Noruega, la superpotència dels esports d’hivern

2 minuts de lectura

Falten menys de sis mesos per a l’inici dels Jocs Olímpics d’Hivern i ha arribat el moment de començar a fer un cop d’ull a una cita que sempre es viu en segon pla a casa nostra i que és l’esdeveniment més esperat cada quatre anys en diversos països del món. Un d’ells, sens dubte, és Noruega. Amb un número d’habitants similar al del País Valencià, el país nòrdic lidera amb mà de ferro el medaller històric dels Jocs Olímpics d’hivern. És la superpotència dels esports d’hivern.

Màxima referència de l’esquí nòrdic i de la prova combinada (esquí nòrdic + salts d’esquí), Noruega ocupa el segon lloc històric en biatló i en salt d’esquí i també puja al podi del patinatge de velocitat. Amb un lideratge forjat en les primeres edicions dels Jocs Olímpics (entre 1924 i 1952 va imposar-se al medaller en cinc dels sis jocs disputats), els noruecs mantenen un projecte esportiu sòlid que els va portar a ocupar el segon lloc final a Sotxi fa tres anys i mig. Una plaça d’honor que contrasta amb la 74a posició al medaller olímpic de Rio de Janeiro.

Un dels doblets assolits per les noruegues a Sotxi 2014 en esquí de fons
Un dels doblets assolits per les noruegues a Sotxi 2014 en esquí de fons

Les bases del triomf esportiu

Noruega és un país de fred, de neu i de gel que compta amb unes instal·lacions esportives d’hivern impecables. Els potents centres de tecnificació de cada una de les disciplines d’hivern arrelades al país són l’epicentre de la formació d’algunes de les actuals estrelles de l’esport noruec. El seguiment de les múltiples copes del món de la FIS és extraordinari arreu del país i tot plegat porta a disciplines com l’esquí alpí, el biatló i l’esquí nòrdic a comptar amb una àmplia base de competicions amateurs i semiprofessionals impensable en altres països europeus.

Per tot plegat, la sanció per dopatge rebuda per Theresa Johaug (que va al·legar haver-se contaminat a través d’un protector de llavis) que la deixarà fora dels Jocs de 2018 ha estat un autèntic escàndol: l’esquiadora de fons és una de les cares més conegudes del país i el cas de dopatge, un cop difícil de pair. I malgrat tot, el bon moment esportiu de Noruega podria quedar reflectit de nou a Pyeongchang.

Johaug, en una roda de premsa que va donar la volta al món. La sanció va créixer dels 60 dies inicials fins als 18 mesos
Johaug, en una roda de premsa que va donar la volta al món. La sanció va créixer dels 60 dies inicials fins als 18 mesos

El pronòstic optimista

Fa pocs mesos una empresa nord-americana va pronosticar el medaller dels Jocs de 2018 a través d’un programa informàtic que resseguia els resultats de totes les competicions internacionals de l’actual cicle olímpic, analitzant de forma especial les victòries i els podis assolits als mundials i a les copes del món de cada disciplina. Els resultats ratificaven el bon paper de Noruega i li auguraven la primera plaça del medaller als Jocs de Corea del Sud, un lideratge que només han aconseguit en una ocasió dels darrers 12 Jocs disputats. És més, l’empresa anava més enllà i xifrava el seu resultat en 40 medalles, una xifra que seria un rècord històric absolut en la competició d’hivern.

Davant del dubte del paper dels russos, Noruega superaria a Alemanya, Estats Units o França al medaller, en què Corea del Sud faria un salt de qualitat aprofitant la seva condició d’amfitrió.

Tiril Eckhoff durant una prova de la copa del món de biatló
Tiril Eckhoff durant una prova de la copa del món de biatló

Falta menys de mig any per veure si els grans noms de Noruega són capaços d’arribar-hi en un bon moment per complir les enormes expectatives generades. Johannes Bo, Henrik Kristoffersen, Tiril Eckhoff, Daniel-André Tande, Maren Lundby, Martin Johnsrud Sundby, Heidi Weng… un munt d’estrelles disposades a tornar a demostrar que Noruega és el millor país del món en els esports d’hivern.