Els Jocs Mundials, els altres Jocs Olímpics

Se celebren cada quatre anys i compten amb la participació de milers d’atletes de països d’arreu del món que competeixen en una llarga llista d’esports. Però no són els Jocs Olímpics. Són els Jocs Mundials (The World Games), un esdeveniment organitzat per l’Associació Internacional dels Jocs Mundials (IWGA) i que es caracteritza per oferir un catàleg esportiu amb disciplines que no formin part en aquell moment del programa olímpic.

D’aquesta manera, el sumo, l’esquaix, el korfball, el bowling, la gimnàstica aeròbica, el patinatge de velocitat en patins de línia, les curses d’orientació, el socorrisme o el joc d’estirar la corda són nomes alguns dels quasi 30 esports que seran presents als Jocs Mundials 2017, que comencen aquest 20 de juliol a la ciutat polonesa de Breslau (Wroclaw). Fins el dia 30, aquesta població acollirà competicions que tindran lloc en escenaris d’una capacitat ben destacable, com ara l’Stadion Mejski, de més de 42.000 localitats.

Un esdeveniment de primer nivell que s’adapta a les ciutats

I és que els Jocs Mundials, tot i no ser massa coneguts, són un esdeveniment esportiu de primer nivell. Els diversos tornejos que s’hi disputen compten amb els esportistes més destacats a nivell internacional de cada esport. De fet, encara que pugui semblar contradictori, l’èxit d’un esport en els Jocs Mundials pot acabar servint de trampolí per als Jocs Olímpics. La interferència entre que un esport sigui olímpic o no fa que el programa dels Jocs Mundials pugui anar variant en cada edició.

El Lacrosse, esport dels Jocs Mundials

A la condició que l’esport no formi part del olímpic cal afegir-n’hi una altra de molt important. Els esports que es disputaran en cada edició es limitaran a les instal·lacions de la ciutat que en sigui la seu. No es construiran nous equipaments per acollir cap esport. Una norma que segur que veurien prou bé moltes ciutats olímpiques que, anys després, no saben què fer amb algunes de les seves instal·lacions.

El joc de la corda va arribar a formar part del programa oficial en els primers Jocs Olímpics moderns

La de Breslau, la desena edició

Creats el 1981 amb una primera edició a Santa Clara (EUA), aquest 2017 a Polònia se celebren ja els desens Jocs Mundials, que es disputen sempre un any després dels Jocs Olímpics. En aquestes deu edicions, els han acollit ja diverses ciutats europees, asiàtiques i americanes, mentre que l’edició de 2021 es farà a Birmingham, però no a l’anglès sinó al que està situat a l’estat nord-americà d’Alabama.

Una de les altres diferències respecte els Jocs Olímpics és el medaller històric. Ni els EUA, ni Rússia, ni Xina. Itàlia és el país capdavanter en les nou edicions celebrades fins al moment amb 137 medalles d’or. Tan sols amb una menys hi ha els EUA, a qui segueix Rússia amb 123, Alemanya amb 119 i França amb 87.

El muay thai és una de les novetats dels Jocs Mundials 2017

A Breslau 2017 també hi haurà esportistes de casa nostra. Com ara la parella bagenca formada per Guillem Pascual i Rosa Carné en ball esportiu, la gimnasta barcelonina de salt de trampolí Clàudia Prat, la socorrista garrotxina Núria Payola,  la parella valenciana de gimnàstica aeròbica formada per Sara Moreno i Vicente Lli o la portera d’handbol platja Sílvia Lladró.

Gràcies a un acord amb el portal Olimpic Channel, els Jocs Mundials 2017 es podran seguir en streaming. Que comenci l’espectacle!

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!