La base del futbol sala femení català triomfa a Espanya

2 minuts de lectura
Aquest divendres comença l’eurocopa femenina de seleccions de futbol sala

La primera edició de l’eurocopa de futbol sala comptarà amb quatre seleccions a la cita de Portugal. Un nou campionat internacional per donar sortida al creixement d’un esport que de mica en mica s’ha fet un espai a l’elit després d’anys de picar pedra des de la base. Berta Velasco (AE Penya Esplugues) és l’única jugadora catalana que vestirà la samarreta del combinat espanyol dirigit per Clàudia Pons. Malgrat comptar amb una sola representant a la selecció estatal absoluta, el futbol sala català somriu quan mira cap a la base: aquest cap de setmana les seleccions sub 17 i sub 20 s’han proclamat campiones d’Espanya i auguren un relleu de futur que sorgeix des del bon treball del planter.

Els èxits d’aquests dos combinats en categories inferiors dona visibilitat al bon treball que diversos clubs estan fent amb jugadores ben joves per encaminar-les cap a l’alt nivell a l’elit. Hi ajuda, sens dubte, la consolidació de l’AE Penya Esplugues a la màxima categoria del futbol sala espanyol (lluita actualment pel tercer lloc a la classificació) i el debut enguany del CFS Femisport Palau a la primera divisió malgrat que els resultats no estan sortint en aquesta primera incursió a l’elit. Dos clubs amb plantilles molt joves on les jugadores catalanes tenen l’oportunitat de provar-se al màxim nivell.

Anna Muniesa, una garantia a la porteria / AE Penya Esplugues

Anna Muniesa (2000) és un dels noms a seguir en els propers cursos. Ella va ser una de les protagonistes de la selecció espanyola sub 18 que es va penjar la medalla de bronze als Jocs Olímpics de la Joventut de Buenos Aires fa uns mesos i ara acaba de liderar des de la porteria el combinat català fins a l’or als campionats d’Espanya. El seu club (AE Penya Esplugues) confia en plenament en ella com a clau de volta del present i futur del primer equip femení. Muniesa vol “millorar els punts dèbils per poder aportar el màxim a l’equip i intentar estar entre les 8 primeres posicions a final de temporada per poder jugar la Copa“, una fita que el Penya Esplugues té al seu abast.

La jove portera ha estat una peça clau de l’or de Catalunya en un campionat que valora amb satisfacció:

“És una alegria molt gran. Sempre és un orgull vestir la samarreta de la selecció catalana i ha estat un campionat molt especial pel grup que hem format, el pavelló on s’ha jugat la fase final (Gondomar, Portugal) i que es disputés els mateixos dies que el campionat sub 17. La clau ha estat el treball en els entrenaments i que moltes de les jugadores ja havíem competit en algun altre campionat juntes. Això ha fet que ens entenguéssim bé a pista i no comencéssim des de zero. També ha estat un grup que ha treballat amb molta il·lusió i ganes.”.

Una altra jugadora del Penya Esplugues ha aportat “veterania” a la selecció catalana sub 20 en el seu darrer campionat amb la quatribarrada. Es tracta de Marta de los Riscos (1999), que tot i que ja ha debutat amb la selecció espanyola absoluta no ha entrat a la convocatòria per disputar l’eurocopa.

Marta de los Riscos amb la selecció catalana / AE Penya Esplugues

La catalana ha tingut un adéu pletòric amb la selecció catalana:

“M’emporto dotze companyes extraordinàries i un cos tècnic meravellós que han fet d’un somni una realitat. Al ser l’últim campionat on puc participar, em queda l’alegria d’haver fet bé la feina i tanco la meva etapa a la selecció catalana de la millor manera possible, amb molts bons records i moltes alegries. Em quedo amb l’actitud, l’autoexigència, les ganes i la il·lusió de cada una de les jugadores”.

Pendents del paper de Berta Velasco a la primera eurocopa femenina de la història del futbol sala, el treball de base a Catalunya augura una àmplia presència de jugadores de casa nostra a les properes cites internacionals al màxim nivell. El planter del futbol sala femení puja amb més força que mai.