Caiac Polo, el cos a cos dalt de la piragua

Els Jocs Mundials és una de les cites que ens ha captivat aquest estiu. Una competició poliesportiva allunyada del focus mediàtic i que aplega esports de tota mena, alguns dels quals ben coneguts i d’altres poc habituals malgrat que també es practiquen a casa nostra. És el cas del Caiac Polo, un esport vistós que ens remet ràpidament al waterpolo practicat dalt d’una piragua. Vegeu, si no, la successió de partits finals disputats a Polònia el darrer cap de setmana de juliol:

Amb piragües de 2,80 metres i partits de 20 minuts dividits en dues parts, el caiac polo és un esport frenètic en què constantment els cinc jugadors de cada equip que estan a l’aigua (compten amb tres suplents esperant el seu torn a la banqueta) han de moure les pales i remar amunt i avall per ser àgils en atac i ràpids en defensa. Guanyar la posició és determinant per tenir opcions d’èxit en els llançaments a porteria i això converteix aquest esport en una autèntica lluita cos a cos que esdevé, sovint, en un xoc de piragües certament espectacular.

1270711_10200373216392916_923462843_o

Els practicants de caiac polo han de dominar perfectament el caiac. No només per les accelerades i per la lluita posicional, sinó també per l’equilibri imprescindible a l’hora de moure la pilota, que és la mateixa que s’utilitza per a les competicions de waterpolo. Els jugadors la llancen a porteria i se la passen entre ells amb la mà, però és necessari tenir un bon domini de la pala per poder controlar-la, tirar-la endavant o robar-la quan la controla un jugador rival.

El porter, és clar, ha de tenir perfectament apamada la seva eina de treball. Com que la porteria està elevada prop de dos metres sobre l’aigua amb una estructura flotant i és impossible aturar els llançaments de l’equip rival ni amb el cos ni amb les mans, la pala és l’únic element raonable per impedir els gols.

20664035_1846972425319785_2883553638489827929_n

Una disciplina aquàtica que alhora és un esport de contacte i que es disputa en piscines, llacs i estanys i que incorpora els bloqueigs del món del bàsquet com una part més del joc.

Banyoles i Castelló, escenaris de caiac polo

Tot i que hi ha diversos clubs que han incorporat la pràctica del caiac polo com una opció lúdica, formativa o competitiva al seu programa esportiu, són dos els conjunts que tenen una estructura preparada per lluitar per les millors competicions estatals. Es tracta del Caiac Polo Banyoles i del RCN Castelló, dos equips que compten amb equips sèniors estables i que també vetllen per afavorir la seva pràctica en categories inferiors. Protagonistes de la lliga espanyola o del campionat estatal de caiac polo, també s’han enfrontat en escenaris internacionals.

El 2015, per exemple, es van veure les cares al Torneig Internacional de Montpeller en plena pretemporada:

Ja tenim aquí la Fosbury 34!