El nord-català Camille Lacourt torna a regnar a Europa

2 minuts de lectura

L’estiu de 2010 un talent nascut a Narbona (Llenguadoc) i criat a la localitat de l’Alta Cerdanya La Cabanassa va convertir-se en el primer nedador capaç de batre un rècord internacional després de l’etapa daurada dels banyadors de poliuretà. Era Camille Lacourt, tenia 25 anys i assaboria el seu primer títol de campió d’Europa després d’una llarga etapa de formació a Font-Romeu (2001-2006) i a Canet de Rosselló (2006-2008) abans de partir cap a les piscines de Marsella.

Camille-Lacourt

Els campionats d’Europa de Budapest de 2010 i el campionat del món de Xangai el 2011 van situar Lacourt com un dels grans referents mundials de la modalitat d’Esquena en natació. 4 medalles internacionals (3 d’elles, ors) en les dues grans cites prèvies als Jocs Olímpics de Londres acreditaven la seva condició de favorit per a la cita anglesa. Malauradament, però, en la cita més decisiva de la seva carrera, Lacourt va acabar els 100 esquena en 4a posició.

En l’actual cicle olímpic, i malgrat la seva veterania, Lacourt s’ha confirmat com el gran dominador de la prova més ràpida de la seva disciplina, assolint el títol de campió del món dels 50m esquena a Barcelona 2013 i a Kazan 2015. Aquesta prova no forma part del programa olímpic i Lacourt haurà de batallar la seva primera medalla olímpica als 100 metres esquena, on continua oferint un excel·lent rendiment (va obtenir la plata al darrer mundial).

És als 100m esquena on Camille Lacourt ha tornat a regnar en uns campionats d’Europa: 6 anys després del triple èxit de Budapest (or als 50m esquena, als 100m esquena i als 4×100 estils en relleus), el nedador català ha tornat a tastar la primera plaça del podi continental després de vèncer la final dels 100m esquena amb un temps discret. Caldrà veure si Lacourt, que té el passaport cap a Rio més que assegurat, serà capaç de tornar a pujar al podi aquest estiu, quan tots els joves competidors estiguin en el seu millor estat de forma.

Antonio Arroyo, mínima olímpica

Els Europeus que es disputen aquests dies a Londres han deparat una altra excel·lent notícia per a la natació catalana: Antonio Arroyo (CN Atlètic Barceloneta), el nedador de Viladecans, ha aconseguit la mínima olímpica als 1.500 lliures, la prova marató de la piscina olímpica. Arroyo ha completat la distància en 15 minuts 7 segons i 71 centèsimes, dos segons per sota del registre exigit per la Federació Espanyola de Natació. No ha aconseguit l’objectiu Marc Sánchez, que s’ha quedat a tot just 6 dècimes de la mínima.

Arroyo, que també buscarà la marca mínima olímpica als 800 lliures, se suma d’aquesta manera als nedadors que ja van obtenir el passaport olímpic al Campionat d’Espanya: Mireia Belmonte, Jèssica Vall, Àfrica Zamorano, Melani Costa i Joan Lluís Pons.