prou!”, un llibre que repassa la trajectòria de Sarunas Jasikevicius i que amb forma d’autobiografia (escrita amb el periodista italià Pietro Scibetta) es fixa en la trajectòria esportiva com a jugador i com a tècnic del lituà que va néixer soviètic. Essent algú tan estimat pels aficionats al bàsquet del nostre país, no dubtem que aquest volum tindrà força sortida aquests dies amb moltes ganes entre els lectors de descobrir d’on surt la passió pel bàsquet i la mentalitat guanyadora de l’actual entrenador del FC Barcelona.
2. Feim Kilòmetres fa el salt al paper
Ja fa anys que IB3 Ràdio va obrir les portes a la passió per les curses de muntanya, en bicicleta, a peu o en qualsevol altre mètode de transport a través del programa “Feim kilòmetres”. Una hora de ràdio setmanal que combina esport i cultura de la mà de Joan Martí, Carlos Suñer i Mercè Valero, col·laboradora històrica de la Fosbury. Ara tots tres periodistes han transportat les històries més apassionants del programa al llibre “Feim kilòmetres. Converses per sortir a córrer”, que sorprèn amb un plantejament estructurat amb el cinema, la literatura i la música com a punt de partida per posar en valor el fet de córrer, de caminar o passejar. L’important és el plaer de fer-ho i l’oportunitat que ofereix aquesta activitat per veure el món des d’una altra perspectiva.
3. El llibre per als amants del rugbi
Publicat l’estiu passat, el llibre “Ginesta, històries del rugbi català” és un volum editat per Dstoria que dona veu a protagonistes d’aquest esport al nostre país per ajudar a reconstruir la història i les vicissituds d’aquest esport que sempre compta amb practicants i aficionats delerosos de difondre el seu amor per la pilota ovalada. Si en voleu saber més detalls, a la Fosbury en vam fer una ressenya fa uns mesos just després de ser publicat.
4. Escalada i muntanyisme en condicions extremes
Cossetània no falla i un any més publica un llibre que de ben segur serà d’interès per als amants de tot l’altre esport. “L’Himàlaia hivernal” és un llibre d’Émilie Brouze i Bérénice Rocfort-Giovanni que es fixa en la pràctica esportiva hivernal a l’Himàlaia amb protagonistes com Simone Moro, Denis Urubko, Krzysztof Wielicki, Élisabeth Revol o Leszek Cichy. Un exercici fascinant per intentar comprendre què és el que porta a algunes persones a fer muntanyisme i escalada en un context hostil i que també ajuda a dibuixar quines condicions es troben en les seves ascensions.
5. La llibertat de l’esquí de muntanya
Aquesta proposta autoeditada a càrrec de Jaume Jubert i Ricard Martínez i amb il·lustracions de Francesc Daví és una alenada d’aire fresc per als amants dels esports de neu i de l’aventura. “Esquí de muntanya indòmit” ofereix 60 propostes d’itineraris als Pirineus. És, doncs, una magnífica oportunitat de descobrir nous racons dalt la neu mentre es posa en valor el coneixement del terreny i la seguretat. Els autors van tirar endavant una campanya de micromecenatge d’èxit per editar el volum, tal com vam explicar a la Fosbury.
6. Estimar l’esport des de ben petits
En el sempre extens catàleg infantil ens fixem en una novetat de Combel que encaixa perfectament en l’univers fosburià. “Sports. Fer esport és divertit” de Meritxell Martí i Xavier Salomó és un llibre pensat per a infants a partir de quatre anys. En format pop-up, té diverses escenes esportives que van des del bàsquet fins al ciclisme, passant per la natació o les arts marcials. Una manera divertida i en tres dimensions de conèixer diferents esports i associar-los a la diversió des de la lectura.
7. Una crida a trencar totes les barreres
La periodista i entrenadora de futbol Natàlia Arroyo i Elisa Sanjuan són les responsables d’un altre llibre pensat per a l’etapa final de primària i que val molt la pena. Un volum nascut amb l’objectiu de trencar els prejudicis i les barreres de gènere en l’esport. “Les noies juguem a tot!” deixa molt clar des del títol que no hi ha esports per a nens i esports per a nenes, sinó que tothom pot fer la disciplina esportiva que vulgui. Aquesta proposta transcorre per més de cinquanta disciplines esportives. Amb il·lustracions de Roger Zanni i amb un reconeixement explícit a les esportistes més destacades de cada modalitat. Que de dones referents n’hi poden haver a cabassos i la lectura pot ser un gran mètode per descobrir-les.
Altres llibres recents i un títol que sortirà al maig
Més enllà de les sis novetats destacades tenim ganes de descobrir la història infantil “Els supertafaners als Jocs Olímpics” (Vox editorial). Sortirà a finals de maig i promet ser una bona referència per introduir els infants a partir de 5-6 anys en el món de l’olimpisme. Com és obvi, des de la Fosbury també difondrem en les properes setmanes contingut olímpic per als adults.
A més, cal destacar que en les darrers mesos s’han publicat altres llibres esportius d’àmbit més concret i que també podeu tenir presents per aquest Sant Jordi. Ens referim a les memòries en 60 anys d’atletisme d’Albert Galin i Calvo, al llibre didàctic i d’especialització tècnica “Esports individuals: l’atletisme”, de Teresa Masó i Jordi Vicens o bé als volums vinculats a l’esport local com el llibre dels 40 anys del Club Bàsquet Igualada o la referència “Handbol a Parets” a càrrec de l’historiador Carles Font.