Catalunya és millor que Espanya en l’esport de Harry Potter

3 minuts de lectura
El Quidditch és conegut internacionalment per ser l’esport al que juguen, en les fantasioses històries novel·lades i llegides per milions de persones, per tota la tropa d’aprenents de bruixots que protagonitzen les peripècies de Harry Potter. Més enllà d’aquesta aparició a la literatura, l’esport ja fa anys que va arribar a Catalunya i és una de les disciplines en què Catalunya compta amb selecció pròpia. Una que, en l’europeu acabat de jugar, ha derrotat fins i tot a Espanya!

Tal i com es fa ressò la Plataforma Pro Seleccions, Catalunya va tancar en la 9a posició la seva participació en els Jocs Europeus de l’IQA (l’Associació Internacional de Quidditch), que han tingut lloc aquest cap de setmana a Bamberg (Alemanya). De la mateixa manera que en l’edició de fa dos anys a Oslo, la selecció catalana es va jugar l’obtenció d’aquesta classificació, en l’últim partit, contra la selecció espanyola. El 2017, Espanya es va imposar (90*-50) però, en aquesta ocasió, els ‘Segadors’ van marcar la diferència agafant l’esnitx, cosa que equival a 30 punts i a la conclusió del duel (80-110*).

La millor classificació històrica dels catalans segueix sent la 7a plaça de Sarteano 2015 però, mentre aleshores només hi havia 12 participants, a la capital noruega la xifra va augmentar a 15 equips i, en la localitat bavaresa, ja han estat 20.
Una acció de la selecció catalana. Foto: Axel Casas Marcet.

Triomf de prestigi contra Itàlia

La selecció catalana estava enquadrada al grup B on, després de la derrota inicial contra la finalment tercera, el Regne Unit (150-60*), va encadenar tres victòries consecutives: 130*-60, contra Dinamarca; 310*-10, contra Finlàndia; i 160-150*, contra Itàlia. Aquest últim èxit va ser especialment emotiu, per haver-se materialitzat al final amb la captura de l’esnitx i pel fet que els transalpins, vigents vuitens del món, són una selecció de prestigi. De fet, els italians van tancar els Jocs Europeus de Bamberg en cinquena posició. La segona plaça final mantenia Catalunya en la lluita per les medalles, per bé que ja sense cap marge d’error.

La selecció catalana de quidditch, a Bamberg 2019. Foto: Axel Casas Marcet.

França, rival massa potent

Per poder accedir a les semifinals, Catalunya havia de superar el segon classificat del grup A, França, i, més tard, el perdedor del duel directe entre dos primers de grup, Alemanya o Turquia. Les opcions es van esvair d’entrada. La selecció francesa va ser molt superior en tot moment i es va imposar amb claredat (90-40*) tot i cedir l’esnitx. Aleshores, per poder optar a la cinquena plaça, els ‘Segadors’ havien de batre Àustria, tercera del grup C, però els centreeuropeus es van mostrar infal·libles quan la selecció catalana es va carregar de targetes (70-180*).

Una captura d’esnitx per part de Catalunya. Foto: Axel Casas Marcet.

Bon sabor de boca final

Per tot plegat, Catalunya es va veure abocada a tancar el torneig de la mateixa manera que en l’última edició, lluitant per les places de la 9a a la 12a. Aquesta vegada, el destí ha estat molt més benèvol. En els enquadraments, la selecció catalana va vèncer amb solvència Polònia (110*-30), mentre que Espanya tampoc no va tenir gaires problemes contra Eslovàquia (150*-90). El partit definitiu va ser emocionant i disputat, amb fases de domini alternes, fins que la captura de l’esnitx es va erigir en decisiva. Els ‘Segadors’ van estar més encertats i van certificar un pas endavant més en la seva ambició de consolidar-se entre les seleccions europees de referència.

El Quidditch Muggle

A diferència del Quidditch practicat per Harry Potter i els seus companys, en el “Quidditch Muggle” els jugadors es disposen sobre el terreny de joc amb una escombra entre les cames o pal de pvc amb l’objectiu d’anotar més punts que l’equip rival per tal de guanyar el partit. La mecànica és senzilla, fer passar la pilota entre alguna de les tres anelles, situades a altures diferents, que custodia cada equip.