Un moment dels partits entre les dues seleccions

Partidàs a Pau per decidir d’entrada el Sis Nacions

3 minuts de lectura
Aquest és el cap de setmana que l’Hemisferi Nord del món del rugbi espera durant tot l’any. Comença el Sis Nacions amb tota la seva història, cerimonials i tradicions. Les rivalitats més enconades, els comptes pendents i les moltes novetats. Juguen les noies i juguen els nois de les tres nacions de Gran Bretanya contra Irlanda, França i Itàlia. I s’hi posen hores després de consumar-se el Brexit. Perquè de fet el Sis Nacions hi era molt abans que qualsevol projecte d’unió europea.

És normal entre la sempre especial, llegida, exigent i sedent afició al rugbi que l’inici del Sis Nacions sigui un moment especial. En clau d’aquí, hi ha dinars que s’avancen i altres plans que s’alteren. No són pas pocs els clubs que queden per veure els partits –el darrer Mundial va ser un exemple fefaent d’aquesta pràctica, les xarxes en són testimoni– i també hi ha establiments com tavernes d’inspiració irlandesa que potser no emeten rugbi la resta d’any però que des d’ara fins el 14 de març –quan acabi la doble competició– emetran sens falta els partits. També és compartit sovint que el protagonisme recaigui en la versió de la competició més històrica i seguida. Però aquí a la Fosbury ho farem diferent.

La típica foto de promoció de les capitanes

Una França motivada contra la campiona

Aquí veiem el que ens prepara aquesta primera jornada i no tenim dubtes: el partidàs d’aquest primer cap de setmana es juga diumenge, entre França i Anglaterra però no a l’Stade de France sinó a Pau. Que amb un esport d’arrelament històric a França sobretot a la part sud i occitana porti un encontre com aquest a la capital dels Pirineus Atlàntics és un picar l’ullet sensacional. Diumenge al migdia podem dir directament que França i Anglaterra es poden estar jugant el Sis Nacions. I sí, estem parlant dels equips femenins.

Anglaterra és més que favorita. Les ‘red roses’ són les vigents campiones del Sis Nacions amb Gran Slam –tots els partits guanyats, premi afegit– però saben que segurament la plantilla que més i millor els pot buscar les pessigolles és França.

Els dos equips se saben de memòria ja que ‘Le Crunch’, que és com s’anomena el partit entre aquestes dues seleccions. Serà la cinquena vegada que es troben en menys d’un any i les angleses han sortit victorioses fins ara en totes cinc ocasions. I això fa mal a França.

Des de la pròpia selecció de Pau com a seu a les proclames fetes a través dels mitjans de comunicació per les franceses han intentat crear un cert clima de revenja, fins i tot d’hostilitat manifesta.

Són les grans dominadores

Aquest ‘Le Crunch’ són quelcom més que les grans dominadores del panorama rugbístic europeu. Els dos equips han compartit els quatre últims campionats entre les dues. Les xifres encara poden ser més demolidores: aquests dos països han guanyat el trofeu en 23 de les 26 temporades anteriors.

Tenint en compte que Movistar retransmet els dos Sis Nacions –només un partit de dones per tres dels masculins, el biaix es manté– val molt la pena mirar-se aquest partit per conèixer de primera mà els detalls del rugbi femení. I hi ha diversos aspectes per estar-ne atents a gent com la mítica Daley-Mclean amb més de 100 aparicions internacionals. La jugadora a seguir entre les locals és l’estrella del Baiona francès Pauline Bourdon que ha de liderar una França irredempta que venci les noies de Sa Majestat.

El Gal·les – Itàlia i l’Irlanda-Escòcia completarà la primera jornada del Sis Nacions femení
Tres favorites i tres incògnites totals
Pel que fa a la competició masculina podem ben dir que la primera jornada sembla jugar-se amb les cartes marcades. Sent un Sis Nacions post-Mundial hi ha una metamorfosi important en moltes seleccions, quatre dels sis seleccionadors són nous i com vagi tot plegat no passa de gran interrogant. Pel sorteig de partits i per la composició de les convocatòries una cosa és clara: hi ha una divisió dimensional del Sis Nacions en dos grups de tres seleccions. Tres favorites que són Anglaterra, Gal·les i Irlanda i tres incògnites totals com són Itàlia, Escòcia i França, que és pràcticament una selecció nova. Potser el millor és esperar a com va aquesta primera jornada per veure com queda el panorama. En tot cas el dia esperat ja ha arribat.
Comencen els Sis Nacions. Tots dos.