La gran estrella de la natació asiàtica, diagnosticada amb leucèmia

2 minuts de lectura
Aquesta setmana una notícia ha sacsejat el Japó: Rikako Ikee té leucèmia.

La darrera edició dels Jocs Asiàtics celebrats a Indonèsia fa uns mesos van consagrar definitivament la jove Rikako Ikee com la millor nedadora del Japó i de tot el continent. Amb només 18 anys es va penjar vuit medalles, sis d’elles d’or i dues de plata en uns campionats sensacionals i històrics per a la natació japonesa. A dos anys vista dels Jocs Olímpics de Tòquio, Ikee esdevenia per mèrits propis en una de les estrelles de la delegació nipona i, sens dubte, en la referència indiscutible a la piscina. Mai cap nedadora havia estat capaç de guanyar més de cinc medalles d’or en uns Jocs Asiàtics i Ikee es va endur com a guardó el premi MVP com a millor esportista dels Jocs, un guardó que cap dona havia assolit abans.

Sense arribar a les marques estratosfèriques de Katie Ledecky, l’evident pas endavant esportiu d’Ikee que l’havia de portar a lluitar pels podis olímpics s’ha vist frenat en sec aquest mes de febrer. Després d’emmalaltir en una concentració del seu equip a Austràlia, els metges han diagnosticat que la japonesa té leucèmia. Un gerro d’aigua freda per a qualsevol jove de 18 anys que ha portat a Ikee a ser hospitalitzada i a renunciar, òbviament, als propers mesos d’entrenaments i competicions. L’equip mèdic creu haver detectat la leucèmia en una fase molt iniciàtica i asseguren que hauria estat impossible de detectar en la fase actual si no estigués seguint un pla d’alt rendiment.

Una notícia per a l’esperança d’una nedadora que ja ha llançat un parell de comunicats per socialitzar la seva malaltia i anunciar els seus plans de futur:

“Encara no m’ho puc creure, estic realment desconcertada. És una malaltia que es pot curar completament si es tracta des del principi i es fa adequadament. Durant les properes setmanes seguiré el tractament i descansaré de les piscines. Intentaré mostrar una versió encara més forta de mi mateixa“.

El seu entrenador, Jiro Miki, va creure en un moment que patia una simple fatiga després de les sessions d’entrenament però la respiració alterada va portar-lo a portar la jove a un hospital local i ràpidament a ser ingressada al Japó per fer-li diverses proves.

Especialista en les proves més ràpides (50, 100 i 200 lliures i 100 i 200 papallona), Rikako Ikee no participarà als campionats nacionals de classificació per als campionats del món de l’estiu. La prioritat de la nedadora i de l’equip olímpic japonès és tractar a fons la malaltia abans de fer cap altre pas esportiu, encara que confien que pugui participar als mundials de l’estiu o reprendre el cicle competitiu de cara al curs olímpic. Yashuro Yamashita, membre del Comitè Olímpic Japonès, reitera que Ikee “encara té un gran potencial, és una esportista que podria fer créixer exponencialment l’esport japonès en els propers anys“.

Els èxits esportius passen a un segon pla mentre tots els aficionats a la natació confien que la seva recuperació sigui completa i que la trajectòria d’esplendor de Rikako Ikee ben aviat pugui reprendre’s en el punt on es trobava fa unes setmanes: disposada a ser una de les millors nedadores del món i una gran estrella dels Jocs Olímpics de Tòquio.