Sarajevo reviu els Jocs d’hivern 35 anys després

2 minuts de lectura

L’any 1984 Iugoslàvia va organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern en una edició dels Jocs molt recordada a Sarajevo, la seu de l’esdeveniment. La capital de Bòsnia i Hercegovina va viure una cita esplendorosa que encara és visible a la ciutat i rodalies en forma de llegat escapçat per la guerra. El circuit de bobsleigh olímpic ha estat, durant anys, un indret de peregrinació dels nostàlgics de l’olimpisme en la seva visita a Sarajevo, el nucli que aplega múltiples cultures i religions i que de mica en mica s’entesta en recosir totes les ferides del conflicte armat que va sacsejar consciències a través dels monitors de televisió d’arreu del món durant els anys 90.

Si bé en altres localitats el llegat olímpic és qüestionat o genera opinions contràries, a Sarajevo aquells Jocs de 1984 no deixen de ser un dels moments de glòria recent més intensos de la ciutat. Un record col·lectiu que el pas dels anys no ha aconseguit arraconar i que aquests dies, en plena celebració del 35è aniversari olímpic, reviuen amb força amb la celebració del Festival Olímpic de la Joventut Europea.

Una de les competicions d’esquí de fons a les muntanyes de Sarajevo / EYOF

Aquest esdeveniment programa durant una setmana competicions d’esports d’hivern per a joves nascuts el 2001 i 2002 que despunten en les seves disciplines. Un preàmbul a escala europea dels Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut que es disputaran a Lausana i que donen continuïtat a la cita estiuenca celebrada fa pocs mesos a Buenos Aires. Malgrat que en ser una cita hivernal la intensitat mediàtica a casa nostra és molt baixa, el cert és que hi ha diversos esportistes catalans que aquests dies lluiten entre els millors del continent en disciplines com el patinatge artístic sobre gel, l’esquí alpí o l’esquí de fons.

Guillem Bosch (Ski Club Camprodon), Jordi Triulzi i Jordi Beascoechea (LMCE), Ana Viador (CAEI), Jana Suau o Jordi Costa (CANMC) en esquí alpí; Jaume Pueyo (CEFUC), Maria Iglesias (ANEC), Maria Sellés (CE Bellver), Martina Barrés (PEC) o Miquel Auladell en esquí de fons; o Arnau Joly (FCB) en patinatge artístic són alguns dels esportistes destacats de Catalunya. També hi ha inscrits set esportistes andorrans (Ona Ferrando, Àngela Camp, Xènia Rodríguez, Albert Torres, Carla Mijares, Xavier Cornellà i Jessica Núñez). Tots ells lluiten per aprofitar una experiència internacional molt especial on brillaran alguns dels grans esportistes del futur dels esports d’hivern.

Arnau Joly, nom de futur del patinatge artístic sobre gel català / FCEH

Més enllà de les competicions, cal destacar que la cerimònia inaugural va tenir un ampli ressò a Bòsnia i va ser tan intensa com la de qualsevol gran esdeveniment esportiu. Sarajevo, enclotada a la vall on ressonen els sons dels minarets, ha decidit rebuscar la millor versió possible del seu passat i rememorar els dies de glòria olímpica. Poques vegades una seu amfitriona del Festival Olímpic de la Joventut Europea havia posat tanta passió en un esdeveniment ple de talent encara per construir.