Ginesta, històries del rugbi català

2 minuts de lectura
Un llibre recull el testimoni de deu jugadors que tracen la història del rugbi a Catalunya.

En els propers mesos i anys el rugbi català viurà una successió de centenaris en majúsculs. Aniversaris rodons que es mouen entre 1921 i el 1923 per celebrar, entre altres fites, la fundació de la Unió Esportiva Santboiana, la Federació Catalana de Rugby o el debut de la selecció catalana, el XV de la Ginesta. Els aficionats a l’esport de la pilota ovalada al nostre país podran encarar aquest viatge històric acompanyats d’un llibre que a través de les vivències de deu jugadors ens ajuda a comprendre l’impacte d’aquest esport i la seva evolució a Catalunya en els darrers cent anys.

“Ginesta, històries del rugbi català” és un llibre escrit pel jugador de rugbi amateur i divulgador històric Laureano Clavero i el periodista Aitor Compañón que recopila el resultat de les converses dutes a terme en els darrers quatre anys amb deu jugadors nascuts entre els anys 20 i els anys 60 del segle XX. El projecte periodístic, que té vocació d’esdevenir un film documental, no pretén ser exhaustiu amb la cronologia del rugbi català, sinó reconèixer el rol, vivències i records d’alguns dels seus protagonistes més emblemàtics.

La Fosbury sortegem un exemplar de “Ginesta, històries del rugbi català” entre totes les sòcies que doneu suport al projecte periodístic de tot l’altre esport. Per optar a rebre l’exemplar a casa vostra només cal que envieu un correu a [email protected] explicant el vostre vincle amb l’esport de la pilota ovalada!

En un format d’entrevistes que vivim només a través de les respostes descobrim anècdotes rellevants per al rugbi català i la importància de clubs, competicions i instal·lacions per a l’evolució i el creixement de la popularitat d’aquesta disciplina a casa nostra. Especialment interessants són les aportacions de Jordi Homs sobre la tria de la ginesta com a símbol d’identitat d’una selecció catalana amb vocació de combinat dels Països Catalans, descobrir el rol clau de José Antonio Sancha de Prada a través seu i d’altres persones, i l’experiència com a dona i com a universitària de Bet Boloix, l’única jugadora que apareix al llibre.

Un llibre curt de lectura ràpida i amena que sens dubte els aficionats del rugbi català devoraran ràpidament. Editat per Dstoria edicions, és una bona eina per descobrir la història esportiva del nostre país a través de deu personatges que la toquen (i molt!) i enamorar-se encara una mica més d’un esport que, com diu el periodista Jordi Robirosa al pròleg: “La pilota sempre ha d’anar cap al darrera si vols progressar i això, amics, es miri com vulgui és fascinant”.

Portada del llibre "Ginesta, històries del rugbi català"
Portada del llibre “Ginesta, històries del rugbi català”
El vincle de Laureano Clavero amb Calafell ha impulsat els autors del llibre a destinar part de la recaptació que s’obtingui amb les vendes del llibre a ajudar al Rugbi Club Castell de Calafell.